Πρωτοπόρο και μοναδικό στην Ελλάδα Ιατρείο Λοιμώξεων, Ταξιδιωτικής,
Τροπικής και Γεωγραφικής Ιατρικής, δημιουργήθηκε στην Κεντρική Κλινική Αθηνών.
Το αντικείμενο του ιατρείου, στο οποίο υπεύθυνος είναι ο Δρ. Θεόδωρος Τσιάκος, Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος (DTM&H, University of Berlin) Διδάκτωρ Ιατρικής Πα/μίου Βιέννης, θα είναι η πρόληψη και ενημέρωση για την αποφυγή Λοιμώξεων και ταξιδιωτικών επιπλοκών σε χώρες μακρινές, αλλά και η πρόληψη και φροντίδα λοιμώξεων που ενδημούν στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υπεύθυνη και ολοκληρωμένη εξειδικευμένη φροντίδα στον τομέα αυτό. Από την άλλη, οι ανάγκες του κόσμου καθημερινά στον τομέα αυτό είναι πολύ μεγάλες.
Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού 31, με 24ωρη κάλυψη. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του είναι: 210 3674000, 210 3674644, 6934553096.
Η ταξιδιωτική ιατρική αποτελεί τον τομέα φροντίδας υγείας που ασχολείται με την πρόληψη των νοσημάτων που αφορούν τον ταξιδιώτη αλλά και με τη θεραπεία του ταξιδιώτη που νοσεί μετά την επιστροφή του.
Το Ιατρείο Ταξιδιωτικής & Γεωγραφικής Ιατρικής της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών ασχολείται με προβλήματα ατόμων που οφείλονται σε γεωγραφική μετακίνησή τους είτε στην ίδια τη χώρα τους είτε σε οποιαδήποτε σημείο του κόσμου.
Κάθε γεωγραφική περιοχή έχει διαφορετικό κλίμα, υψόμετρο, ποιότητα ποσίμου νερού, συνθήκες υγιεινής, διαφορετικές συνθήκες παρασκευής, διαφύλαξης και είδους τροφής.
Βασικός σκοπός του Ιατρείου είναι να βοηθάει τον ταξιδιώτη να παραμείνει υγιής πριν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς και όταν επιστρέφει στον τόπο της κατοικίας του.
Το Ιατρείο Ταξιδιωτικής & Γεωγραφικής Ιατρικής της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών:
* Συμβουλεύει, συνιστά φαρμακευτική προφύλαξη και χορηγεί εμβόλια για να προετοιμάσει τον ταξιδιώτη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τοπικές συνθήκες της χώρας που θα επισκεφθεί.
* Επιλύει προβλήματα που προκύπτουν από μακρινά αεροπορικά ταξίδια, ακραίες κλιματικές αλλαγές (τροπικές χώρες), αλλαγές στο υψόμετρο (ορειβατικές αποστολές σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 3.000 μ.), προβλήματα υγείας από υποβρύχιες καταδύσεις, κλπ.
* Προσφέρει διαγνωστική διερεύνηση και θεραπευτική αντιμετώπιση στον ταξιδιώτη που επιστρέφει με προβλήματα υγείας.
* Ενημερώνει πλήρως τον ταξιδιώτη προκειμένου ο ίδιος να αποφασίσει για την πραγματοποίηση του ταξιδιού του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κινδύνους που ίσως εγκυμονεί το ταξίδι.
Για το λόγο αυτό, πρέπει το άτομο προτού ταξιδέψει να ενημερωθεί ώστε να είναι γνώστης των τοπικών συνθηκών, να του χορηγηθούν οι κατάλληλες υγειονομικές συμβουλές και προφυλάξεις, ώστε να μην προσβληθεί από τις τοπικές ασθένειες (υδατογενή-τροφιμογενή νοσήματα) και να γίνει συνταγογράφηση όλων των απαραίτητων εμβολίων που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη περιοχή για να αποφύγει ασθένειες, όπως ηπατίτιδα Α, λύσσα, τυφοειδής πυρετός, κίτρινος πυρετός.
Μέθοδοι αντιμετώπισης που εφαρμόζει το Ιατρείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής
Πριν από το ταξίδι:
* Συστάσεις για κατάλληλη ένδυση προκειμένου να αποφευχθούν τσιμπήματα από έντομα που μεταδίδουν νοσήματα από παθογόνους μικροργανισμούς
* Χημειοπροφύλαξη (χορήγηση φαρμάκων που ενδείκνυνται έναντι γαστρεντερικών προβλημάτων σε ορισμένες χώρες)
* Προφύλαξη έναντι ελονοσίας
* Χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών και εντομοκτόνων κατά περίπτωση
* Χορήγηση φαρμάκων για αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το υψόμετρο της χώρας (‘ασθένεια του βουνού’)
* Οδηγίες ασφαλείας (κρούσματα βίας, τροχαία ατυχήματα)
Μετά το ταξίδι:
* Κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση των ασθενών (έλεγχος για ελονοσία, ηπατίτιδα Α, B, C, λεϊσμανίαση, τυφοειδή πυρετό, αφροδίσια νοσήματα)
* Άμεση συνεργασία με το ειδικό μικροβιολογικό παρασιτολογικό εργαστήριο της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών για εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις
* Συνεργασία με διεθνή δίκτυα πληροφοριών και επιτήρησης νοσημάτων στους ταξιδιώτες (Centers for Disease Control, WHO, International Society for Travel Medicine, Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, Deutsche Gesellschaft für Tropenmedizin, Bernhard Nocht Institut , Hamburg, ) για συνεχή επικαιροποίηση των παγκόσμιων ενδημιών και των υγειονομικών συνθηκών στα διάφορα μέρη του κόσμου.
Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης για ‘υγιή’ ταξίδια
Νόσος Επίπτωση
(περιπτώσεις / 100.000 ταξιδιώτες / ανά μήνα παραμονής
* Διάρροια ταξιδιωτών 30-80,000
* Διάρροια από Ε.coli (ETEC) 10.000
* Ελονοσία (Δυτική Αφρική χωρίς χημειοπροφύλαξη) 2-3.000
* Αναπνευστική λοίμωξη 1.000
* Φυματίωση 3.000
* Φυματίωση ενεργή 60
* Λεγιονέλλωση 1
* Ηπατίτιδα Α 300
* Τυφοειδής πυρετός (Ινδία, Βόρεια και Βορειοδυτική Αφρική, Περού) 3
* ΗIV λοίμωξη 10
* Ηπατίτιδα Β (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) 80-420
* Χολέρα 0,2
* Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος 0,04
* Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα 0,1
Συνήθεις καταστάσεις που χρήζουν συμβουλών
Πριν από το ταξίδι:
* Καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα
* Εγκυμοσύνη
* Σακχαρώδης Διαβήτης
* Παιδιά κάτω των 6 ετών
* Άτομα τρίτης ηλικίας
* Επαγγελματικά ταξίδια
* Αθλητικές αποστολές
* Προσωπικό διεθνών αποστολών
* Προσωπικό πολυεθνικών οργανισμών και εταιρειών
Κατά τη διάρκεια και Μετά το ταξίδι:
* Πυρετός
* Δερματικά εξανθήματα
* Επίμονα γαστρεντερικά ενοχλήματα που διαρκούν για περισσότερες από 48 ώρες
* Βήχας/ Δύσπνοια
* Οιδήματα
* Δήγματα ζώων, εντόμων κ.α.