Αποστολέας Θέμα: Ξηρασία, El Nino και Εκλογές 2010  (Αναγνώστηκε 2364 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος akis51

  • ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • ***
  • Μηνύματα: 280
  • Φύλο: Άντρας
  • Κοσμοπολίτης & αγαπησιάρης
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • MS Internet Explorer 7.0 MS Internet Explorer 7.0
Ξηρασία, El Nino και Εκλογές 2010
« στις: Μαρτίου 04, 2010, 10:06:10 πμ »
Έχω μια απέχθεια στα αστυνομικά δελτία απανταχού. Ελάχιστες οι κοινωνίες δίχως εγκληματικότητα, δυστυχώς. 
Τις φυσικές καταστροφές επίσης τις ξεχνάμε, λίγο – πολύ..

Οι χώρες τής Ν.Α. Ασίας δέχονται πολλαπλάσιες καταστροφές απ’ ότι εμείς ..στάς Ευρώπας.

Οι ταλαίπωρες Φιλιππίνες ή θα σαρώνονται από άγριους τυφώνες, Ιούνιο – Οκτώβρη ή από ξηρασίες Μάρτη – Μάη.   

Φέτος θα υποστούν και τα δύο !

Λογικά θα επηρεαστεί και η Ταϊλάνδη..

Οι πρώτες καταστροφές σοδειών άρχισαν και με τη χαμηλή στάθμη των φραγμάτων έρχονται και διακοπές ρεύματος, είτε ολιγόωρες είτε πολύωρες.  …Καλώς το El Nino ! Τι ‘ναι τούτο πάλι ;

Κάθε τρία με επτά χρόνια, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής κυρίως, σχηματιζόταν μια περιοχή θερμού ύδατος, σαν τον Καναδά μεγάλη.

Επειδή εμφανιζόταν την εποχή των Χριστουγέννων οι ψαράδες το ονόμασαν El Nino, (Ελ Νίνιο) από το θείο βρέφος.

Στη συνέχεια η μάζα αυτή του θερμού νερού εξατμιζόταν, προκαλώντας καταρρακτώδεις βροχές στις συνήθως ξηρές βορειοδυτικές ακτές του Περού. 

Οι κανονικές συνθήκες (χωρίς El Nino): Γενικά, το νερό στην επιφάνεια του ωκεανού είναι θερμότερο απ' ό,τι στο κατώτατο σημείο, επειδή θερμαίνεται από τον ήλιο. Ασθενείς δυτικοί άνεμοι τείνουν να ωθήσουν το ζεστό νερό που συσσωρεύεται στην   επιφάνεια της θάλασσας, στον Δυτικό Ειρηνικό ωκεανό προς την ανατολή. Στα ανατολικά, ψυχρά ρεύματα από το βάθος του Ειρηνικού αναδύονται στην επιφάνεια.

Οι ισχυροί ανατολικοί άνεμοι (αληγείς) λοιπόν στις κανονικές συνθήκες, διατηρούν την ισορροπία του ψυχρού ανατολικού με τον θερμό δυτικό Ειρηνικό. Καθώς το νερό κινείται προς τη δύση θερμαίνεται ακόμη και περισσότερο, επειδή εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Πάνω από τον θερμό δυτικό Ειρηνικό, σχηματίζονται σύννεφα καταιγίδας. 

Το El Nino συμβαίνει όποτε εξασθενούν οι συνηθισμένοι ανατολικοί ισχυροί αληγείς άνεμοι, επιτρέποντας στο θερμότερο νερό από το δυτικό Ειρηνικό  να ρέει προς την ανατολή. Αυτό αλλάζει το επίπεδο της θαλάσσης, ενισχύει το θερμό νερό της επιφάνειας στην ακτή της Νότιας Αμερικής, και αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού στον ανατολικό Ειρηνικό. Συγχρόνως τα σύννεφα καταιγίδας σχηματίζονται πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό κι όχι στον δυτικό.

Όμως έτσι τα ψυχρά και πλούσια σε τροφή νερά των βαθύτερων στρωμάτων δεν μπορούν να αναδυθούν στην Βόρεια και Νότια Αμερική με αποτέλεσμα τα θαλάσσια είδη της περιοχής να υποφέρουν από έλλειψη τροφής. Η θερμοκρασία των νερών επιφανείας μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 βαθμούς πάνω από το κανονικό.

Επηρεάζει το κλίμα σε όλη τη Γη

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί σημαντικές κλιματικές ανωμαλίες σε όλο τον πλανήτη. Κατά τη διάρκειά του, παρατηρείται ανωμαλία στην κίνηση των ατμοσφαιρικών και ωκεάνιων ρευμάτων στον Τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, που επηρεάζει το κλίμα σε όλη τη Γη. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή παντού: η Κεντρική Ευρώπη, τα νησιά του Κεντρικού Τροπικού Ειρηνικού, η Χιλή, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Νότια Κίνα πλημμύρισαν. Η Ινδονησία, η Βόρεια Κίνα, η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη, η Κεντρική Αφρική αλλά και τμήματα της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ξηρασίας. Στη διάρκεια του αντίστοιχου φαινομένου από το 1991 ως το 1994 σημειώθηκε ρεκόρ τυφώνων στον Ατλαντικό, την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού.
Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο στην οικονομία είναι δυσμενείς για πολλά κράτη που χάνουν μεγάλα τμήματα της αγροτικής τους παραγωγής. Στη Λατινική Αμερική εξάλλου, τα αποθέματα αλιείας μειώνονται, καθώς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στα νερά τα ψάρια αναζητούν ψυχρότερα κλίματα.
Στην ίδια περιοχή επίσης μειώνεται η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω πτώσης της στάθμης στους ποταμούς. Ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις εξαιτίας του Ελ Νίνιο το ΄82 είχαν ως αποτέλεσμα 2.000 νεκρούς και 25 δισεκατομμύρια δολάρια κόστος από τις καταστροφές πλημμυρίζοντας ακόμα και την έρημο της Αριζόνας.

