Οι διακοπές τελείωσαν και όλοι σιγά σιγά γυρίζουν στις δουλειές τους. Έλα όμως που μαζί εμφανίζονται και τα παλιά προβλήματα του υπολογιστή, όπως η οθόνη που παγώνει, τα προγράμματα που κάνουν ώρες να ανοίξουν και ο σκληρός δίσκος που έχει γεμίσει. Μάλλον ήρθε η ώρα για μια μικρή αναβάθμιση, ώστε ο υπολογιστής να μπορέσει να βγάλει και τη φετινή χρονιά.
Όσο και αν το αποφεύγει κανείς γιατί απαιτείται χρόνος και χρήμα, η αναβάθμιση ενός υπολογιστή είναι απαραίτητη, καθώς οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, χωρητικότητα και μνήμη αυξάνονται μήνα με τον μήνα και οι εφαρμογές γίνονται όλο και πιο βαριές. Το θετικό είναι ότι μπορεί κανείς, χωρίς να αναγκαστεί να αγοράσει καινούριο μηχάνημα, να συνεχίσει να κάνει αποδοτικά τη δουλειά του. Τι εννοούμε όμως με τον όρο αναβάθμιση του υπολογιστή και τι πρέπει να γνωρίζει κανείς προτού προχωρήσει στη σχετική διαδικασία; Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε συμβουλές και οδηγίες για να κάνετε τον παλιό σας υπολογιστή να πετάει.
Τι σημαίνει αναβάθμιση
Όταν λέμε αναβάθμιση ενός υπολογιστή, εννοούμε την αντικατάσταση παλιών εξαρτημάτων του με νέα πιο ισχυρά και αποδοτικά. Ωστόσο, η αντικατάσταση αυτή δεν αφορά συνήθως το σύνολο των εξαρτημάτων, αλλά συγκεκριμένες μονάδες οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη σωστή λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος.
Οι πιο συνηθισμένες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της μνήμης RΑΜ, την αγορά νέου επεξεργαστή, την προσθήκη μιας πιο ισχυρής κάρτας γραφικών ή την αύξηση της χωρητικότητας με προσθήκη ενός επιπλέον σκληρού δίσκου. Σπανιότερα, η αναβάθμιση επεκτείνεται και σε άλλα εξαρτήματα, όπως λ.χ. η μητρική πλακέτα, η κάρτα ήχου, η οθόνη ή κάποια περιφερειακή συσκευή, όπως λ.χ. η προσθήκη ενός ΒluRay Recorder.
Μνήμη RΑΜ
Η αύξηση της μνήμης RΑΜ είναι μια πολύ εύκολη και οικονομική διαδικασία, η οποία μάλιστα μπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις ενός παλιού μηχανήματος. Με δεδομένο ότι οι τιμές στις μνήμες κινούνται έντονα πτωτικά κάθε χρόνο, χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική και η τεχνολογία, η ενίσχυση των τσιπ που διαθέτει ένα υπολογιστής με νέα είναι πολύ καλή ιδέα. Η τοποθέτηση ενός νέου τσιπ είναι εύκολη δουλειά ακόμα και για κάποιον αρχάριο και το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι το είδος της μνήμης που θα προσθέσει (αναγράφεται στο βιβλίο οδηγιών του υπολογιστή) και το αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις πάνω στη μητρική πλακέτα.
Επεξεργαστής
Η αντικατάσταση του επεξεργαστή είναι πιο σύνθετη διαδικασία και απαιτεί πιο προχωρημένες γνώσεις, ενώ θα χρειαστεί οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει κανείς και κατσαβίδι. Αφού εξετάσει αν η μητρική πλακέτα είναι συμβατή με τον νέο επεξεργαστή που σκοπεύει να αγοράσει, μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία, αν και η συμβουλή και η βοήθεια ενός ειδικού δεν είναι κακή ιδέα.
Κάρτα γραφικών
Αντίθετα, η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών, εφόσον λύσει κανείς τα όποια ζητήματα συμβατότητας, είναι πιο απλή υπόθεση και εξαιρετικά αποδοτική, ειδικά για τους gamers. Εκτός από την πολύ απλή περίπτωση προσθήκης μνήμης στην υπάρχουσα κάρτα, σχετικά εύκολη είναι και η πλήρης αντικατάσταση της κάρτας, έστω και αν κι εδώ χρειάζεται κατσαβίδι.
Σκληρός δίσκος
Όση χωρητικότητα και αν είχε ο παλιός δίσκος του υπολογιστή, πάντα όλοι αναζητούν επιπλέον χώρο. Στην περίπτωση των δίσκων, αυτό που κάνουν οι περισσότεροι, ειδικά αν ο υπολογιστής διαθέτει ευρύχωρο κουτί, είναι η προσθήκη ενός νεώτερου δίσκου, δίπλα στον παλιό, ώστε να μη χρειαστεί κανείς να μεταφέρει τα αρχεία του. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να αλλάξει τον παλιό δίσκο με νεώτερο, ενώ τον παλιό να τον μετατρέψει σε εξωτερικό με τη βοήθεια ενός κουτιού που μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα πληροφορικής. Ωστόσο, η αλλαγή σκληρού απαιτεί κάποιες γνώσεις και επιπλέον σημαίνει αναγκαστικά ότι κάποιος πρέπει να επανεγκαταστήσει το λειτουργικό και όλα τα προγράμματά του.
Το κόστος
Μια αναβάθμιση μπορεί να κοστίζει από μερικές δεκάδες ευρώ, ώς και εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με το σκεπτικό και το εύρος της. Η προσθήκη μνήμης RΑΜ ξεπερνά τα 20-30 ευρώ και είναι μια βελτίωση που μπορεί κανείς να κάνει πολύ τακτικά. Ομοίως, η προσθήκη ενός σκληρού δίσκου χωρητικότητας 250 GΒ κοστίζει 40-50 ευρώ και ένα ΒluRay recorder ξεκινάει από τα 130 ευρώ περίπου. Ακόμα και αν προχωρήσει κανείς σε όλες αυτές τις προσθήκες, δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 200 ευρώ, για να έχει ένα αξιόλογο από όλες τις απόψεις μηχάνημα.
Από την άλλη, αν κάποιος θελήσει να αλλάξει ριζικά το μηχάνημά του, τότε θα χρειαστεί σίγουρα νέα μητρική πλακέτα (100 περίπου ευρώ), δυνατή κάρτα γραφικών (το λιγότερο 100 ευρώ) γρήγορο επεξεργαστή (150 ευρώ) και μνήμη RΑΜ 4 GΒ (80 ευρώ), αλλά και συσκευή ΒluRay, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της αναβάθμισης θα αγγίξει αυτό ενός καινούριου μηχανήματος.
Πηγή:
http://ndigital.in.gr/upgrade