Δυο απο τα επισης "επιμαχα" αλλα κι'αν θελετε "εν μερει αδιευκρινιστα" θεματα που προκυπτουν για μικτης προελευσης ζευγαρια στη Ταιλανδη ειναι τα της ΔΙΑΘΗΚΗΣ & ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.Με μεγαλη ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ αλλα εξισου μεγαλο ενδιαφερον,γραφωντας τα παρακατω,επιχειρω μια πρωτη προσεγγιση επι του θεματος βασιζομενος ως επι το πλειστον αυτη τη φορα σε νομικες οδηγιες αναρτημενες στο διαδυκτιο μεσω αγγλοφωνων δικηγορικων γραφειων που εδρευουν στη Ταιλανδη,αλλα και μεσω μαρτυριων ανθρωπων απο διαφορα FORUM που ειχαν παρομοιες εμπειρειες/απορειες...
Η ΔΙΑΘΗΚΗ λοιπον εχει νομικη ισχυ στην Ταϊλάνδη,εφοσον πραγματοποιείται σύμφωνα με νόμο της Ταϊλάνδης. Σ'αυτη τη περιπτωση είναι πάντα προτιμότερο να ζητήται συμβουλη δικηγόρου.
Για να εχει νομικη ισχυ μια διαθήκη,ο διαθετης (κληροδοτης) πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να έχει πλήρη διανοητική ικανότητα.Η διαθηκη μπορει ν' αλλάξει ανά πάσα στιγμή πριν από το θάνατο του διαθέτη.Εάν η διαθηκη εχει συνταχθει προ γαμου, και στη συνέχεια ο διαθετης παντρευτεί, η διαθηκη εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα με νόμο της Ταϊλάνδης
Η διαθηκη σαφως και θα διευκολυνε να εχει συνταχθει στην ταϊλανδέζικη περισσοτερο απο την αγγλική γλώσσα μιας κι'ετσι μπορεί να επιταχυνθεί η διοικητική διαδικασία. Τα Ταϊλανδεζικα δικαστήρια δέχονται διαθηκες που συντάσσονται στο εξωτερικό, αλλά πρέπει να μεταφραστουν επισημως στην Ταϊλάνδικη προτου να παρουσιάστουν σε ταϊλανδικό δικαστήριο.Η διαθηκη θα πρέπει να υπογράφεται από τον διαθέτη με την παρουσία δύο μαρτύρων
Σύμφωνα με το νόμο της Ταϊλάνδης,επικυρωση της διαθήκης δεν υφισταται, εκτός αν ο μελλοντικος ιδιοκτήτης ενός περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να μεταφερθεί το απαιτεί ή υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη θέληση ή τα δώρα που περιέχει η διαθηκη
Ο χρόνος που χρειάζεται για να διατεθει μια διαθηκη ποικίλλει, ανάλογα με τη φύση των περιουσιακών στοιχείων και κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά/διενεξη σχετικά με τη θέληση, ή τα δώρα που περιέχει. Αν ο εκτελεστής της διαθήκης ή οι δικαιούχοι είναι αλλοδαποί, θα βοηθουσε τα πράγματα να επιταχυνθουν και παλι με τη παρουσια καποιου δικηγορου
Δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς ή φορος θάνοντος στην Ταϊλάνδη. Αλλά εάν γη ή κτίρια και ορισμένα άλλα στοιχεία της διαθηκης πρέπει να μεταφερθούν στους δικαιούχους, το DEPARTMENT OF LAND επεμβαινει και αναστελλει την εκτελεση της εαν υπαρχουν χρεη απο τελη και φορους κι'εως οτου αυτα να καταβληθουν
Η κηδεία του θανόντος ρυθμιζεται από το πρόσωπο που ορίζεται ως εκτελεστής στη διαθήκη ή άλλο πρόσωπο το οποίο ορίζεται ειδικά για να το πράξει. Έξοδα για την οργάνωση της κηδείας μπορεί να ζητηθουν, όπως αναφέρεται στο νόμο.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:Ισως να είναι προτιμότερο για καποιον να κάνει ξεχωριστές διαθήκες που θα εχουν εφαρμόγη η καθε μια στην χώρα στην οποία ο κληροδοτης κατεχει περιουσιακά στοιχεία
Διαθηκες μπορούν να γίνουν από το διαθέτη στο Επαρχιακό Γραφείο (Amphur για την επαρχια ή Khet για την ΒΚΚ) και το αρχείο μιας τέτοιας θα παραμείνει μυστικό και θα φυλαχθει κατα τη διάρκεια της ζωής του διαθέτη.
Οι διαθηκες μπορούν να τροποποιηθούν κάνοντας νεα και ακυρωνοντας τη παλια η προσθαφαιρωντας προσωπα & αντικειμενα μ'έγγραφη πράξη
Καταπιστεύματα
Τα καταπιστεύματα δεν υπάρχουν στο νόμο της Ταϊλάνδης. Εάν ένας διαθέτης θέλει να κληροδοτησει την περιουσία του σε ένα πρόσωπο κάτω των 20 (η ηλικία της ενηλικιωσης στον ταϊλανδέζικο νόμο) αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με το διορισμό "κηδεμόνα" για να κρατήσει την περιουσία του ανηλίκου μέχρι την ενηλικιωση του. Ο εκτελεστής της διαθήκης ή ο κηδεμόνας εχει ορισμένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των ακινήτων ή των επενδύσεων σε χρήματα.
Κληρονομία
Σε γενικές γραμμές, όλα τα είδη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, τα καθήκοντα, και οι υποχρεώσεις μπορούν να περιλαμβάνονται στην κληρονομιά.
