Αποστολέας Θέμα: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023  (Αναγνώστηκε 2152 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thehappyone

  • *
  • Μηνύματα: 6
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« στις: Ιανουαρίου 09, 2024, 16:19:28 μμ »
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Πρόσφατα παντρεύτηκα στις Φιλιππίνες και θα ήθελα να παραθέσω την διαδικασία που ακολούθησα, τα δικαιολογητικά και τις εμπειρίες μου για να βοηθήσω οποιονδήποτε πρόκειται να μπει στην διαδικασία. Όταν αναζητούσα πληροφορίες, το site με βοήθησε πάρα πολύ και είναι η ώρα μου να επιστρέψω την εμπειρία μου με νέα δεδομένα. Ο γάμος μου έγινε σε προάστιο της Μανίλας με Δήμαρχο και οι εμπειρίες μου είναι από εκεί.
Προς τον υποψήφιο:
- Να σε προετοιμάσω πως είναι μια δύσκολη διαδικασία που θα χρειαστεί καλό σχεδιασμό και συντονισμό, budget και λίγο τύχη. Προσωπικά θεωρώ ότι θέλει ένα καλό 6μηνο πριν τον γάμο
- Έχεις πάει 1-2 φορές στην πόλη της αγαπημένης σου, έχεις περπατήσει στους δρόμους και στις γειτονιές, έχει δει πως ζουν οι άνθρωποι, πως λειτουργούν, το σύστημά τους,το σόι της αγαπημένης σου, το σπίτι της κτλ και έχεις σχηματίσει μια ιδέα. Θεωρώ ότι είναι εύλογο και άκρως βασικό. Εάν όχι, μήπως καλύτερα να πας μια βόλτα και να το σκεφτείς πάρα πολύ καλά όταν επιστρέψεις? Είναι διαφορετικός κόσμος εκεί. Κάνε μια βόλτα καλύτερα.

Πριν ξεκινήσεις να σχεδιάζεις τον γάμο:
=============================
η νύφη:
- να εκδώσει πιστοποιητικό γεννήσεως (birth certificate) από το PSA (Philippines Statistics Agency) η οποία είναι και η ανώτατη αρχή των Φιλιππίνων.
- εάν δεν έχει διαβατήριο, να προχωρήσει στην έκδοσή του στα στοιχεία της ΠΡΟ ΓΑΜΟΥ. Εάν έχει διαβατήριο, καλό θα είναι να έχει τουλάχιστον 2 χρόνια υπολειπόμενης ισχύος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι βασικό τα στοιχεία του διαβατηρίου και της Ληξ. Πράξης Γενν. να είναι σωστά, ευανάγνωστα (το τονίζω γιατί οι υπηρεσίες τους βασίζονται σε λογική χαρτιού έντονα και ακόμα και το PSA σκανάρει τα έγγραφα), να συμφωνούν και να είναι όλα σωστά.
- να εκδώσει το έγγραφο Barangay Clearance το οποίο θα το χρειαστεί στον δήμο της για να αποδείξει ότι είναι κάτοικος του δήμου.
Είναι βασικό τα άνω βήματα να είναι όλα σωστά και χωρίς προβλήματα πριν ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε. Η παραμικρή ανακρίβεια, λάθος, ασυμφωνία σημαίνει παύση του πλάνου, διόρθωση και επανέκδοση και ξεκινάει πάλι από την αρχή όταν όλα είναι σωστά.

Προ Γάμου:
===================
Στην Ελλάδα ο Γαμπρός:
- Στον Δήμο που ανήκεις, εκδίδεις άδεια γάμου (καταβάλεις όποια έγγραφα απαιτούνται και πληρώνεις το αντίστοιχο παράβολο). Η ισχύς της είναι 6 μήνες.
- Εκδίδεις πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (μέσω gov.gr).
- Κάνεις μια έρευνα για αεροπορικά εισιτήρια. Αγοράζεις όσο πιο νωρίς μπορείς τα αεροπορικά για να τα βρεις όσο πιο οικονομικά γίνεται. Για χαμηλό κόστος, προτείνω Scoot, οι τιμές είναι πολύ καλές και η εμπειρία αρκετά καλή. Όποια και να διαλέξεις, είναι ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι…
- Βέρες. Στις Φιλιππίνες παίζει να βρεις χαμηλότερες τιμές, αλλά δεν ξέρω τι λένε από ποιότητα. Προτίμησα την πατρίδα.
Στις Φιλιππίνες παράλληλα η Νύφη:
- να εκδώσει CENOMAR (Certificate of No Marriage) για την ίδια. Είναι έγγραφο που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καταχωρημένος γάμος στα στοιχεία της στις Φιλιππίνες, (έχει ισχύ 6 μηνών).
- να εκδώσει CENOMAR για εσένα (ναι δικό σου!) (έχει ισχύ 6 μηνών) για να υπάρχει αποδεικτικό ότι δεν υπάρχει καταχωρημένος γάμος δικός σου στις Φιλιππίνες. Επειδή δεν μένεις εκεί, μπορεί η νύφη να το παραλάβει για εσένα αρκεί να έχεις δώσει μια εξουσιοδότηση (letter of authorization). Το φτιάχνεις στον υπολογιστή με την υπογραφή σου, το σκάναρεις και της το στέλνεις (pdf) καθώς και σκαναρισμένο το διαβατήριο σου σε pdf. Τα εκτυπώνει και τα δείχνει στον courier και αυτός θα κάνει αντιπαραβολή της υπογραφής διαβατηρίου – εξουσιοδότησης (οπότε προσοχή η υπογραφή να είναι ίδια γιατί δίνουν μεγάλη σημασία). Θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις μέσω email επειδή είσαι αλλοδαπός και θα σου ζητήσουν να στείλεις κάποια έγγραφα). Έχει λίγο “μπλέξιμο” η διαδικασία, αλλά θα τα καταφέρεις.
- να κάνει μια επίσκεψη στον Δήμο που ανήκει και να ζητήσει το Marriage License Checklist. Είναι μια κατάσταση που αναφέρει τι έγγραφα χρειάζονται για να εκδοθεί άδεια γάμου στον Δήμο της. Σημαντικό το checklist να αναφέρει ξεκάθαρα τα έγγραφα για ξένο γαμπρό (Foreigner). Επίσης να ρωτήσει για τα κόστη των αντίστοιχων παραβόλων. Είναι σημαντικό γιατί από Δήμο σε Δήμο έχουν διαφορές και στις διαδικασίες και στα κόστη και είναι βασικό να γνωρίζεις τι απαιτείται και τι χρειάζεται να κάνεις. Επίσης, αντίθετα με την Ελλάδα, η αίτηση για άδεια γάμου γίνεται με υπογραφή δική σου και της νύφης, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να είσαι εκεί για να εκδόσεις Φιλιππινέζικη Άδεια Γάμου.

