Οι εμπορικές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βιετνάμ μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο προς όφελος και των δύο πλευρών, ήταν η κοινή διαπίστωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο ΚΕΒΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Βιετνάμ.
Στην συζήτηση με τίτλο “Vietnam-Cyprus economic cooperation roundtable” απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης του Βιετνάμ, ο Πρόξενος για οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου, του CIPA και του ΚΕΒΕ και ακολούθησε συζήτηση. Παρών ήταν και ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ Γιώργος Χριστοφίδης.
Σε όλες τις τοποθετήσεις δόθηκε μεγάλη έμφαση στις ήδη πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνσή τους, κυρίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, με δεδομένη και την στήριξη που μπορεί η Κύπρος να προσφέρει, ως χώρα μέλος της ΕΕ, στο θέμα των συζητήσεων για εγκαθίδρυση εμπορικών σχέσεων Βιετνάμ-ΕΕ.
Εκ μέρους του ΚΕΒΕ, ο Γιώργος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος του Τμήματος για το Εμπόριο και τις Βιομηχανίες, δήλωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της κυπριακής οικονομίας, η προώθηση των διεθνών συνεργασιών και η προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της Κύπρου προς τις ξένες αγορές και αντίστροφα.
Είπε ότι το Βιετνάμ έχει μια δυναμική οικονομία που χαρακτηρίζεται από μια παρατεταμένη ισχυρή ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία και ότι το εμπόριο Κύπρου-Βιετνάμ είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, έχει όμως μεγάλη προοπτική για ανάπτυξη.
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, οι δύο χώρες μπορούν και θα δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς και θα αναπτύξουν πολύ υποσχόμενες επιχειρηματικές συνεργασίες.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή τη συνεργασία, καθώς η παρουσία της στην ΕΕ και οι άριστες σχέσεις της με τους γείτονές της, την καθιστούν ως ένα μοναδικό σημείο εισόδου στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η πολιτική σταθερότητα, σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό και απλό φορολογικό σύστημα και επιτυχημένες υπηρεσίες, καθώς και μια μακρά παράδοση στο εμπόριο και στον τουρισμό, καθιστούν τη χώρα μας ένα ελκυστικό προορισμό.
Ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην Κύπρο με έδρα την Αθήνα Nguyen Hoang Long δήλωσε ότι για σχεδόν 30 χρόνια τώρα, η οικονομία του Βιετνάμ γνώρισε μια συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση με ρυθμό 7 ,8% κατά μέσο όρο ετησίως. Σήμερα, πρόσθεσε, το Βιετνάμ έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παγκόσμια οικονομία και γίνεται μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες της Ασίας, είναι ένας κορυφαίος εξαγωγέας γεωργικών και χρησιμεύει ως ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ασία.
Πρόσθεσε ότι η μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2011 – 2014 είναι περίπου 5,67% ανά έτος και έχει σταθερούς μακρο-οικονομικούς δείκτες και περιορισμένο πληθωρισμό.
Ο Πρέσβης είπε ότι παρόλα αυτά, το Βιετνάμ προετοιμάστηκε για να εισέλθει στην νέα περίοδο παγκόσμιας ανάπτυξης και έχει σχεδιάσει συγκεκριμένες στρατηγικές, που μεταξύ άλλων αποσκοπούν στη βελτίωση του ανταγωνισμού, τη ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κατασκευή σύγχρονων έργων υποδομής.
Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με προβλέψεις από ξένες τράπεζες, η οικονομία του Βιετνάμ αναμένεται να γίνει η 35η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2025.
Για τις διμερείς, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Βιετνάμ και Κύπρου είπε ότι είναι περιορισμένες και ότι με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος μπορεί να προωθήσει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ειδικότερα, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ γενικότερα.
Ο Ακόλουθος στο Τμήμα Ασίας και Ωκεανίας του ΥΠΕΞ Πιερής Πιερή αναφέρθηκε στις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών τα τελευταία σαράντα χρόνια, λέγοντας ότι το Βιετνάμ υποστηρίζει την Κύπρο στο εθνικό της πρόβλημα σε επίπεδο ΗΕ και αλλού, ενώ και η Κύπρος αντιλαμβάνεται πλήρως τι πέρασε πολιτικά το Βιετνάμ και τι σημαίνει διαίρεση και διαχωρισμός.
Είπε οι εμπορικές σχέσεις αναπτύσσονται προοδευτικά και εξέφρασε την ευχή αυτές να ενισχυθούν και να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο. Ο κ. Πιερή είπε ακόμη ότι τον ερχόμενο Δεκέμβρη, κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του ΥΠΕΞ του Βιετνάμ αναμένεται να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, ενώ ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλει η Κύπρος, σε επίπεδο ΕΕ για την προώθηση σχέσεων με την Ενωση μέσω σύναψης εμπορικής συμφωνίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη για την προώθηση οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και το γεγονός ότι η Κύπρος ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και την ίδια ώρα το Βιετνάμ είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία με μεγάλες προοπτικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρέσβης του Βιετνάμ είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Ιωάννη Κασουλίδη.
Η Διευθύντρια του Τομέα Εμπορικών Δραστηριοτήτων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νέλλη Κουλία στη δική της ομιλία είπε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική αύξηση το 2014, όπου το συνολικό εμπόριο αυξήθηκε στα 40 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 19 εκ. το 2013.
Η κ. Κουλία είπε ότι καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές που καλύπτουν τους τομείς των φαρμάκων, των κατεψυγμένων ψαριών και των αθλητικών υποδημάτων. Οι εξαγωγές στο Βιετνάμ κατέγραψαν άνοδο 60% το 2014 και καλύπτουν κυρίως φάρμακα, ηλεκτρικά μηχανήματα και οργανικά χημικά.
Η κ. Κουλία τόνισε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της συνεργασίας στο τομέα των υπηρεσιών, καθώς ανοίγονται μεγάλες προοπτικές λόγω και του υψηλού επιπέδου στις υπηρεσίες που η Κύπρος προσφέρει και την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μπορεί να προωθήσει τις σχέσεις της Ενωσης με το Βιετνάμ και ειδικά την σύναψη εμπορικής συμφωνίας.
Για τις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα των επενδύσεων ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο Μάριος Γιωργούδης, λειτουργός προώθησης επενδύσεων στο CIPA.
Είπε ότι η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στη γεωγραφική της θέση, το επίπεδο των υπηρεσιών της, το φορολογικό της σύστημα, τις υποδομές της και την σταθερή οικονομία της, η οποία μετά το 2013 άρχισε να ανακάμπτει, αφού επιστρέφει σταδιακά η εμπιστοσύνη τόσο στο οικονομικό όσο και στο τραπεζικό σύστημα.
Μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται, ιδιαίτερα, στον τομέα των υδρογονανθράκων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην κυπριακή ναυτιλία, που έχει καθιερωθεί ανά το παγκόσμιο.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι 20 κυπριακών εταιρειών και οργανισμών, μεταξύ αυτών, από δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, από εταιρείες ανάπτυξης γης και κατασκευών, από εταιρείες πρόσληψης προσωπικού, αλλά και εκπρόσωποι της βιετναμέζικης κοινότητας στην Κύπρο.
http://ikypros.com/?p=104993#sthash.07zX77ct.dpuf