Αποστολέας Θέμα: Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!  (Αναγνώστηκε 6175 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8507
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
-Εν τάχει να πούμε πως:
[IMG]http://
Στις 16 Δεκεμβρίου 2011 υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας ACTA, δημοσιευμένη στο τέλος ενός δελτίου τύπου, το οποίο αφορούσε θέματα αλιείας και γεωργίας
Η κίνηση αυτή φέρνει την συμφωνία αυτή ένα βήμα πριν από την έγκρισή της από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί τώρα να αποτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Το Ευρωκοινοβούλιο όμως πέρυσι είχε υπερψηφίσει δήλωση υποστήριξής της και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα ορθώσει το ανάστημά του στα τεράστια συμφέροντα που την προωθούν.
Αλλά τι είναι η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογραφίας);
Πρόκειται για μια πολυμερή συμφωνία που αφορά τις 27 χώρες της Ε.Ε. και 10 ακόμα κράτη (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαρόκο, Ν. Κορέα), η οποία, ενώ υποτίθεται έχει στόχο την «πλαστογραφία» προϊόντων (εμπορικών, CD κ.λπ.), στην πραγματικότητα καλύπτει και δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο παγκόσμιας προστασίας και εφαρμογής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας -από τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα γενόσημα φάρμακα. Προσδιορίζει μάλιστα κοινούς κανόνες ποινικής τους αντιμετώπισης. Τα υπόλοιπα κράτη πλην της Ε.Ε. έχουν επικυρώσει ή έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεσή τους να επικυρώσουν την εν λόγω συμφωνία.
Δεν πρόκειται ουσιαστικά για μια συνήθη εμπορική συμφωνία. Απλά η μορφή της διακρατικής συμφωνίας χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των συζητήσεων και του δημοκρατικού διαλόγου επί του θέματος σε κάθε μία από τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στους διαπραγματευτές και τη διαδικασία είναι οι εταιρικοί κάτοχοι πάσης φύσεως πνευματικών δικαιωμάτων.
Είναι ένας τρόπος ακόμα να νομοθετούν οι ελίτ ερήμην των λαών και της κοινής γνώμης των χωρών τους, ένας τρόπος ακόμα να αναιρούνται στην πράξη οι δημοκρατικές διαδικασίες και η διαβούλευση. Στην τελική μορφή που θα έρθει προς ψήφιση, η μόνη επιλογή που θα δίνεται είναι είτε η ολική αποδοχή ή η συνολική απόρριψη των προβλέψεών της ACTA από τα επιμέρους κοινοβούλια.
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας είναι απόλυτα αδιαφανής: όχι μόνο δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι διαπραγματευτές κάθε πλευράς και τι συζητούν, αλλά ακόμα και οι τοποθετήσεις επί της συμφωνίας παραμένουν αδημοσίευτες. Στις ΗΠΑ το αίτημα για δημοσίευση του κειμένου των συμφωνιών που συζητούνταν απορρίφθηκε και από την κυβέρνηση Μπους και από την κυβέρνηση Ομπάμα για «λόγους εθνικής ασφαλείας».
Η νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της σχετικά με την ACTA ισχυριζόμενη πως κάτι τέτοιο «θα διατάρασσε σοβαρά τη σύνθετη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ACTA και των σχέσεων της Ε.Ε. με τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέλη, καθώς ίσως προκαταλάμβανε τις διαδικασίες επικύρωσης στις άλλες αυτές χώρες». Όχι μόνο δηλαδή η διαπραγμάτευση είναι μυστική, αλλά δεν θα πρέπει να ακουστεί και τίποτα το «δυσάρεστο» νομικά για τη συμφωνία αυτή, μην τυχόν και αποθαρρυνθεί κάποια χώρα από το να την προωθήσει…
Δεν είναι καν δυνατόν να μάθουμε ως πολίτες τις θέσεις που υποστήριξαν στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ή κάθε άλλης χώρας. Ακούγεται πως οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές προώθησαν τις σκληρότερες προβλέψεις της συμφωνίας, π.χ. τις ποινικές κυρώσεις και για την υποβοήθηση ή την ενθάρρυνση για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας…
Από διάφορες πληροφορίες που διέρρευσαν αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι οι πιο ακραίες προβλέψεις της αρχικής διατύπωσης της ACTA έχουν αποσυρθεί, αλλά παραμένει ένας πυρήνας άρθρων που δημιουργεί προβλήματα λογοκρισίας, ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και κινδύνους ακόμα και για τη διακίνηση φθηνών γενόσημων φαρμάκων ή τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων ειδών σπόρων για τη γεωργία…
Η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων La Quadrature du Net αναλύοντας το κείμενο της τελικής συμφωνίας, αλλά και άλλες οργανώσεις που μάχονται εναντίον του περιορισμού των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών έχουν επισημάνει πολλά κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν με τη συμφωνία. Μεταξύ αυτών:
1. Δημιουργία ενός ιδιωτικοποιημένου δικτύου λογοκρισίας: Οι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης μετατρέπονται σε επιτηρητές των διαδικτυακών συμπεριφορών των χρηστών τους, καθώς γίνονται νομικά υπεύθυνοι γι’ αυτές. Αυτό θα αναγκάσει τους παρόχους να παρακολουθούν μαζικά και γενικευμένα τις δραστηριότητες των χρηστών τους, βάζοντας όρια εκεί όπου οι ίδιοι, αυθαίρετα, εκτιμούν πως πρέπει. Οι πάροχοι αποκτούν λοιπόν αστυνομικό ρόλο σε συνεργασία με κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων (ΚΠΔ) και επιβάλλουν ποινές (αίρουν την πρόσβαση σε χρήστες ή κλείνουν την πρόσβαση σε «προβληματικούς» για τους ΚΠΔ ιστοχώρους). Καθώς οι πάροχοι θα είναι υπό την ισχυρή πίεση των ΚΠΔ (κυρίως της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας) θα εξωθηθούν σε φιλτράρισμα του διαδικτύου, μπλοκάρισμα «υπόπτων» ιστοχώρων (ή και απλά δυσάρεστων για τους ΚΠΔ). Πέρα από τους παρόχους, ανάλογες συστάσεις και απαιτήσεις από τους ΚΠΔ μπορούν να μεταφερθούν σε μηχανές αναζήτησης, διαφημιστές αλλά και εταιρείες μικροπληρωμών (Pay Pal κ.λπ.).
2. Στοχοποίηση εναλλακτικών δικτύων: Οι αναφορές σε «μέσα ευρείας διανομής για σκοπούς καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων» δημιουργούν εύλογες ανησυχίες πως κάθε πλατφόρμα όπου δυνητικά θα μπορούσαν να υπάρξουν «παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων» θα μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο των σχετικών νόμων. Από πλατφόρμες blogging, δίκτυα P2P μέχρι προγράμματα ελεύθερου λογισμικού…
3. Παράκαμψη ισχύοντος ποινικού δικαίου: Επιβάλλει ποινικές κυρώσεις που παρακάμπτουν τις νομοθετικές διαδικασίες και εγγυήσεις της Ε.Ε. και των κρατών – μελών τους, κάτι που καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνο λόγω της ασάφειας των διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται.
4. Μόνιμη παράκαμψη της νομοθετικής διαδικασίας: Μια επιτροπή της ACTA θα μπορεί να μεταβάλλει τη συμφωνία και μετά την υιοθέτησή της, κάτι που ουσιαστικά την καθιστά μη εκλεγμένο νομοθέτη. Πρόκειται για παράδοση λευκής νομοθετικής επιταγής σε ένα αδιαφανές και ελεγχόμενο από ιδιωτικά συμφέροντα σώμα.
5. Οι τελωνειακές αρχές αποκτούν αποφασιστική δικαιοδοσία για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων των φορτίων που μεταφέρονται μέσα στην Ε.Ε. ή διά μέσου αυτής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα π.χ. να μπορούν οι αρχές να κρατούν ή να κατάσχουν εμπορεύματα γενόσημων φαρμάκων, αλλά και σπόρων, απλά και μόνο με την καταγγελία, με κρισιμότατες συνέπειες για χώρες του Τρίτου Κόσμου και όχι μόνο…
Αυτό δεν είναι παρά ένα τμήμα των τεράστιων προβλημάτων που θα προκύψουν από την έγκριση της συμφωνίας ACTA. Η τελευταία δημοκρατική καταφυγή είναι πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απορρίψει τελεσίδικα τη συμφωνία αυτή. Είναι κρίσιμο λοιπόν και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές σχετικά με το θέμα αυτό. Ήδη βρισκόμαστε σε μια κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης στην Ε.Ε. Θα την ενισχύσουν περαιτέρω; Η ιστορία των ψηφοφοριών στο θέμα δείχνει πως οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ συστηματικά υπερψήφιζαν σχεδόν κάθε πρόταση υπέρ της ACTA που ετίθετο σε ψηφοφορία. Θα πρέπει να εξηγήσουν και να αιτιολογήσουν τη στάση τους και αν θα επιμείνουν σε αυτή…
Πρόσφατα άτομα και οργανισμοί που έχουν βραβευθεί τα προηγούμενα χρόνια με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελευθερία της Σκέψης έστειλαν επιστολή σχετικά με την ACTA στο σώμα. Η επιστολή αυτή καταλήγει:
«Ο εξαναγκασμός εταιρειών σε ιδιωτική λογοκρισία του Διαδικτύου χωρίς καμία δικαστική εποπτεία, προκειμένου να προστατευθούν παρωχημένα ως επί το πλείστον οικονομικά μοντέλα, θα αποτελούσε δυσανάλογη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Η οδός αυτή πηγαίνει ενάντια στις ίδιες τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθώς η Ευρώπη παλεύει με μια μείζονα κρίση ταυτότητας και αξιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ιστορική ευθύνη. Απορρίπτοντας την ACTA οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της E.E. θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υποδομής που είναι απαραίτητη για το μέλλον των κοινωνιών μας και της δημοκρατίας μας…».