Επιλογή γάμου:
Επειδή δεν ήθελα να εμπλακώ σε διαδικασίες εκκλησιών, θρησκευμάτων και επειδή ήμουν σε σφιχτό budget, προτιμήσαμε να παντρευτούμε με πολιτικό. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως από 1-1-2023, όλοι οι αλλοδαποί γάμοι καταχωρούνται από τις αντίστοιχες πρεσβείες της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως ο γάμος καταχωρείται απευθείας από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Μανίλα.
Για να μπορέσει να καταχωρηθεί ο γάμος στο gov.gr από την Πρεσβεία μας, θα πρέπει να έχει υπογραφεί από Δήμαρχο ή Δικαστή (στο gov.gr υπάρχει και η επιλογή αντιδημάρχου αλλά δεν το επιτρέπουν οι Φιλιππίνες). Οπότε οι επιλογές σου θα είναι Δήμαρχος ή Δικαστής.
Επίσης να μην γίνει αλλαγή επωνύμου της συζύγου. Υπάρχει ως προαιρετικό το έθιμο αλλαγής επωνύμου αλλά δεν αξίζει τον κόπο να γίνει κάτι τέτοιο διότι θα πρέπει να εκδοθούν τα πάντα από την αρχή στο νέο της επώνυμο… απλά μη το κάνεις.
 
Εδώ λοιπόν θέλει λίγη “μαεστρία” από μεριάς σου καθώς θα πρέπει να τακτοποιήσεις το θέμα της διαθεσιμότητας του Δημάρχου/Δικαστή εκ των προτέρων. Είναι σοβαρό δώσε προσοχή! Ο Δήμαρχος είναι εξαιρετικά πολυάσχολος άνθρωπος με τρελό τρέξιμο και η διαθεσιμότητά του είναι περιορισμένη. Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση να προκύψει κάτι έκτακτο και να μεταθέσει το ραντεβού του γάμου σου. Ο Δικαστής θα θέσει τον γάμο ως άλλη μια υπόθεση που θα λάβει αριθμό πινακίου κανονικά από το δικαστήριο, όμως θα δώσει ότι διαθέσιμη ημερομηνία έχει η οποία μπορεί να είναι ακόμα και 1-2 μήνες από την κατάθεση των δικαιολογητικών. Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα. Πιθανές λύσεις είναι να παντρευτείς με Δικαστή σε απογευματινή ώρα με όποιο “δώρο” συνεπάγεται, άρα θα πρέπει η νύφη να κάνει επίσκεψη, να μιλήσει με κάποιον Δικαστή και να ορίσει συγκεκριμένη ώρα/ημερομηνία και να “τακτοποιήσει” το θέμα. Πιθανή λύση για να παντρευτείς με Δήμαρχο είναι εφόσον κατατεθούν τα έγγραφα, να ζητήσεις την διαθεσιμότητα του Δημάρχου για γάμο και εάν υπάρχει κάτι διαθέσιμο έχει καλώς. Αν όχι, τότε μπορείς να γράψεις μια επιστολή και να την καταθέσεις εξηγώντας τους λόγους να παντρευτείς άμεσα και να κάνει κάποια εξαίρεση εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Να αναφέρω επίσης πως υπάρχει ένα έθιμο στις Φιλιππίνες όπου ο Δήμαρχος επιλέγει μια συγκεκριμένη ημερομηνία και πράττει μαζικά πολιτικούς γάμους ζευγαριών (kasalang bayan). Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, μπορεί η νύφη να μάθει περισσότερες πληροφορίες από τον Δήμο της.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν αρκετά “κυκλώματα” με κάποιους και-καλα ιερείς σεκτών που κάνουν πολιτικούς γάμους τσακ-μπαμ (ναι κουφό να υπογράφουν σε πολιτικό γάμο) και μάλιστα οι γάμοι αυτοί καταχωρούνται στο PSA, ΟΜΩΣ η Ελληνική Πρεσβεία ΔΕΝ θα τον δεχτεί. Είναι λίγο τρελό το σύστημα των Φιλιππίνων στο θέμα των γάμων και αρκετά ζευγάρια παντρεύονται με αυτόν τον τρόπο όμως το υπουργείο εξωτερικών των Φιλιππίνων έχει κάνει την θέση του ξεκάθαρη στις πρεσβείες ότι τέτοιοι γάμοι δεν είναι αποδεκτοί καθώς δεν αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον ένα από τα μέλη του γάμου είναι ακόλουθοι της “θρησκείας” του και-καλά ιερέα (τώρα θα μου πεις γιατί γίνεται αποδεκτός απο το PSA? Δεν θα το αναπτύξω...). Τρελό, το ξέρω, αλλά έτσι λειτουργεί η χώρα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Θα πρέπει να εξηγήσεις στην νύφη ότι θέλεις τον γάμο να υπογράψει Δήμαρχος ή Δικαστής αυστηρά και μην δεχτείς οτιδήποτε άλλο.

