Το ταξιδι τελειωσε λοιπον. Ευξεινος Ποντος, Τιφλιδα, η γειτονια που εμενα, Καυκασος, βαφτισια, πικνικ, Αρμενια, Καππαδοκια, Πολη. . . . .
Περασανε σχεδον 6 μηνες και ακομα προσπαθω να συνθεσω το παζλ απο εικονες και στιγμες μεσα στο μυαλο μου. Ανθρωποι φιλοξενοι που με υποδεχτηκαν εγκαρδια κανοντας μου να μη νιωσω ουτε στιγμη οτι ειμαι ενας ξενος. Νιωθω τυχερος που εζησα εστω και λιγο απο τις ζωες τους.
Το ταξιδι σ'αυτους τους τοπους δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο η επικινδυνο. Αρκει βεβαια να πηγαινεις σεμνα και ταπεινα.
Σ' αυτο το σημειο θα ηθελα να πω δυο λογια για το αφανη προσωπο αυτου του ταξιδιωτικου, την συνεπιβατιδα. Η προηγουμενη εμπειρια της απο μηχανες ηταν κανα δυο εκδρομες των 300 χλμ. στη Χαλκιδικη. Ομολογω οτι αγχωνομουν λιγο για το πως θα τα παει αν και εγω δεν ειχα παρομοια εμπειρια σε δικαβαλο τοσο μεγαλο ταξιδι.
Σε ολη την διαρκεια του ταξιδιου δεν παραπονεθηκε πουθενα και για τιποτα! Ακομα και οταν η κουραση μας ειχε καταβαλει, ακομα και οταν βρεθηκαμε νυχτα στα βουνα της Τουρκιας στην απολυτη ερημια να τρεμουμε απο το κρυο, δεν λιγοψυχισε. Απλα ανεμενε σιωπιλα την ωρα που θα φταναμε σε καποιο καταλυμα να ξεκουραστουμε. Ειχε ενα θεμα με τα "τρομακτικα βουνα" οπως τα αποκαλουσε, αλλα αυτο αντιμετωπιστηκε με μπολικη καζουρα απο μερους μου!
Στο δρομο ηταν τα δευτερα ζευγαρια ματια που προσεχανε οτι θα διεφευγε εμενα. Χαρακτηριστικο παραδειγμα οταν ειδε απο τον καθρεφτη ενα ταξι που πηγε να με προσπερασει, την ωρα που εκοβα αριστερα για να αποφυγω μια αγελαδα που ηταν ξαπλωμενη στην μεση του δρομου.
Η πραματεια μας καθε πρωι ηταν τακτοποιημενη μεσα στα σαμαρια και πραγματικα δεν ασχοληθηκα ουτε μια μερα μ' αυτο το θεμα. Οτι λερωνοταν, πλενονταν το ιδιο βραδυ.
H σημαντικοτερη βοηθεια ομως ηταν τα ρωσσικα που μιλουσε και μπορουσαμε να συνεννοηθουμε, ειδικα στα μπλοκα και στα συνορα.
Απο τα 6.500 χλμ. συνολικα του ταξιδιου, καθισε στη σελα τα 4.300 χλμ. Σταθηκε "παλικαρι", και ενα μεγαλο μερος της ομαλης καταληξης του ταξιδιου οφειλεται σ'αυτην.
Απο μ' ενα τον Κωστα, και την Λελα, σας ευχομαστε να πραγματοποιησετε ολα τα ταξιδιωτικα σας ονειρα, ειτε μονοι, ειτε με παρεα η ακομα και με το ετερον ημισυ σας!