Το Ελ Νίνιο σχηματίζεται όταν σταθεροί άνεμοι που πνέουν προς τα δυτικά εξασθενούν και αλλάζουν κατεύθυνση. Αυτή η αλλαγή πορείας προκαλεί τη μετακίνηση μεγάλων θερμών υδάτινων μαζών, που κανονικά βρίσκονται κοντά στην Αυστραλία, προς τα ανατολικά κατά μήκος του Ισημερινού μέχρι τις ακτές της Νότιας Αμερικής, οι οποίες επηρεάζουν την υγρασία στην ατμόσφαιρα όπου σχηματίζονται σύννεφα βροχής και αλλάζουν την κίνηση των ατμοσφαιρικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μελέτες Ελλήνων επιστημόνων, υπάρχουν μικρές αλλά σημαντικές σχέσεις ανάμεσα στο Ελ Νίνιο και τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, οι χειμερινές θερμοκρασίες στη χώρα μας αυξάνονται κατά μέσο όρο από μισό έως ένα βαθμό σε σχέση με τις άλλες χρονιές, ενώ η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές. Παράλληλα, στη Σκανδιναβία και σε τμήματα της Βορειοανατολικής Ευρώπης επικρατούν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές κατά μισό έως έναν βαθμό.

Στο φαινόμενο La Nina που συμβαίνει συνήθως μετά το φαινόμενο El Nino, οι αληγείς ανατολικοί άνεμοι ισχυροποιούνται πολύ, που ωθούν έτσι τα θερμά επιφανειακά νερά προς την Ασία. Τα νέφη καταιγίδας μετακομίζουν προς τα δυτικά του ωκεανού.
Τα ψυχρά ρεύματα τότε στις δυτικές ακτές της Αμερικής αναδύονται (ενώ στο φαινόμενο El Nino είναι σε βάθος 45 μ. μέσα στη θάλασσα), οι θρεπτικές ουσίες αυξάνουν, μαζί και τα ψάρια, αλλά οι υδρατμοί καθώς μειώνονται, μειώνονται κι οι βροχές στην περιοχή.

Τα περισσότερα έτη, οι συνήθεις αληγείς άνεμοι στο τροπικό Ειρηνικό φυσούν από την Ανατολή προς την Δύση -- δηλαδή από τη Νότια Αμερική προς την Ινδονησία -- ωθώντας θερμά επιφανειακά νερά προς την Ασία. Ο αέρας ωθεί τόσο πολύ νερό δυτικά που το επίπεδο της θαλάσσης κοντά στην Ινδονησία είναι συνήθως 45 εκατοστά υψηλότερο από ό,τι είναι κοντά στο Μεξικό!

==================================

Έτσι λοιπόν, για το επόμενο τρίμηνο, οι Φιλιππινέζοι ασχολούνται με δύο θέματα. Την ξηρασία δηλ. δίψα, δηλ. χρήμα (ανύπαρκτο..) για εμφιαλωμένο νερό και την πολιτική !   

Στις 10 Μαΐου, εκλογές για ανάδειξη Προέδρου, ανάδειξη 12 εκ των 24 Γερουσιαστών, καμιά εκατοστή Βουλευτών και καμιά χιλιάδα Δήμαρχους και Κοινοτάρχες. Κάθε μέρα έχουμε τσάμπα θέατρο του ..παράλογου και του γέλιου.. μ’ όλους αυτούς τους Καραγκιόζηδες.  Οι πιο πολύ απ’ αυτούς είναι ήδη ματσωμένοι από τις μίζες και σκορπάνε χρήμα σε φιέστες όπου καλούνται οι θεόφτωχοι για δωρεάν γεύμα, ψήφοι ολόκληρων χωριών αγοράζονται, λόγοι σε κινητές εξέδρες, μουσικές και υποσχέσεις.

Το εξαθλιωμένο πόπολο το καταδιασκεδάζει μιάς και ζούν δίχως αύριο..!

Η πιθανή ξηρασία ξαναβγάζει στο προσκήνιο το λόμπυ των εταιρειών κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος.  Οι μιζαδόροι που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα πιέζουν, άλλοι για νέα εργοστάσια κινούμενα με κάρβουνο από την Κίνα, άλλοι με πετρέλαιο και ο χορός καλά κρατεί.

Ευτυχώς, σε σύγκριση με Ελλάδα, πέφτει κάμποσο χρήμα και σε παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτριες και ηλιακά..