Κάπου εδώ θα έχεις προχωρήσει στην αγορά του αεροπορικού. Οι Φιλιππίνες επιτρέπουν την είσοδο και την παραμονή στην χώρα για 31 ημέρες άνευ VISA. Εάν πρόκειται να μείνεις περισσότερο είναι απαραίτητη. Επειδή όπως θα διαβάσεις και παρακάτω δεν ήθελα να πιεστώ και να έχω άνεση χρόνου, προτίμησα να βγάλω VISA απο την Πρεσβεία Φιλιππίνων στην Αθήνα που μου έδωσε 59 ημέρες. Η διαδικασία είναι απλή και η πρεσβεία εξυπηρετική στο αίτημα. Τους εξήγησα τα αίτια και προχωρήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα (εδώ θα σου ζητήσουν και το Barangay Clearance). Η διαδικασία μπορεί να γίνει και στις Φιλιππίνες, αλλά δεν ήθελα να ξοδέψω χρόνο με οτιδήποτε άλλο πλην του γάμου μου και την έτρεξα στην Ελλάδα.
Για διαμονή προτείνω airbnb.com. Η νύφη θα σε κατατοπίσει για την περιοχή και την κατάσταση. Θέλει προσοχή γιατί οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα. Προτίμησε να έχει και κουζίνα για να μαγειρεύετε και να είναι κοντά σε σουπερμάρκετ.

1.5 - 2 μήνες πριν την αναχώρηση:
- Θα πρέπει να κλείσεις ραντεβού με την Πρεσβεία της Ελλάδας για να εκδώσεις Legal Capacity. Είναι ένα έγγραφο που απαιτείται για να παντρευτείς στις Φιλιππίνες. Για την έκδοση του θα χρειαστείς, την άδεια γάμου που έφτιαξες στον Δήμο σου, οικογενειακή κατάσταση (πρόσφατη, εγώ την έβγαλα 2 μέρες πριν πετάξω από gov.gr) και ταυτότητα. Επίσης κανόνισα το ραντεβού μου να είναι την επόμενη εργάσιμη της άφιξής μου. Η πρεσβεία έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, όμως είναι εξαιρετικοί, ευγενέστατοι, βοηθούν όπως μπορούν και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις.

Άφιξη εις Φιλιππίνες:
Την επόμενη ημέρα στην Πρεσβεία για έκδοση επί τόπου του Legal Capacity (έχει παράβολο το οποίο το πληρώνεις στο ισόγειο στην τράπεζα σε πέσος). Στο καπάκι Υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσεις certification (κάνει 7 μέρες). Χαλαρώνεις εκείνες τις μέρες και εφόσον παραλάβεις το Legal Capacity με το Certification πας αμέσως στον Δήμο για να καταθέσεις τα δικά σου + νύφης έγγραφα για να εκδοθεί η άδεια γάμου. Σύμφωνα με τον νόμο στις Φιλιππίνες, η άδεια γάμου είναι έγκυρη σε όλη την επικράτεια. Προτείνω να κάνεις όλη την διαδικασία στον δήμο που θα παντρευτείς ανεξάρτητα του νόμου. Στον Δήμο της γυναίκας μου, έπρεπε να γίνει ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων για 10 ημέρες και κατόπιν αποδεσμεύεται η άδεια για παραλαβή. Πλέον είσαστε έτοιμοι για να καταθέσετε τα έγγραφα στο γραφείο Δημάρχου ή στον Δικαστή αναλόγως τι έχετε κανονίσει.
Εφόσον γίνει ο γάμος, αρχικά τα συγχαρητήριά μου που τα καταφέρατε και να ζήσετε! Ακολουθεί ένα τραπέζωμα (τα γνωστά όπως και στην Ελλάδα) και πλέον αρχίζει η Β’ Φάση (σιγά μην ξεμπερδεύατε έτσι εύκολα… χαχαχαχα).