Όπως θυμόσαστε με τη διαμαρτυρία που εγινε τη Τετάρτη 18/Ιανουαρίου, ενάντια στον αδελφό νόμο του ACTA, τα SOPA και PIPA και είχε τεράστια συμμετοχή και όλα αυτά μέσα σε 12 ώρες!
Κερδήθηκε αυτή η μάχη εκεί, μα σίγουρα όχι ο πόλεμος, καθώς τα SOPA/PIPA, απλά μπήκαν στα συρτάρια, με σκοπό να επανέλθουν σε σύντομο διάστημα με άλλα ίσως ονόματα η επικάλυψη.
Αυτό το επιβεβαιώνει η διεθνής επικύρωση του ACTA και σαφώς εμάς στην εδώ στην Ευρώπη αυτός ο νόμος θα μας χτυπήσει ανελέητα, καθώς πλέον δεν θα έχουμε πρόσβαση σε τεράστια βάση δικτυακού περιεχομένου, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
Ανταλλαγή με κανένα τρόπο δε θα μπορεί να γίνεται, καθώς τα αρχεία θα προστατεύονται ηλεκτρονικά με copyright.
Σελίδες θα μπορούν να κλείνουν με αστραπιαίες διαδικασίες, λόγω μιας εικόνας, ενός βιντεο, ενός κειμένου, οτιδήποτε! Οι υπεύθυνοι θα οδηγούνται στη φυλακή και μαλιστα θα έχουν μέχρι και κατασχέσεις περιούσιων.
-Για να μπορέσετε να πάρετε μια ταινία, ένα τραγούδι, θα τα πληρώνετε υπέρ’ αυξημένα και εκτός αυτού, πλέον θα παρακολουθήστε ηλεκτρονικά, αν διακινήσετε αυτό το αρχείο.
Το οποίο σημειωτέον, ΔΕΝ θα σας ανήκει, αν και το πληρώσατε,καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία, θα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμη να το καταστρέψει απομακρυσμένα.
Σαφώς και δε θα μπορειτε να κάνετε αντίγραφο, ούτε κάτι άλλο (και μη ξεχνάτε πως ολ’ αυτά συμβαίνουν ήδη με τα e-books. Δείτε το σχετικό άρθρο).
Και πριν αγανακτησετε με τους καλλιτέχνες που θα έχουν τόσα κέρδη, να σας πω, ότι τα κέρδη ΔΕΝ θα πηγαίνουν στους καλλιτέχνες, μα στις εταιρείες. Η αμοιβή των καλλιτεχνών μπροστά στα κέρδη των εταιρειών, θα είναι ψίχουλα (κυριολεκτικά).



