Με αφορμή και αυτήν την φωτογραφία
που πόσταρα προχθές και δεν ξέρω φυσικά αν είναι αληθινή
θα γράψω για την εμπειρία που είχα φέτος με το κυνηγι των τούκε ή γκέκος ή γιγάντια σαμιαμιδια
Πρώτη φορά που είδα ζωντανό μπροστά μου αυτό το ερπετό ήταν πριν 6 χρόνια στο Κο Τσανγκ.
Στα μπαγκαλόους που μέναμε άκουσα τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν
http://www.thai.gr/forum/index.php?topic=1911.msg65462#msg65462μου εξήγησαν για το τι πρόκειται και μετά επειδή άκουγα περίεργους θορυβους από την οροφή , ένα βράδυ είδα το τερατάκι.
Απο κει και πέρα έχω δει πολλές φορές , αλλά φέτος στο Ουντόν ....
ένα πρωί κατα τις 7 η ώρα ένας ντελάλης με αγροτικό αμάξι με ξύπνησε με τις φωνες του.
Ρώτησα τι πουλάει ... μου απάντησαν δεν πουλάει αλλά αγοράζει.
Ναι, έλεγε οτι σε 2 μέρες θα περάσει από το χωρίο στις 10 η ώρα και θα αγοράσει όλα τα τούκε
Έτσι το ίδιο βράδυ και το επόμενο τα πιτσιρίκια του χωριού αργά το βράδυ (9 η ωρα είναι περασμένα μεσάνυχτα για την περιοχή) οργανώθηκαν σε ομάδες και ξαμολήθηκαν στα σπίτια.
Όπου τους επιτρέπανε βεβαια γιατί για μερικούς το να τα σκοτώνεις είναι γρουσουζιά ή αλλιώς η ύπαρξη τους στο σπίτι σημαίνει καλοτυχία (το ίδιο με τα σαμιαμιδια στην Κρήτη).
Το κυνήγι γινότανε με αυτοσχέδιους φακούς (συνδεδεμενους με μπαταρίες) και πολυ μακρυα καλάμια από μπαμπού.
Στην άκρη του καλαμιού μια πετονιά με θηλιά.
Οταν το εντοπίζανε προσπαθούσανε να περάσουν την θηλιά στο λαιμό του τούκε και κατόπιν τραβαγανε δυνατα για να εγκλωβίσουν.
Όλα τα τούκε μετά σε σακί με φύλλα για να τρώνε και να μην ψοφήσουν ώσπου να φτάσει ο αγοραστής.
Η αμοιβή ήταν 10-20 μπατ αναλόγως το μέγεθος του τούκε.
Προσωπικά δεν θα ήθελα να με ακουμπήσει ποτέ ένα , αν και το μόνο κακό είναι οτι βεντουζάρει απάνω σου , δεν κάνει εξανθήματα.
Παρακολουθείστε και το σχετικό βίντεο που τράβηξα
Και αν μερικοί αναρωτηθειτε γιατί τα αγοραζει ο τύπος , ξέρω 2 λόγους.
Ο ένας ότι τα χρησιμοποιούν για διαφορα γιατροσόφια και ο δευτερος οτι αποτελεί εκλεκτό μεζέ