Εντός Φιλιππίνων:
Για μετακινήσεις κάνε χρήση της εφαρμογής Grab. Είναι πολύ καλύτερης ποιότητας τα δικά τους ταξί. Επίσης, έχει μεγάλη ποικιλία σε delivery και θα σου δώσει την δυνατότητα να δοκιμάσεις πολλά διαφορετικά φαγητά.
Για την εμπειρία, πάρε ένα τρίκυκλο και αν είσαι σκληροπυρηνικός, χτύπα ένα αστικό λεωφορείο (σε προειδοποίησα χαχαχαχα).

Μετά τον γάμο:
Ο γάμος θα καταχωρηθεί στο ληξιαρχείο της πόλης της νύφης (κάνουν 2 μέρες) και εν συνεχεία το στέλνουν για καταχώρηση στο PSA (μόνο αυτό αναγνωρίζει η πρεσβεία). Ο χρόνος καταχώρησης στο PSA είναι “μαύρο κουτί”. Γνώρισα περιπτώσεις ζευγαριών στην Μανίλα που περίμεναν μέχρι και 6 μήνες, οπότε καταλαβαίνεις. Εφόσον καταχωρηθεί, η σύζυγος παραλαμβάνει το PSA Wedding Certificate, το πηγαίνει για APOSTILE στο Υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν για θεώρηση από το δικηγορικό γραφείο του Κου Ορτέγκα. Εφόσον ολοκληρωθούν αυτά, κλείνει ραντεβού με την Πρεσβεία για την καταχώρηση. Παράλληλα κάνεις μια εξουσιοδότηση (μέσω gov.gr) στην γυναίκα σου να κάνει την διαδικασία (χωρίς μετάφραση). Ανήμερα του ραντεβού λογικά θα ολοκληρωθεί και η καταχώρηση και πλέον είστε παντρεμένοι και στην Ελλάδα.

Διαδικασία της συζύγου για να έρθει στην Ελλάδα:
Για να μπορέσει η σύζυγος να έρθει στην Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει CFO (Commission on Filipinos Overseas) & VISA (οικογενειακό μέλος Ελληνα υπηκόου) τα οποία είναι τα άκρως απαραίτητα στον έλεγχο εξόδου από την χώρα (Immigration).
Για να μπορέσει να αιτηθεί η σύζυγος VISA θα πρέπει να έχει αεροπορικό εισιτήριο (δεν είναι ανάγκη να έχει πληρωμένο εισιτήριο, και ένα booking αρκεί), ληξιαρχική πράξη γάμου (gov.gr χωρίς μεταφρ.), διαβατήριο και φωτογραφίες (ρώτα την πρεσβεία μήπως κάτι άλλαξε). Κλείνει ένα ραντεβού με την Πρεσβεία όπου θα συμπληρωθεί η αίτηση για VISA, θα λάβουν βιομετρικά δεδομένα και πολύ γρήγορα θα είναι έτοιμη (στην περίπτωση της γυναίκας μου, αυθημερόν, μπορεί να έτυχε...).
Εφόσον έχει VISA μπορεί να αιτηθεί για CFO, τα δικαιολογητικά είναι διαβατήριο+VISA+booking. Η διαδικασία ήταν μέσω internet εξολοκλήρου όμως νομίζω την άλλαξαν. Μόλις παραλάβει το CFO μπορείτε πλέον να προβείτε σε αγορά αεροπορικού εισιτηρίου (δεν θα αγόραζα κανονικό εισιτήριο εάν δεν έχει VISA + CFO για να μην αγκομαχάς αν θα προλάβει τις ημερομηνίες).

Πριν αναχωρήσει η σύζυγος από τις Φιλιππίνες θα πρέπει να έχει εις χείρας, PSA Wedding Certificate+Αpostile+θεώρηση Ορτέγκα, PSA Birth Certificate+Apostile+θεώρηση Ορτέγκα+θεώρηση Ελληνικής Πρεσβείας (μπορεί στην Ελλάδα να ζητηθεί και καλύτερα γαϊδουροδενε παρά γαϊδουρογύρευε) αυτά για λόγους αρχείου. Τώρα επειδή στο Immigration των Φιλιππίνων έχουν γίνει και ακουστεί πάρα μα πάρα πολλά και προκειμένου να μην την κατεβάσουν από το αεροπλάνο, προτείνω να έχει μαζί της σε έναν φάκελο επιπρόσθετα των άνω, την φορολογική σου κατοικία (ΑΑΔΕ αγγλικά) για απόδειξη κατοικίας και φορολογίας, φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου σου, CFO, επίσης να έχει μαζί της σε περίπτωση που της ζητηθεί από τις αρχές στην Ελλάδα κατά την είσοδο, Ληξιαρική Πράξη Γάμου (gov.gr) + Οικογ.Κατάσταση (gov.gr). Θα χρειαστεί να πληρώσει και έναν βλαμμένο φόρο που έχουν για τους κατοίκους των Φιλιππίνων που ταξιδεύουν εκτός της χώρας και να πάρει οπωσδήποτε απόδειξη. Όλα αυτά στον φάκελο μέσα, έτοιμα προς επίδειξη αν και εφόσον της ζητηθούν.
Πρόταση: Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά θα αγόραζα μια ασφάλεια ταξιδιού για τουλάχιστον 4 μήνες από την ημερομηνία αναχώρησης για καλό της συζύγου. Άσε που θα της χρειαστεί στην Ελλάδα για την άδεια παραμονής. Μην ξεχνάς πως όταν με το καλό φτάσει στην Ελλάδα θα είναι ανασφάλιστη. Επίσης για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατα το ταξίδι της, είχα προμηθευτεί αριθμό δικής μας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας και εφόσον την ενεργοποίησα και ενεργοποίησα και περιαγωγή, της έστειλα την κάρτα sim με courier και την έβαλε στο κινητό της, ώστε να μπορεί να επικοινωνήσει και να ενημερώσει. Θα της μείνει και το νούμερο όταν με το καλό φτάσει Ελλάδα.