Και για να πάμε στο θέμα μας που είναι η ψηφοφορία ενάντια στο ACTA. Να λάβετε υπ’ όψι δυο πράγματα: Αφ’ ενός οι πολίτικοι που τα ψηφίζουν, σχεδον πάντα δεν έχουν επίγνωση του αντικειμένου που καλούνται να ψηφίσουν (έχουμε και πρόσφατο παράδειγμα υπουργού αλλωστε), μα ακολουθούν τις γραμμές που τους δίνουν οι εταιρείες και οι προιστάμενοι τους (όποιοι και αν είναι αυτοί).
Στην Ευρώπη, έχουμε τη τύχη να έχουμε πιο συνειδητοποιημένους πολίτες (συγκριτικά με τους Αμερικάνους) και μαλιστα ενάντια στο σύστημα, καταφέρνουν και μπαίνουν σε εθνικά κοινοβούλια και ευρωκοινοβούλια (πΧ: οι Πράσινοι κάποτε που άρχισαν από τη Γερμανία και το ακομα πιο πρόσφατο Κόμμα των Πειρατών στη Δανία, από τον Rickard Falkvinge και μαλιστα υπήρξε ίδρυση του Κόμματος Πειρατών και εδώ στην Ελλάδα.
Έτσι στην αρχή υπήρξε αντίδραση στο ACTA, μα οι επί δυο μήνες πιέσεις που ασκούσε κατά κύριο λόγο η Γαλλική Κυβέρνηση, οδήγησαν στη ψήφιση του ACTA  και από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να γίνει παγκόσμιο! (μίλησε κάποιος για Παγκοσμιοποίηση?).
-Από την άλλη μη ξεχνάτε πως αυτοί οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, (ακομα) εκλέγονται και νοιάζονται για το πολίτικο κόστος. Συνεπώς ακομα και τώρα μπορούν να ασκηθούν πιέσεις, ωστε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα που ονομάζεται ACTA. Χρόνος υπάρχει μέχρι τον Ιούνιο (2012), όπου και το θέμα θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν περάσει και εκεί, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όλες τι ς χώρες που το υπόγραψαν (εμμέσως πλην σαφώς θα πιάσει και αυτές που δεν το ψήφισαν: Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρος,Εσθονία, Σλοβακία). Η ψήφιση του στο Ευρωκοινοβούλιο  πιο απλά,  σημαίνει πως οι συμβαλλόμενες χώρες είναι υποχρεωμένες να το εφαρμόσουν.
Να λάβετε ακομα υπ’ όψι, όπως αναφέραμε και στα υπόλοιπα αρθρα, πως στην Ελλάδα η ψήφιση και η όλη διαδικασια του ACTA (μη ξεχνάτε σχεδον 4 χρόνια μαγειρεύεται), κρατήθηκε κρυφή και φυσικά ούτε λόγος για δημόσια διαβούλευση, μα και άφαντο από τα ΜΜΕ σαν θέμα…


