Ο Μεσσήνιος πρέσβης, Περικλής Μπούτος, στην Ταϊλάνδη: «Να ενώσουν δυνάμεις φορείς και εξαγωγείς για την προώθηση των προϊόντων μας» Η διερεύνηση όλο και περισσότερων ξένων αγορών για την προώθηση των μεσσηνιακών και γενικότερα των ελληνικών προϊόντων αποτελεί ζητούμενο για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, και η πρόκληση είναι μεγάλη, ακόμα και για μακρινές χώρες όπως η Ταϊλάνδη.
Πολύ περισσότερο δε, όταν υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση να συμβάλουν καθοριστικά, όπως ο Ελληνας διπλωμάτης Περικλής Μπούτος, γιος του Μεσσήνιου πολιτικού Γιάννη Μπούτου, με καταγωγή από τον Μελιγαλά.
Ο κ. Μπούτος, πρέσβης της Ελλάδας στο Βασίλειο της Ταϊλάνδης, μιλώντας μας, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του και μοιράζεται μαζί μας ιδέες και «μυστικά» για τη δημιουργία μιας στρατηγικής προώθησης. Αναφέρεται βέβαια και στις δυσκολίες του σκληρού ανταγωνισμού άλλων χωρών, αλλά υποστηρίζει πως, μέσα από συνέργειες, με σταθερή ποιότητα, ανταγωνιστικές τιμές και στοχευμένες δράσεις, μπορούν να κατακτηθούν θέσεις στα ράφια των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων της Μπανγκόκ και άλλων πόλεων. Απαιτείται όμως σχεδιασμός και συνεργατικότητα, για μια πολύ σοβαρή και πραγματικά δυναμική συμμετοχή -όπως ήδη κάνουν άλλες χώρες- που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών. Μια συνεργασία με μπροστάρηδες ενδεχομένως τοπικούς ή συλλογικούς φορείς (Επιμελητήρια, Δήμους, Περιφέρειες…) που θα θελήσουν να συμβάλουν στην προσπάθεια που ο ίδιος έχει ξεκινήσει.
ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα το πόσα υπόσχεται αυτή η χώρα» επισημαίνει, εξηγώντας τη δυναμική που έχουν τα εμπορικά bazaar των φιλανθρωπικών οργανώσεων, στα οποία συμμετέχουν οι περισσότερες Πρεσβείες. Κυρίως όμως οι μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, στις οποίες δυστυχώς, για την ώρα, παρά την ενημέρωση που γίνεται στα Επιμελητήρια της Ελλάδας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, λίγοι επιχειρηματίες ανταποκρίνονται. Υπάρχουν όμως φιλοδοξίες, και στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται Ελληνοταϊλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με στόχο να αναλάβει και τον σχεδιασμό συναντήσεων Β2Β μεταξύ επιχειρηματιών των δύο τόπων.
Η παρουσία του Περικλή Μπούτου στην Ταϊλάνδη αποτελεί ένα σημαντικό αβαντάζ για την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας, και η δραστηριότητα της εκεί Πρεσβείας, που ενισχύεται και με νέο στέλεχος στο Εμπορικό της Γραφείο, δε μένει παρά να αξιοποιηθεί σε επίπεδο συλλογικοτήτων. Τόσο στα bazaar -στα οποία μια συστηματικότερη συμμετοχή της χώρας μας θα αποτελούσε το εφαλτήριο για τη διεκδίκηση δυναμικότερης μελλοντικής προβολής, καθώς φέρνει σε επαφή τους καταναλωτές με νέα ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να κατακτήσουν μια θέση στα ράφια των εμπορικών κέντρων- όσο και μέσω του Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας, που μπορεί να φέρει τους παραγωγούς σε επαφή με υποψήφιους εισαγωγείς ή πωλητές.
Η δε ποιότητα των προϊόντων μπορεί να κατακτήσει μια σημαντική μερίδα καταναλωτών, αφού συγκεκριμένα οι εύπορες κοινωνικές τάξεις αρέσκονται να δοκιμάζουν νέες προτάσεις.
ΛΙΓΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ελληνικά προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτι, ελιές κι ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες, κυκλοφορούν ήδη στην ταϊλανδέζικη αγορά. Το κρασί δεν έχει την ίδια τύχη, καθώς εξαιτίας της φορολόγησης (πλησιάζει το 500%), αλλά και άλλων παραγόντων όπως η απόσταση και η βιομηχανοποιημένη παραγωγή άλλων χωρών, δεν έχει μπορέσει να ανταγωνιστεί τους οίνους της Χιλής, της Νότιας Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Διαφορετικά όμως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα για ποτά όπως το ούζο, το τσίπουρο και το vinsanto.