Εφόσον έχει μαζέψει όλα τα έγγραφα και έχει εκτυπώσει και όσα της έστειλες, είναι έτοιμη για το ταξίδι της στην Ελλάδα. Εάν δεν έχει ταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο (σύνηθες για τους κάτοικους των Φιλιππίνων) θα πρέπει να δείξεις υπομονή και κατανόηση και να εξηγήσεις πολύ αναλυτικά τις διαδικασίες ταξιδιού, τι να προσέχει κτλ. Θυμήσου την πρώτη φορά που ταξίδεψες, την άγνοια, το άγνωστο, τους φόβους σου κτλ φίλε μου…

Έφτασε το κορίτσι στην Ελλάδα και καλώς την δέχτηκες. Σε συνεργασία με δικηγόρο, την επόμενη ημέρα το πρωί κάνεις αίτηση για άδεια παραμονής. Ο δικηγόρος θα σε κατατοπίσει σχετικά. Μην το καθυστερήσεις γιατί το υπουργείο θα αργήσει να απαντήσει. Θα χρειαστείς, πλήρες σκανάρισμα του διαβατηρίου της γυναίκας σου, ληξιαρχική πράξη γάμου (gov.gr), οικογενειακή κατάσταση (gov.gr) φωτοτυπία ταυτότητας γαμπρού, ασφαλιστήριο υγείας (το ψώνισες νωρίτερα για το ταξίδι!!). Η δικηγόρος μου με κατατόπισε για κάποια άλλα συμπληρωματικά έγγραφα και έκανε και την αίτηση (ψηφιακά πλέον μόνον). Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το υπουργείο, θα την καλέσουν για βιομετρικά, φωτογραφίες κτλ. Προσοχή: Δεν εκδίδεται πλέον η βεβαίωση άδειας παραμονής με την καταχώρηση της αίτησης. Θα την λάβει μετά την προσκόμιση βιομετρικών. Επίσης, υπάρχει μια περίπτωση να περάσει από κάποια συνέντευξη από το υπουργείο. Εφόσον λάβει την βεβαίωση, βγάζει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κτλ.

Όπως καταλαβαίνεις, είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη, δύσκολη, δαπανηρή και κουραστική διαδικασία. Πιστεύω όμως ότι αξίζει τον κόπο και εάν το θέλεις, θα τα καταφέρεις. Καλή τύχη και καλή δύναμη.



Αποσυνδεδεμένος cool11

  • **
  • Μηνύματα: 53
  • OS:
  • Mac OS X 10.15 Mac OS X 10.15
  • Browser:
  • Firefox 121.0 Firefox 121.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 10, 2024, 21:02:20 μμ »
thehappyone,
ευχαριστουμε για τις τοσο χρησιμες πληροφοριες.

Πραγματικα, ειναι απιστευτος αυτος ο κυκεωνας διαδικασιων.
Πρεπει να εισαι ο απολυτα αποφασισμενος για να μπεις σε τετοια διαδικασια.
Και ολα αυτα, αν πανε ολα καλα.

Δηλαδη, και μονο οταν διαβαζεις και αν τα σκεφτεις, το καλυτερο κοριτσι του κοσμου να σε περιμενει στις Φιλλιπινες,
πραγματικα, δεν ξερω αν αξιζει τον κοπο.

Ειχα ξανασχοληθει πριν χρονια, ψαχνωντας και ρωτωντας εδω στο φορουμ,
ηταν παλι παρομοια φαση.
Ελπιζα τοσα χρονια μετα, να εχει απλοποιηθει καπως, αλλα αντιθετως ειναι τα ιδια και χειροτερα.

Τι να πω, δεν ξερω, υπαρχουν τρομερα κοριτσια εκει,
αλλα ολο αυτο, δεν ξερω ποσοι μπορουν να το φερουν πραγματικα εις περας.

Αποσυνδεδεμένος thehappyone

  • *
  • Μηνύματα: 6
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 11, 2024, 17:14:27 μμ »
Γειά σου cool11.