            

« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 28, 2012, 21:05:22 μμ από thailandgr »


"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8507
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 9.0.1 Firefox 9.0.1
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
Απ: Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 28, 2012, 21:13:15 μμ »
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ACTA:

Αρκεί να ψηφίσουμε όλοι εμείς σαν Ευρωπαίοι πολίτες την αντίθεση μας. Να φανεί η δύναμη μας.
-Είμαστε ΕΜΕΙΣ! Εσύ, εγώ, ο δίπλα, ο απέναντι, ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Είμαστε Λεγεώνα. Και το ξέρουν. Και μας φοβούνται γι’ αυτό.
Μπορεί να προσπαθούν να μας αποχαυνωνόσουν με τη προπαγάνδα από τα δοτά ΜΜΕ, όμως δεν τρώμε κουτόχορτο. Όχι όλοι έστω.
-Το μόνο που χρειαζεται είναι να βάλετε το mail σας (ένα mail, όποιο θέλετε), τ’ όνομα σας (μπορεί να είναι ολοκληρο, μόνο το μικρο, ψευδώνυμο) και οπωσδήποτε τη χώρα σας που στέλνετε τη ψήφο αντίθεσης σας στο ACTA.
-Η όλη διαδικασια, κρατάει λιγότερο, από μισό λεπτό. Μόλις ρίξετε την ηλεκτρονική σας ψήφο διαμαρτυρίας, σας βγάζει αν θέλετε να διαμοιράσετε τη ψηφοφορία στα social που είσαστε μέλη, δείχνοντας συγχρόνως, σε πραγματικό χρόνο, πόσοι άνθρωποι το έχουν διαμοιράσει αυτό στα social media η και με mail:



-Ακριβώς κάτω από αυτό, σας δίνει και ένα link, για τη ψηφοφορία, τ’ οποίο και μπορειτε να επικολλήσετε στο Skype profile σας.
-Ακομα σε πραγματικό χρόνο, δείχνει τις ψήφους, με τη σημαία της χώρας και τ’ όνομα που δήλωσε ο ψηφίσαντας. Κοινώς θα δείτε live και τη δική σας ψήφο (το mail φυσικά, ΔΕΝ δημοσιοποιείται):



-Kαι φυσικά σε πραγματικό χρόνο, δείχνει (αριθμητικά) και το πόσους ψήφισαν ενάντια στο ACTA:



>>>ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ: Avaaz-ACTΑ.:


>>>Δείτε και το μήνυμα των Anonymous, σχετικά με το ACTA:


ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ: Avaaz-ACTΑ.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 28, 2012, 21:18:28 μμ από thailandgr »
"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8507
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 10.0 Firefox 10.0
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
Απ: Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 16:26:13 μμ »
Αυτό το βίντεο μπορεί να μην απεικονίζει τις τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο του ACTA.
Παρόλα αυτά, θα σας δώσει την κεντρική ιδέα για το ACTA, περί τίνος πρόκειται και γιατί το διαδίκτυο θα πρέπει να πολεμήσει.
- Ανώνυμοι




ACTA - <<Σύμφωνο Ενάντια στην ανταλλαγή πλαστών προϊόντων>>. Το όνομα ACTA είναι παραπλανητικό, η αρχική ιδέα του ACTA είναι να προστατεύσει διεθνώς την πνευματική ιδιοκτησία.

Υποτίθεται ότι βοηθάει στην αποτροπή πλαστογράφησης προϊόντων και Trademarks (σημάτων κατατεθέν), όπως <<μαϊμού>> αντίγραφα ακριβών αντικειμένων.