Επίσης, ευκαιρίες παρουσιάζονται στον τομέα των μικρογευμάτων (σνακ) καθώς οι κάτοικοι της Ταϊλάνδης συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους.
Σημαντικό ρόλο στην προώθηση των προϊόντων της Ελλάδας μπορεί να παίξει η σταθερή, ετήσια αύξηση στην έκδοση τουριστικών θεωρήσεων για την Ελλάδα, οι οποίες αυτό το διάστημα υπολογίζονται γύρω στις 3.000 το χρόνο. Αριθμός μικρός ακόμα, αλλά σημαντικός. Και θα μπορούσε να αυξηθεί με μια τουριστική προβολή του τόπου μας, μέσω των δράσεων και συνεργασιών που αναπτύσσονται με διάφορες χώρες από τις τουριστικές αρχές της Ταϊλάνδης. Εχει μάλιστα εκφραστεί προς την Πρεσβεία το ενδιαφέρον γνωστού Ταϊλανδού παραγωγού να ταξιδέψει στον τόπο μας για την παραγωγή σύντομων ντοκιμαντέρ που θα προβάλλονται περιοδικά στην κρατική τηλεόραση. Βεβαίως, το κόστος παραγωγής θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από χορηγίες, οι οποίες καλό είναι να αναζητηθούν από τους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους ιδιώτες – επιχειρηματίες, ακόμα και σε επίπεδο Μεσσηνίας.
Στο επιχειρηματικό σκέλος προβληματίζει ωστόσο η ύπαρξη μικρού αριθμού Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ταϊλάνδη, αφού δεν υπάρχει αμεσότητα και δυναμική διεκδίκηση εισόδου ελληνικών εταιρειών στη χώρα. Συνολικά στην Ταϊλάνδη ζουν γύρω στους 500 Ελληνες, η πλειοψηφία των οποίων εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανάμεσά τους είναι αρκετοί οι προγραμματιστές και τα στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δικηγορικών γραφείων ή ακόμη και διεθνών οργανισμών. Ο ελληνικός επιχειρηματικός πυρήνας επικεντρώνεται γύρω από μόνο 2-3 άτομα.
ΜΑΚΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βασίλειο της Ταϊλάνδης, Περικλής Μπούτος, επιμένει στην ανάγκη προώθησης των ελληνικών προϊόντων και πιστεύει στη δυναμική τους. Αλλωστε, η συνολική μακρά εμπειρία του τον έχει διδάξει αρκετά: Σε αυτή τη θέση υπηρετεί από τις 28 Νοεμβρίου 2014, έχοντας προηγουμένως διατελέσει διευθυντής της ΣΤ2 Δ/νσης Μηχανογράφησης, Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής του Υπ. Εξωτερικών (2012-2014). Τα δε προηγούμενα πόστα του ήταν τα εξής: Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη (1991-1994), Πρόξενος της Ελλάδος στη Βενετία (1994-1998), Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Νοβοροσίσκ (2000-2002), Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ελσίνκι (2011-2012) καθώς και στη Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών Σχέσεων στην Αθήνα. Εχει επίσης υπηρετήσει στις Δ/νσεις Μέσης Ανατολής, Τουρκίας, Β. Αμερικής του ΥΠΕΞ, ενώ συμμετείχε στην Αποστολή Παρατηρητών Ε.Κ. (ECMM) στην Κροατία το 1992. Τέλος, το 2004 ήταν Σύνδεσμος του Υπ. Εξωτερικών με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.
4 ΠΟΡΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
Ο κ. Μπούτος διαπιστώνει το εύφορο έδαφος που υπάρχει στην Ταϊλάνδη για τα ελληνικά προϊόντα κι έχει γνώση των όσων πρέπει να γίνουν από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων με τη συνεργασία των φορέων του κλάδου. Οπως επισημαίνει, ο Ελληνας επιχειρηματίας θα πρέπει να λάβει υπόψη του τους 4 τρόπους εισόδου στην αγορά αυτή, δηλαδή α) με τη συμμετοχή στα φιλανθρωπικά bazaar, β) με τη σταθερή παρουσία στις μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, γ) με ενεργή συμμετοχή στις τυχόν εκδηλώσεις προώθησης ελληνικών προϊόντων και δ) μέσω της δικτύωσης που αναλαμβάνει το νεοϊδρυθέν Ελληνοταϊλανδικό Επιμελητήριο.
Για να έρθει όμως η επιτυχία, τονίζει ότι χρειάζονται ενέργειες δικτύωσης από κάθε πλευρά, με έντονο ενδιαφέρον από τους φορείς που οφείλουν να αναλάβουν δράση. Και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ετοιμότητα να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την συστηματική παρουσία, διαφήμιση και προβολή των προϊόντων.
πηγή