Ήταν πραγματικά μεγάλη διαδικασία και το μοναδικό που μπορείς να κάνεις ειναι σχεδιασμός και για κάθε βήμα να υπάρχει και 2ο και 3ο backup σχέδιο. Θα βρεθείς σε αδιέξοδο αρκετές φορές και πρέπει να είσαι έτοιμος για ελιγμούς.
Από την οπτική του δυτικού κόσμου που με 2 απλά έγγραφα και ένα παράβολο των 18ΕΥΡ γίνεται γάμος σχεδόν αμέσως, το να παντρευτείς  στις Φιλιππίνες είναι μελέτη για masters χαχαχαχαχα Νομίζω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κεντρικοποίηση που έχουν. Για παράδειγμα ο Δήμαρχος, είναι το μοναδικό δημοτικό όργανο που μπορεί να υπογράψει έναν γάμο και είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για όλα τα υπόλοιπα δημοτικά θέματα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου ο Δήμαρχος της εκάστοτε πόλης ορίζει αντιδημάρχους και αυτοί με την σειρά τους μπορούν να υπογράψουν έναν γάμο, πράγμα που αποκεντρώνει το φόρτο. Όταν λοιπόν ο Δήμαρχος μιας πόλης 500.000 κατοίκων (πράγμα συνηθες για εκεί) είναι ο μοναδικός που μπορεί να υπογράψει και παράλληλα τρέχει και όλα τα υπόλοιπα τα του Δήμου, που να βρεί τον χρόνο? Πραγματικά καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεδομένου των συνθηκών και του συστήματος, αλλά για κάποιον από μια δυτική χώρα, αυτό είναι εξαιρετικά περίεργο και ανήκουστο. Επίσης, είναι μια κοινωνία που βασίζεται στα χαρτιά, σε αντίθεση με την ψηφιοποίηση που έχουμε στην Ελλάδα (που λόγω Κορωνοϊου προέκυψαν πολύ γρήγορα αλλά αυτό πραγματικά είναι ένα τεράστιο θέμα).

Γιάυτό και ξεκίνησα την ανάρτηση με την παραδοχή ότι ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος έχει πάει 1-2 φορές εκεί, έχει περπατήσει, έχει έρθει σε επαφή με το σύστημα, έχει δει πως λειτουργούν και όλες τις δικές τους ιδιαιτερότητες και είναι απόλυτα προσγειωμένος. Το να "γκρινάζεις" και να συγκρίνεις δεν θα σε βγάλει πουθενά. Πάρτο απόφαση, έχε επείγνωση της τρέχουσας κατάστασης και προσαρμώσου για να πετύχεις τον στόχο σου. Όλα τα υπόλοιπα, είναι κουβεντούλα και φιλοσοφικές συζητήσεις με τους κολλητούς σου στο καφενείο...

Η πρεσβεία μας στην Μανίλα βοήθησε πολύ στο τι να προσέξω, τι να αποφύγω, τι χρειάζεται να έχω κτλ από την αρχική μου επικοινωνία μαζί τους μέχρι και την έκδοση VISA της γυναίκας μου. Κάνουν ότι καλύτερο μπορούν λαμβάνοντας υποψιν τις τρέχουσες συνθήκες.
Επίσης το thai.gr ήταν όαση!! Όταν έψαχνα για πληροφορίες, υπήρχαν αναρτήσεις εδώ όπου με βοήθησαν πάρα μα πάρα πολύ. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνεις πληροφορίες από κάποιον πατριώτη που έχει τρέξει την διαδικασία γιατί σε προετοιμάζει για τα βήματά σου.

Αποσυνδεδεμένος panos96969

  • *
  • Μηνύματα: 9
  • OS:
  • Android 10 Android 10
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 14, 2024, 16:07:30 μμ »
Καλησπέρα, Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις αναλυτικότατες πληροφορίες και συμβουλές.
Δεν σου κρύβω ότι αγχώθηκα παρα πολύ διαβάζοντας την ανάρτησή σου. Ο λόγος είναι ότι παντρεύτηκα πριν 2 εβδομάδες στις 29/12/2023. Όμως μας πάντρεψε πάστορας σε venue. Καταθέσαμε αυθημερόν τα χαρτιά στο δήμο για το psa. ( Ο παστορας ήταν ήδη καταχωρημένος στα αρχεία του δήμου) Δηλαδή τώρα όπως γραφεις είναι πιθανό η πρεσβεία να μην αναγνωρίσει το γάμο και χορηγήσει βίζα στη γυναίκα μου; Και αν συμβεί αυτό, τι θα πρέπει να κάνω άλλο γάμο; Και είναι αυτό δυνατό; Και γιατί δεν μας προειδοποίησαν από την πρεσβεία όταν πήγαμε γιά τα χαρτιά; Σε παρακαλώ πολύ μπορείς να με ενημερώσεις αν ξέρεις κάτι περισσότερο;