Συνήθως, ο δικαιούχος δικαιούται να λάβει όλα τα ακίνητα που έχουν κληροδοτήσει σύμφωνα με τη διαθήκη. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί κανόνες που ισχύουν για τους αλλοδαπούς που μπορουν να κατέχουν γη, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Σ'ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΩΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΝΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΑΙΛΑΝΔΗΣ ΚΙ'ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ Η ΟΧΙ ΠΡΟ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ.Σε καποιες των περιπτωσεων το υπουργειο εχει συναινεσει στη κατοχη γης απ'αλλοδαπο χωρις ομως να μπορεσω ως τωρα να βρω SOLID FACTS γι'αυτο η κι'ακομα να καταλαβω με ποια κριτηρια συναινει η οχι το προαναφερθεν υπουργειο...αν στον αντιποδα το υπουργειο διαφωνησει περι ιδιοκτησιας,ΤΟΤΕ Η ΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΕΝΤΟΣ 1 ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΤΑΙΛΑΝΔΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗ (με τα εσοδα απο τη πωληση να μεταφερονται στο δικαιουχο)
Στην περίπτωση κληρονομιας διαμερισματος/ων, η ιδιοκτησία είναι μεταβιβάσιμη σε αλλοδαπό υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των condos που θ'ανήκουν σε αλλοδαπούς στην συγκεκριμένη "ανάπτυξη" (συγκεκριμενο κτιριο) δεν υπερβαίνει το 49 τοις εκατό. Αν συμβαινει αυτο τότε θα πρέπει να πωληθει/ούν εντός ενός έτους ή να μεταφερθούν σε ταϊλανδέζο υπηκοο.
Εάν ένα άτομο πεθάνει χωρίς να έχει έγκυρη βούληση (ΔΙΑΘΗΚΗ), τότε η περιουσία διανέμεται με τους ακόλουθους τρόπους στους ακολουθους δικαιουχους:
Υπάρχουν έξι κατηγορίες των εκ του νόμου κληρονόμων. Αυτες είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες, και το δικαίωμα ισχύει και κατά φθίνουσα σειρά:
1) Παιδιά
2) Γονείς
3) Αδελφοί και αδελφές
4) Ετεροθαλείς αδελφοι και αδελφές
5) Παππούδες και γιαγιάδες
6) Θείους και θείες,
Μ'ενα εκ των σύζυγων εν ζωη ισχυουν τα κατωθι:
Εάν ο θανών αφήνει σύζυγο και παιδιά, τότε ο σύζυγος παίρνει το 50 τοις εκατό και τα παιδιά λαμβάνουν το 50 τοις εκατό σε ίσα μερίδια.
Εάν ο θανών πεθαίνει αφήνοντας σύζυγο και γονείς, τότε η σύζυγος παίρνει το 50 τοις εκατό και οι γονείς λαμβάνουν το 50 τοις εκατό σε ίσα μερίδια.
Εάν ο θανών πεθαίνει αφήνοντας σύζυγο και αδέλφια εξ'αίματος, τότε ο σύζυγος παίρνει το 50 τοις εκατό και τα αδέλφια λαμβάνουν το 50 τοις εκατό σε ίσα μερίδια.
Εάν ο θανών πεθαίνει αφήνοντας σύζυγο και κληρονόμους περιπτωσεων, 4,5 ή 6, τότε ο σύζυγος παίρνει τα δύο τρίτα της περιουσίας και οι εκ του νόμου κληρονόμοι των κατηγορίων δικαιούνται να λάβουν το ένα τρίτο σε ίσα μερίδια.
Εάν δεν υπάρχουν αλλοι εκ του νόμου κληρονόμοι εν ζωη, ο επιζών σύζυγος παίρνει όλο το "μαλλι"
.
Όταν δεν υπάρχει εν ζωη σύζυγος:
Όταν ένα πρόσωπο αποβιώσει χωρίς να αφήσει εν ζωη σύζυγο, τότε διανεμεται το σύνολο της περιουσίας σε ίσα μερίδια στις κατηγοριες κληρονομων. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο αποβιώσει και δεν εγκαταλείπει σύζυγο, αλλά τα παιδιά, τότε τα παιδιά να λάμβανουν ολόκληρη την περιουσία σε ίσα μερίδια. Εάν ένα άτομο αποβιώσει και δεν εγκαταλείπει σύζυγο ή τα παιδιά, αλλά "αφήνει" τους γονείς, οι γονείς λαμβάνουν το σύνολο ακινήτων σε ίσα μερίδια.
Αν ο αποβιώσας είναι ένας διευθυντής ή μέτοχος σε μια εταιρεία
Αν ο αποβιώσας ειναι κατοχος μετοχών, αυτά δεν μεταφέρονται αυτόματα στους δικαιούχους. Αυτό θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο που μπορεί να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί την αίτηση μεταφοράς δυνάμει του καταστατικού της εταιρείας. Εάν η φύση της επιχείρησης περιορίζεται στο πλαίσιο της εξωτερικής Business Act, τότε η μεταφορά μπορεί να απορριφθεί αν έχει ως αποτέλεσμα οτι θα είναι ξένη η ιδιοκτησία πλεον των επιχειρήσεων υπερβαινοντας το 49 τοις εκατό στη συνέχεια. Στις περιπτώσεις αυτές, οι μετοχές πρέπει να πωληθουν ή να μεταφερθουν σε ταϊλανδό υπηκοο.
Ασχετως της νομικης προσεγγισης επι του θεματος που προσπαθησα να κανω ας εχουμε ολοι στο μυαλο μας πως ο γαμος και η οικογενεια δεν εχουν ως ουσια και βαση διαθηκες, κληροδοτηματα, και συμβολαια αλλα το σεβασμο,ενδιαφερον,κι'εμπιστοσυνη αλληλων...