Προωθεί τη χρήση των Trademarks, χρησιμοποιώντας ας πούμε τη μάρκα μιας παγκοσμίου φήμης αυτοκινητοβιομηχανίας ... σε ταμπόν, για παράδειγμα δημιουργώντας το <<General Motors ταμπόν>>.

Θα εξασφαλίσει τις επενδύσεις για την έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων, προστατεύοντας ιατρικές πατέντες ή φαρμακευτικά προϊόντα.
Επίσης υποτίθεται ότι υποστηρίζει καλλιτέχνες και δημοσιογράφους επιτρέποντας τους την παραγωγή υψηλής ποιότητας δουλειάς, εναρμονισμένη με τους διεθνείς νόμους του copyright.

Ακούγεται ωραίο, έτσι δεν είναι;

Αλλά υπάρχει μια περιπλοκή!

Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης η πλαστογραφία ορίζεται ως :
<<μια δόλια/πλαστή απομίμηση από κάτι>>.

Όταν όμως αντιγράφεται ένα αρχείο στο διαδίκτυο, είναι ακριβώς το ίδιο με το πρωτότυπο αρχείο, δεν είναι απομίμηση. Και δεν έχει κλαπεί, αφού το αρχικό/πρωτότυπο δεν έχει αφαιρεθεί. Η πληροφορία, απλώς μοιράζεται χωρίς χρέωση. Άρα η πλαστογραφία δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ας εξηγήσουμε

Η πνευματική ιδιοκτησία στην πραγματικότητα, δεν ορίζεται ρητά μέσα στο ACTA. Μπορεί να εννοεί είτε trademarks, είτε οποιαδήποτε ιδέα ή πληροφορία, που σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει copyright, να περιοριστεί ή να ποινικοποιηθεί. Αυτό όμως θα έχει μια τρομερή επίδραση στο διαδίκτυο, με τη μορφή που το έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.

Η διατύπωση του νομοσχεδίου ACTA καλύπτει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων και είναι πολύ πολύπλοκη και δύσκολο να παρασταθεί.

Οπότε ας εξηγήσουμε τι θα συμβεί στο διαδίκτυο, με μια υποθετική αναλογία του πραγματικού κόσμου.

Φανταστείτε ότι πληρώνετε για να κάνετε ένα μάθημα μαγειρικής. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, μαθαίνετε να μαγειρεύετε ένα εξαιρετικά νόστιμο τηγανητό κοτόπουλο. Έπειτα επιστρέφετε σπίτι και διδάσκετε τη συνταγή στη γυναίκα σας. Και εδώ ακριβώς είναι η παγίδα.

Σύμφωνα με το ACTA και οι δυο τώρα θεωρείστε εγκληματίες, εφ' όσον μοιραστήκατε αυτή την πληροφορία δωρεάν, ενώ μόνο εσείς πληρώσατε για να τη μάθετε.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ACTA είναι ξεκάθαρες. Όταν σας υποπτεύονται ότι μοιράζεστε πληροφορίες που καλύπτονται από copyright, ανάλογα με τη χώρα που κατοικείτε, τότε η πρόσβαση σας σε οποιουδήποτε είδους μαθήματα θα μπλοκαριστεί, θα πληρώσετε πρόστιμο ή θα μπείτε κατευθείαν στη φυλακή.

Μα φυσικά, κανένας δεν θα ανακάλυπτε ότι μοιραστήκατε τη γνώση του μυστικού του τηγανιτού κοτόπουλου στον ιδιωτικό σας χώρο, στο σπίτι σας. Και έχετε δίκιο! Με βάση τον ισχύοντα νόμο, κανένας δε θα μπορούσε να το γνωρίζει.

Αλλά χάρη σε αυτά τα συμφωνητικά, διαμέσου εξονυχιστικής επιτήρησης, όλες οι επικοινωνίες σας θα παρακολουθούνται, κι όχι μόνο οι δικές σας, αλλά και της οικογένειάς σας, των φίλων σας, όλες θα παρακολουθούνται <<για κάθε ενδεχόμενο>>.

Μα δε χρειάζεστε ιδιωτικότητα, πολιτικά δικαιώματα ή πολιτικές ελευθερίες, επειδή δεν έχετε κάτι να κρύψετε ...

Κρύβετε κάτι;

Τώρα που γνωρίζεται την βασική αρχή, ας δούμε πως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο όταν τεθεί σε ισχύ το ACTA.

Μπορείτε να φανταστείτε τη σύνδεση σας στο διαδίκτυο σαν ένα ιμάντα ο οποίος κινείται σε δυο κατευθύνσεις. Πάνω στον ιμάντα βρίσκονται δεδομένα τα οποία είτε μπαίνουν είτε βγαίνουν από τον υπολογιστή σας.