Αποσυνδεδεμένος panos96969

  • *
  • Μηνύματα: 9
  • OS:
  • Android 10 Android 10
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 14, 2024, 16:56:01 μμ »
Επίσης κάτι ακόμα θέλω να ρωτήσω, όχι τόσο σημαντικό, όπως το προηγούμενο που με καίει. Από το ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών που τηλεφώνησα μου είπαν ότι εγώ πρέπει να δηλώσω το γάμο και δεν δηλώνεται από την πρεσβεία (για το λόγο όμως ότι επέστρεψα και μένω μόνιμα στην Ελλάδα και όχι επειδή ο γάμος τελέστηκε από πάστορα και όχι δήμαρχο ή δικαστή).
Συμπληρωματικά τώρα στο ερώτημα της προηγούμενης ανάρτησης μου να αναφέρω ότι ο παστορας ανήκει στη southern baptist church, μου ακούγεται έγκυρη εκκλησία αλλά δεν ξέρω κιόλας, και αναρωτιέμαι πως μπορεί να αποδείξει ότι η γυναίκα μου ότι είναι μέλος της συγκεκριμένης εκκλησίας, δηλαδή αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα δεν μπορεί να κάνει μία υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει ότι είναι μέλος της εκκλησίας αυτής;

Αποσυνδεδεμένος panos96969

  • *
  • Μηνύματα: 9
  • OS:
  • Android 10 Android 10
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 08:58:05 πμ »
Όλα καλά σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσα πριν. Μίλησα με πρεσβεία και μου είπαν ότι είναι εντάξει εφόσον η νύφη στα στοιχεία της δηλώνει την ίδια θρησκεία με τον πάστορα. (Θα πρέπει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο να ανήκει στο ίδιο θρήσκευμα με τον θρησκευτικό εκπρόσωπο που τελεί το γάμο,, αν ο γάμος τελεστεί από τέτοιον) Επίσης και στην περίπτωση μου ότι ο γάμος θα δηλωθεί από την πρεσβεία!

Αποσυνδεδεμένος thehappyone

  • *
  • Μηνύματα: 6
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 11:05:38 πμ »
Καλησπέρα, Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις αναλυτικότατες πληροφορίες και συμβουλές.
Δεν σου κρύβω ότι αγχώθηκα παρα πολύ διαβάζοντας την ανάρτησή σου. Ο λόγος είναι ότι παντρεύτηκα πριν 2 εβδομάδες στις 29/12/2023. Όμως μας πάντρεψε πάστορας σε venue. Καταθέσαμε αυθημερόν τα χαρτιά στο δήμο για το psa. ( Ο παστορας ήταν ήδη καταχωρημένος στα αρχεία του δήμου) Δηλαδή τώρα όπως γραφεις είναι πιθανό η πρεσβεία να μην αναγνωρίσει το γάμο και χορηγήσει βίζα στη γυναίκα μου; Και αν συμβεί αυτό, τι θα πρέπει να κάνω άλλο γάμο; Και είναι αυτό δυνατό; Και γιατί δεν μας προειδοποίησαν από την πρεσβεία όταν πήγαμε γιά τα χαρτιά; Σε παρακαλώ πολύ μπορείς να με ενημερώσεις αν ξέρεις κάτι περισσότερο;

Γειά σου panos96969. Αρχικά να ζήσετε και ότι καλύτερο.
Μην αγχώνεσαι. Για τα πάντα υπάρχουν λύσεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις μια φωτογραφία το πιστοποιητικό γάμου (αυτό που παραδώσατε δηλαδή στον δήμο προς καταχώρηση) και να το στείλεις με ένα email στην πρεσβεία να το δουν και να το αντιπαραβάλουν με τις επιλογές που έχουν στο gov.gr και να σου απαντήσουν άμεσα για να κλείσει η "απορία" (δεν θα κάνουν καταχώρηση, απλώς να σου απαντήσουν για την απορία σου και μόνο).
Όσο για τον άλλο γάμο που αναφέρεις, μια συζήτηση με έναν δικηγόρο εκεί θα σου λύσει και αυτή την απορία.

Αποσυνδεδεμένος thehappyone

  • *
  • Μηνύματα: 6
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 11:20:57 πμ »
Επίσης κάτι ακόμα θέλω να ρωτήσω, όχι τόσο σημαντικό, όπως το προηγούμενο που με καίει. Από το ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών που τηλεφώνησα μου είπαν ότι εγώ πρέπει να δηλώσω το γάμο και δεν δηλώνεται από την πρεσβεία (για το λόγο όμως ότι επέστρεψα και μένω μόνιμα στην Ελλάδα και όχι επειδή ο γάμος τελέστηκε από πάστορα και όχι δήμαρχο ή δικαστή).
Συμπληρωματικά τώρα στο ερώτημα της προηγούμενης ανάρτησης μου να αναφέρω ότι ο παστορας ανήκει στη southern baptist church, μου ακούγεται έγκυρη εκκλησία αλλά δεν ξέρω κιόλας, και αναρωτιέμαι πως μπορεί να αποδείξει ότι η γυναίκα μου ότι είναι μέλος της συγκεκριμένης εκκλησίας, δηλαδή αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα δεν μπορεί να κάνει μία υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει ότι είναι μέλος της εκκλησίας αυτής;

Σε οτι αφορά την καταχώρηση του γάμου, σου παραθέτω το ακόλουθο:

"Εφαρμογή των διατάξεων του Κεφ. Γ΄ του Ν.4674/2020 (ΦΕΚ 53/Α΄/11-03-2020):
Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής οι ληξιαρχικές πράξεις για γεγονότα (γεννήσεις, γάμους, θανάτους) που έλαβαν χώρα στην αλλοδαπή και αφορούν σε Έλληνες πολίτες, καθώς και οι μεταβολές και οι διορθώσεις των πράξεων αυτών θα καταχωρίζονται από τα έμμισθα ελληνικά Προξενεία απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο Πολιτών”."

