Με αφορμη το ποστ του φιλου @taou,λεω να αναφερω μερικα περιστατικα τετοιου τυπου...
Αποψη μου ειναι,εφοσον υπαρχει το παρον πολυ κατατοπιστικο site
,o νεος ταξιδιωτης να διαβαζει καλα για τα σημεια ενδιαφεροντως και να μην στηριζεται αποκλειστικα στα τουριστικα γραφεια της ταυλανδης η στις υπηρεσιες των ξεν/χειων,η σε οποιοδηποτε "καλοθελητη" ο οποιος θελει να "εξυπηρετησει" με το αζημιωτο φυσικα...
Δεν λεω οτι ολο το συστημα στη χωρα ειναι "λαμογιστικο",ουτε κατακρινω μηδενιστικα αυτες τις συμπεριφορες απο τους συμπαθεις Ταυλανδους.Απλα θεωρω οτι απο πλευρας τουριστικης συμπεριφορας,βρισκονται στην κατασταση που βρισκομασταν & εμεις την 10ετια του 80'.
Ας μην ξεχναμε οτι, επι παραδειγματι, ενας ταξιτζης που επιβιβαζει εναν τουριστα απο ενα ξεν/χειο των 5000Μπατ τη βραδυα(1/3 του μεσου μηνιαιου μισθου),θελει να βαλει και αυτος το "δακτυλο" στο βαζακι με το μελι και οχι μονο τα Golden Boys,managers που εχουν καταντησει, την Βκκ ιδιαιτερα, σε εναν προορισμο που μερα με τη μερα ακριβαινει συνεχως...
Γενικα ο μεσος ταυλανδος,θεωρει τον "Φαλανγκ" επισκεπτη "πλουσιο" και δεν πειθεται ευκολα για το αντιθετο....
Στο 1ο ταξιδι, πηρα ταξι απο Σουκουμβιτ σοι 11, με προορισμο τo MBK,ημασταν 3 ατομα,εκανε πολυ ζεστη και προτιμησαμε τον κλιματισμο,απο την "εξερευνηση" του BTS... Ο "ταριφας" δεν πηρε "χαμπαρι" απο το οτι με συνοδευαν 2 συμπατριωτισες του και μας πηγε στον προορισμο μας μεσω ενος "ραφταδικου"...
Ως "ψαρακας" το "διασκεδασα" αυτη την 1η φορα και δεν αντεδρασα ουτε στην "κλοπη" στην τιμη.... 90μπατ εγραψε το meter 120 ζητησε και πηρε...
Αργοτερα "εμαθα" οτι η συγκεκριμενη διαδρομη γραφει,δε γραφει 65-70 μπατ...
Στην επισκεψη μου στο Grand Palace, ενας αλλος ταξιτζης θεωρησε σωστο,να με "ξεναγησει" πρωτα, σε ενα εργαστηριο(κατ'ουσιαν καταστημα πωλησης) χρυσαφικων και πολυτιμων λιθων... Εκει η συνοδος μου "εξεραγη" και κοντεψε να τον "φαει" ζωντανο...
Υπαρχουν και μερικοι τουκ τουκατζηδες που σε πανε στον προορισμο σου με 20 μπατ,φυσικα πριν σε "ξεναγουν" σε διαφορα μαγαζια πωλησης υπερτιμημενων τουριστικων προιοντων...
Στο 2ο ταξιδι συνεβει το κορυφαιο.... Ειχα δωσει ωρα αφυπνησης στην ρεσεψιον 5.30 το πρωι για το Σουβαρναπουμ της επιστροφης,ενω ειχα κανονισει και ταξι στα 350μπατ.
Στην προκαθορισμενη ωρα με ειδοποιησαν οτι το ταξι μου,με περιμενει.Κατεβηκα,και ενας τυπος με στολη,φορτωσε τη βαλιτσα μου σε μια Λιμουζινα...
"Το ταξι που κανονισατε κυριε,δεν μπορουσε να ερθει και εδωσε σε μενα την εντολη"
"Και ποσα θα κοστισει" ? Ρωτησα πονηρεμενος πια...
"950 Μπατ κυριε"
Πηρα τη βαλιτσα μου εκνευρισμενος και βγηκα απο το Παρκιγκ στο δρομο.Εκει φυσικα βρηκα και το ταξι που ειχα κανονισει.
"Γιατι δεν ηρθες να με παρεις" ? τον ρωτησα
"Ηοtel taxi mafia sir"....
Στο ιδιο ταξιδι, απο Πρατουναμ προς Σουκουμβιτ,ο ταξιτζης μολις επιβιβαστηκα,καλυψε το "ρολοι" με ενα πετσετακι...
Στις διαμαρτυριες μου,απαντησε οτι η διαδρομη εχει 150μπατ και δε χρειαζεται meter...
Στα 10 μετρα του ειπα να σταματησει να κατεβω.Αυτος απαιτησε να του δωσω τα 35μπατ της "σημαιας"."Οκ", του ειπα, "αλλα παμε στην γωνια στο κιοσκι του αστυνομικου". Κατεβασε "μουρη" και σταματησε....
Στο 3ο ταξιδι "εμπειροτερος" και πονηρεμενος πια,χρησιμοποιησα πολυ τα μεσα μαζικης μεταφορας και στις λιγες φορες που πηρα ταξι τους εδωσα απ'την αρχη να καταλαβουν οτι δεν ειμαι "πρωταρης"....
Καταληγω με το περιστατικο της βολτας στον Chao Praya...
Zητησα απο το ταξι να με παει στο σημειο που ξεκινουν τα καραβακια της καθορισμενης διαδρομης στον ποταμο.Αυτος θεωρησε καλο να με παει στο σημειο πισω απο τον Οργανισμο τουρισμου,οπου κατω απο μια γεφυρα ξεκινουν βαρκακια για "ατομικες" βολτες...
Ο Kapten ζητησε 3 χιλιαρικα για την βολτουλα,την οποια ειχα ξανακανει με 500μπατ απο αλλο σημειο,μεσα απο εναv Ναο(ζητω συγνωμη,αλλα δεν συγκρατησα την τοποθεσια και τις διαφορες λεπτομεριες.Λαθος μου )
Εφυγα και αφησα τον καπετανιο & τον ταξιτζη να "μαλωνουν" για τη "μιζα" που δεν δωθηκε...
Ευχαριστω.Θα επανελθω με περιγραφη ενος ομορφου οδοιπορικου...