Υπό τη νομοθεσία του ACTA, οι ISP, οι εταιρείες που πληρώνετε για να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα αναγκαστούν να ανοίγουν και να επιθεωρούν κάθε πακέτο δεδομένων που στέλνετε και λαμβάνετε, προς έλεγχο πληροφορίας, αν προστατεύεται από copyright.

Αν στέλνετε ή λαμβάνετε πληροφορίες που έχουν copyright, μπορεί να αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο ή να αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις.
Αυτό σημαίνει ότι αν πχ στέλνετε ένα mp3 αρχείο σε κάποιο φίλο, μέσα από κάποια υπηρεσία συνομιλιών (chat), ένα ανεβάσετε ένα βίντεο από ένα πάρτι στο οποίο ακούγεται μουσική με copyright, ή αν παραθέσετε ένα άρθρο εφημερίδας, το οποίο προστατεύεται από copyright, μέσα σε κάποιο e-mail σας, χαθήκατε ! Είστε παράνομος! Είναι τόσο απλό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πληροφορίες που παραθέσατε για το άρθρο της εφημερίδας στο e-mail σας, θα σταλεί στον εκδότη, και με βάση τις αξιώσεις του, μπορεί να πληρώσετε πρόστιμο ή να πάτε φυλακή.

Οι εταιρείες ISP θα υποχρεωθούν επιπλέον, να ελέγχουν συνεχώς ότι καμία πληροφορία ή κανένας σύνδεσμος που οδηγεί σε πληροφορία που προστατεύεται με copyright δε βρίσκεται πουθενά στους <<εξυπηρετητές>> τους.

Αυτό θα είναι <<μοιραίο>> για ιστοσελίδες που κρατούν οποιουδήποτε είδους επαναχρησιμοποιημένο  ή παραγόμενο περιεχόμενο, όπως μουσική, εικόνες ή βίντεο.

Πως θα μπορούσε το YouTube ή το Twitter να λειτουργήσει υπό ένα τέτοιο νόμο;

Συνεπώς το διαδίκτυο όπως γνωρίζουμε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Τουλάχιστον, θα πιστεύατε ότι τα λεφτά που θα κερδηθούν από αυτές τις μηνύσεις θα ωφελήσουν τους δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά οι μουσικοί, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές, οι δημοσιογράφοι, οι μηχανικοί λογισμικού και οι ερευνητές επίσης χάνουν, αφού πρέπει να υπακούν στους ίδιους κανόνες.

Οι προστατευόμενες ιδέες πλέον δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να τελειοποιηθούν ή αναπτυχθούν περισσότερο. Ακόμα και μέρη προτάσεων μπορούν να προστατεύουν και να τεθούν υπό περιορισμό βάση copyright.

Το συνολικό εγχείρημα επωφελεί μονάχα ένα μικρό μέρος της βιομηχανίας, τη λεγόμενη <<μαφία περιεχομένου>>, εκδοτικές εταιρείες μίντια, όπως είναι η RIAA και η MPAA, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να <<λύσουν το πρόβλημα του διαδικτύου>> που απειλεί τα απαρχαιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το ACTA είναι το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών πιέσεων τους στις κυβερνήσεις που λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Οι τελευταίες <<διαρροές>> σημειώνουν ότι κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να παρακάμψει κάποιος τους περιορισμούς μπλοκαρίσματος, θα κατασταθεί επίσης παράνομη.  Και το χειρότερο; Όλα αυτά γίνονται στα κρυφά. Και αν είστε Ευρωπαίος πολίτης, όλα αυτά γίνονται ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν καν εκλεγεί από το λαό.

Θα έχετε δει ήδη ότι αυτό επικρατεί στο YouTube, κάποια βίντεο δεν είναι διαθέσιμα, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Αυτή η εμμονή για την προστασία αντιγραφής είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταστολή της πληροφορίας. Μόλις όλα τα διαδικτυακά φίλτρα και οι τεχνικές μπλοκαρίσματος τεθούν στη θέση τους, πρακτικά όλες οι πληροφορίες οι οποίες προστατεύονται από copyright, μπορούν να κατασταλλούν.

Ίσως ένα μπλόγκ που ασκεί έντονη κριτική ή ένας λογαριασμός του twitter ή ένα βίντεο που φτιάξατε για στημένες εκλογές ή για περιβαλλοντικές καταστροφές, ή ακόμα και φωτογραφίες των γατιών σας.
Εντάξει, ίσως όχι οι φωτογραφίες των γατιών σας, εκτός και αν ζωγραφίσετε στο τρίχωμά τους το σήμα της Coca Cola.

Αυτό μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό για κάποιον ακόμα που έχει μια στοιχειώδη γνώση για το πως λειτουργεί το διαδίκτυο, αλλά θυμηθείτε, ότι αυτοί που δουλεύουν στο νομοσχέδιο ίσως  και αυτοί να μην έχουν ιδέα για το πως δουλεύει το διαδίκτυο, και από τη στιγμή που θα υπογραφεί η συμφωνία, πρέπει να εφαρμοστούν οι δικοί τους κανονισμοί.

Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε είναι : λογοκρισία στο διαδίκτυο, περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης, απώλεια της ουδετερότητας του δικτύου εξαιτίας περιορισμού συγκεκριμένων μερών του, πλήρης επιτήρηση όσο είστε σε σύνδεση όλης της δραστηριότητας σας, απώλεια της ελευθερίας και περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων, τιμωρίες όπως είναι η απώλεια της διαδικτυακής πρόσβασης, και τι θα κερδίσουμε; Τίποτα !

Η ώρα για να δράσουμε υπέρ του διαδικτύου είναι τώρα ! Ψάξτε, γκουκλάρετε τι είναι το ACTA, φορτώστε τα tweets σας και τα photoshops! Και ας γίνει γνωστό ότι κανένας δεν τα βάζει με το διαδίκτυο.  Και μεταφέρετέ το στους δρόμους ! Σταματήστε το (μυθικό
τέρας) Κράκεν !



Σταματήστε το ACTA (Διαμαρτυρία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα - Σάββατο
11 Φεβρουαρίου 2012)
https://www.facebook.com/events/354243264595498/



"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8507
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 10.0 Firefox 10.0
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
Απ: Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 07, 2012, 14:50:12 μμ »
A.C.T.A.

Απαγορεύουν την αναδημοσίευση ειδήσεων στο ίντερνετ με νόμο !!!!!!

Τα περισσότερα ιστιολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση. Πριν μερικές μερες(26/1/2012) στην Ιαπωνία, 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα “πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο”, που στην ουσία είναι μια...
συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος.

Πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν την υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους.
Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος…
Τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο.
Είναι απίστευτο με ποιο τρόπο πλασάρεται η συμφωνία.
Την ονομάζουν συμφωνία “κατά της πειρατείας”, και έτσι σκέφτεται ο καθένας απλός και απονήρευτος πολίτης:
“Το βρίσκω απόλυτα σωστό. Επιτέλους θα σταματήσει η πειρατεία στα μουσικά CD και στις ταινίες DVD”.

Aυτό όμως που κυρίως επιδιώκουν είναι το φρένο στην αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, όπως έχει, ή μεταφρασμένη.
Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι.
Συγχρόνως, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου, με την πρόφαση ότι θα πρέπει να εντοπίζονται οι “παραβάτες”.
Οι καταδικασθέντες θα πληρώνουν πρόστιμα ή θα φυλακίζονται.

Το άρθρο που ακολουθεί δίνει μια πρώτη γεύση για την ύπουλη νομοθεσία:
Μπορεί η μαζική διαμαρτυρία του διαδικτυακού κόσμου να πέτυχε όπως είδαμε την αναστολή των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, τώρα όμως μια νέα συμφωνία κατά της πειρατείας έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά…
Πράγματι, 22 κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης -ανάμεσα τους και η χώρα μας-υπέγραψαν στο Τόκυο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις -σχεδόν στα κρυφά.
Στην πράξη, το ACTA αφορά τη θέσπιση διεθνών προτύπων σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της πειρατείας.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προτείνει σοβαρότατες κυρώσεις -όπως απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση- για όσους επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν αρχεία προστατευμένα με copyrights.
Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα στην Πολωνία, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Από την περασμένη εβδομάδα πλήθος κόσμου εκδηλώνει την αντίθεση του στη νέα συμφωνία με καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Οι διαμαρτυρίες είναι έκδηλες και στον κόσμο του διαδικτύου, όπου ακτιβιστές hackάρουν κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως αυτές του Πρωθυπουργού και του Κοινουβουλίου της χώρας.
Από την 1η Οκτωβρίου 2011 τη συμφωνία έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαρόκο.
Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέγραψαν είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Κύπρος.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο
"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος thailandgr

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 8507
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 10.0 Firefox 10.0
    • Ταυλανδη - χωρα παραδεισος
Απ: Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 10, 2012, 16:00:50 μμ »
Εσείς είστε έτοιμοι να κατέβετε αύριο στο δρόμο για το ACTA;

Είναι συνεχιζόμενες οι αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για το ACTA.
Την εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- και αφορά την αντιγραφή και την πειρατεία, με σκοπό όχι μόνο να εμποδίσει την κυκλοφορία αντιγραφών πολυτελών αγαθών και φαρμάκων αλλά να προσπαθήσει να «ορίσει το Internet«.
Οι κινητοποιήσεις αλλά και οι επιθέσεις των Anonymous «ανάγκασαν» την κυβέρνηση της Τσεχίας να δηλώσει πως θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, κάτι που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στις επίσημες αντιδράσεις.
Η προσπάθεια είναι, αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, να αναγκαστούν και οι άλλες κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την συμμετοχή τους σε αυτή την συμφωνία, που υπέγραψαν με τόση μυστικότητα.