Για την εκκλησία που αναφέρεις, μπορεί να είναι δηλωμένη στον δήμο της γυναίκας σου, όμως ο μοναδικός που μπορεί να σου απαντήσει για το εάν μπορεί να καταχωρηθεί στο gov.gr είναι η πρεσβεία. Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, όταν στο gov.gr επιλεχθεί ο θρησκευτικός γάμος, βγάζει ένα κατεβατό από επιλογές... τι να σου πω... αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ήθελα να αποφύγω οποιοδήποτε μπέρδεμα/κόλλημα και γι'αυτό επέλεξα (και το budget φυσικά) τον πολιτικό γάμο.

Σε ότι αφορά την γυναίκα σου, φαντάζομαι πως εάν είναι "οκ" ο γάμος από την Πρεσβεία και ζητηθεί να αποδειχθεί πως η γυναίκα σου είναι ακόλουθος της θρησκείας, θα χρειαστεί να παραδώσει κάποιο έγγραφο (πιθανόν βεβαίωση βάπτισης?).
Πάντως βάσει διεθνούς δικαίου, ένα θρησκευτικός γάμος είναι αποδεκτός εάν τουλάχιστον ένα απο τα μέλη του γάμου είναι ακόλουθος της θρησκείας αυτής.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 16, 2024, 11:29:41 πμ από thehappyone »

Αποσυνδεδεμένος thehappyone

  • *
  • Μηνύματα: 6
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 11:22:11 πμ »
Όλα καλά σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσα πριν. Μίλησα με πρεσβεία και μου είπαν ότι είναι εντάξει εφόσον η νύφη στα στοιχεία της δηλώνει την ίδια θρησκεία με τον πάστορα. (Θα πρέπει τουλάχιστον ο ένας από τους δύο να ανήκει στο ίδιο θρήσκευμα με τον θρησκευτικό εκπρόσωπο που τελεί το γάμο,, αν ο γάμος τελεστεί από τέτοιον) Επίσης και στην περίπτωση μου ότι ο γάμος θα δηλωθεί από την πρεσβεία!

Εξαιρετικά! Είδες που αγχώθηκες τσάμπα?

Αποσυνδεδεμένος thehappyone

  • *
  • Μηνύματα: 6
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 11:25:34 πμ »
Διόρθωση:
"Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως από 1-1-2023, όλοι οι αλλοδαποί γάμοι καταχωρούνται από τις αντίστοιχες πρεσβείες της Ελλάδας.". Η σωστή ημερομηνία εφαρμογής του νόμου είναι από 1-1-2022.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 16, 2024, 11:33:38 πμ από thehappyone »

Αποσυνδεδεμένος panos96969

  • *
  • Μηνύματα: 9
  • OS:
  • Android 10 Android 10
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 23:17:35 μμ »
Εξαιρετικά! Είδες που αγχώθηκες τσάμπα?
ΖΝαι
Εξαιρετικά! Είδες που αγχώθηκες τσάμπα?
Ναι!!! Ευτυχώς η γυναίκα μου όπως μου είπε τελικά είχε ενημερωθεί από τον πάστορα τι ακριβώς πρέπει να δηλώσει σαν θρήσκευμα (γιατί οι προτεστάντες όπως κατάλαβα έχουν δεκάδες διαφορετικές εκκλησίες ή σέκτες). Σε ευχαριστώ ομως πολύ για την άμεση απάντησή σου στην ερώτησή μου!!!

Αποσυνδεδεμένος panos96969

  • *
  • Μηνύματα: 9
  • OS:
  • Android 10 Android 10
  • Browser:
  • Chrome 120.0.0.0 Chrome 120.0.0.0
Απ: Γάμος στις Φιλιππίνες 2023
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 16, 2024, 23:32:08 μμ »
Διόρθωση:
"Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως από 1-1-2023, όλοι οι αλλοδαποί γάμοι καταχωρούνται από τις αντίστοιχες πρεσβείες της Ελλάδας.". Η σωστή ημερομηνία εφαρμογής του νόμου είναι από 1-1-2022.
Εντωμεταξύ όταν γύρισα Ελλάδα -προτου μιλήσω με πρεσβεία- τηλεφώνησα στο Ειδικό Ληξιαρχείο κα
Διόρθωση:
"Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως από 1-1-2023, όλοι οι αλλοδαποί γάμοι καταχωρούνται από τις αντίστοιχες πρεσβείες της Ελλάδας.". Η σωστή ημερομηνία εφαρμογής του νόμου είναι από 1-1-2022.
Είσαι εντυπωσιακά ενημερωμένος-ψαγμένος και πραγματικά χίλια μπράβο και ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις γνώσεις-εμπειρία σου και προσπαθείς να ενημερώσεις (και μάλιστα με εξαιρετικά αναλυτικό τρόπο) και
να βοηθήσεις και εμάς τους υπόλοιπους που παντρεύτηκαμε-ενδιαφερόμαστε για Φιλιππινέζα σύζυγο.