Άιντε, αν και δεν τα συνηθίζω τα ..τραγικά ρεπορτάζ, πάρτε και μιά γεύση ενός τυφώνα που πέρασε ξώφαλτσα κι απ' την γειτονιά μου..
Είναι η πρώτη φορά που τυφώνας πέρασε τόσο κοντά !
Το κεντρικό ποτάμι μας κατεβάζει πράμα.. αλλά μπαίνει και στα χαμηλά καλύβια από περιέργεια..
Ο καπετάνιος κάθε μήνα έρχεται στο λιμάνι. Ήξερε φυσικά ότι έρχεται ο τυφώνας ! Γιατί έκατσε δεμένος στα ρηχά δεν το κατάλαβα..
Πάντως ήρθε βοήθεια και έβγαλαν έξω 5-6 από το πλήρωμα και έμειναν επάνω 4 ενώ το βαπόρι βολόδερνε προς την παραλία.
Καθόντουσαμ πρίμα κι αγνάντευαν ! (Καθότι άσχετος από θάλασσα δεν ξέρω γιατί το έκαναν ρισκάροντας την ζωή τους..)
Ξεδιάλεγμα υλικών που ξέβρασε η θάλασσα και βούρ για επισκευή σπιτιού ή αποθήκευση - πώληση..
Οι ..ξύπνιοι πάνε στα ψηλά και κουτσομπολεύουν τα δίποδα που περνάνε αλαφιασμένα από κάτω..
Ο κεντρικός δρόμος που ανηφορίζει για την γειτονιά μου. Στο βάθος με σύννεφα το βουνό μας, τύπου Πάρνηθας, ημιενεργό ηφαίστειο γιά την ακρίβεια..
Και η γειτονιά μου, στα 50μ. ύψος και 6 χιλ. μακρυά από την ακτή και το Dumaguete...
================================
Πάμε τώρα και δυό ..λογάκια για την κατάσταση. Ο τυφώνας χτύπησε το μεγάλο, νότιο νησί, Mindanao και στην πορεία του πέρασε και από άλλες περιοχές. Απολογισμός 360 νεκροί,
καμιά 50αριά εδώ. Άρα το πραγματικό νούμερο είναι τουλάχιστον 700 !
Η ..Προεδράρα, ο μεσιέ Ακίνο, έβαλε τις φωνές χθές ότι η Υπηρεσία Πολιτ. Προστασίας δεν ενημέρωσε έγκαιρα και χάθηκαν τόσες ζωές. Η Υπηρεσία απάντησε ότι είχαν ειδοποιήσει 3 μέρες
πριν τις Κοινότητες. Πού είναι η αλήθεια ; Έ, ως συνήθως κάπου στη μέση. Αντί να βγούν στην τηλεόραση να δώσουν ενημέρωση και οδηγίες "είπαν" στις Κοινότητες... Ε, καί ; Οι πιό
πολλοί Κοινοτάρχες αδιαφόρησαν (εγώ τα λέω στο σκύλο μου κι εκείνος στην ουρά του..) ή ψιλοαυνανίστηκαν, που τελικά είναι το ίδιο !
Έχουμε στη σούμα λοιπόν, 1. Όπου φτωχός κι η μοίρα του, καλύβια σε γούβες ή παραδίπλα σε ποτάμι (για να μη τούς διώξουν..), 2. Μοιρολατρία, 3. Έλλειψη παιδείας και 4. Τεμπελιά !
Όσο κι αν σάς φαίνεται παράξενο, έχω επανειλημμένα εξηγήσει τα όσα "περίεργα" δεν καταλάβαινα ή δεχόμουνα όταν πρωτοήρθα.. Η τεμπελιά και μοιρολατρία τους διαλύει μυαλά...
Με την ευκαρία, εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά με υγεία πάνω απ' όλα !