Όλη η Ευρώπη έχει δώσει ραντεβού το Σάββατο στις πλατείες μεγάλων πόλεων. Από τον χάρτη του Accessnow.org θα μπορέσετε να δείτε τα εκατοντάδες events που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ευρώπη την ίδια μέρα.

Στην Ελλάδα, τόσο το Κόμμα των Πειρατών, όσο και όλοι όσοι επιθυμούν να διαδηλώσουν εναντίον του ACTA έχουν δώσει ραντεβού:
Στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πάτρα στην Πλατεία Γεωργίου, στις 17:00.

Είναι αλήθεια πως ψάξαμε σε μερικά μαγαζιά του κέντρου των Αθηνών για μάσκες Guy Fawkes και δε βρήκαμε.
Αν κι εσείς δεν έχετε βρει και δεν προλάβατε να αγοράσετε από Amazon ή eBay, μπορείτε να τυπώσετε αυτή, κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα ώστε να εμφανιστεί το μέγιστο μέγεθος  και ακολουθήστε τις οδηγίες για το «κόψιμο».
Το αρχείο το βρήκαμε από την ομάδα Anonymous #OpGreece στο Facebook.

Αν θέλετε να διαδώσετε την παρακάτω αφισούλα για τα events του Σαββάτου, κατεβάστε το αρχείο που είχε την εξαίρετη ιδέα να φτιάξει το OSArena, τυπώστε το και κολλήστε το στο παράθυρό σας ή ανεβάστε το αρχείο στο προφίλ που διατηρείτε στα κοινωνικά δίκτυα.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το website του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Αν δεν έχετε υπογράψει ακόμα την πανευρωπαϊκή έκκληση να ακυρωθεί η συμφωνία ACTA, μέσω του Avaaz.org, το οποίο έχουν ήδη χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, πατήστε εδώ

Σε κάθε περίπτωση, εμείς σας δίνουμε ραντεβού το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Συντάγματος. Είτε με μάσκα, είτε χωρίς μάσκα, μπορούμε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε την ελεύθερη διάδοση της γνώμης και του λόγου μας στο Διαδίκτυο.

"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Αποσυνδεδεμένος Yiannis

  • ****
  • Μηνύματα: 625
  • Φύλο: Άντρας
  • Yiannis... Ταξιδευειν…:)
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 13.0.1 Firefox 13.0.1
Απ: Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 04, 2012, 17:40:54 μμ »

Οριστικό «Οχι» της Ευρωβουλής στην ACTA

Η συνθήκη απορρίφθηκε με ψήφους 478 κατά και 39 υπέρ


 
Συντριπτικό «όχι» στην ACTA είπαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη το οποίο σημαίνει ότι η Συμφωνία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας και των προϊόντων-μαϊμού δεν θα εφαρμοστεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ: 478 βουλευτές την καταψήφισαν, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Ευρωκοινοβούλιο ακολούθησε τη σύστασή μου για απόρριψη της ACTA», δήλωσε ο εισηγητής Ντέιβιντ Μάρτιν, Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από τη Βρετανία.

Εξήγησε ότι ο κυριότερος λόγος της απόρριψης είναι πως η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας  που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών. Τόνισε όμως την ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, δεδομένου ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί την «πρώτη ύλη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ο κατ' εξοχήν υπερασπιστής της ACTA, ο σουηδός ευρωβουλευτής Κρίστοφερ Φιέλνερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είχε ζητήσει πριν από την ψηφοφορία την αναβολή της έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί για το κατά πόσο η ACTA είναι συμβατή με τις συνθήκες της ΕΕ. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όμως απέρριψε το αίτημα της αναβολής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισσαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα ζήτημα κινητοποιεί τόσο πολύ τους ευρωπαίους πολίτες. Στο στάδιο των συζητήσεων για την ACTA, το Ευρωκοινοβούλιο δέχτηκε πρωτοφανείς πιέσεις από χιλιάδες πολίτες της ΕΕ που ζητούσαν την απόρριψή της διαδηλώνοντας, στέλνοντας μέιλ στους ευρωβουλευτές και τηλεφωνώντας στα γραφεία τους. Το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε επίσης μια ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 2,8 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, που το καλούσε να απορρίψει τη συμφωνία.

Η ACTA αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης _ κεκλεισμένων των θυρών, όπως τονίζουν οι επικριτές της _ και υπογράφηκε από την ΕΕ (δια μέσου της Επιτροπής), 22 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία. Η ψηφοφορία της Τετάρτης σημαίνει ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα επιμέρους κράτη-μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν στη Συμφωνία.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=465363&h1=true
Ποτέ δεν είναι αργά !!!!