0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της βόρειας Ταϊλάνδης, που προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, έστρεψε επίσης την προσοχή στα δεινά των απάτριδων παιδιών στη χώρα αυτή.
Τουλάχιστον τρία από τα παιδιά, καθώς και ο προπονητής της ομάδας, είναι πρόσφυγες. Όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, έχουν ελάχιστα δικαιώματα και νομική προστασία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση, υποστηρίζουν ακτιβιστές.
«Δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες καμίας χώρας και συνήθως είναι φτωχά, με περιορισμένα δικαιώματα μετακινήσεων και εργασίας και περιορισμένη πρόσβαση σε διάφορα προνόμια», λέει η ακτιβίστρια Μάτσα Πόρου-ιν, η οποία εργάζεται για τους πρόσφυγες που δεν διαθέτουν έγγραφα στη βόρεια Ταϊλάνδη.
«Τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολείο και στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους. Τα αγόρια συχνά στέλνονται σε βουδιστικούς ναούς ή σε καταφύγια της εκκλησίας επειδή οι γονείς τους θεωρούν ότι εκεί θα έχουν μια καλύτερη τύχη», λέει η ίδια.
Υπάρχουν περίπου 487.000 απάτριδες καταγεγραμμένοι από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, εκ των οποίων οι 146.269 είναι κάτω των 18, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός πιθανόν να φθάνει τα τρία εκατομμύρια.
τα παιδιά μέσα στο σπήλαιο
Η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία αναφέρει τις νομικές υποχρεώσεις για την προστασία τους.
Η χώρα ωστόσο έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ένα σύστημα εντοπισμού των προσφύγων για να καταπολεμήσει τη διακίνηση των ανθρώπων και να αυξήσει την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και την καταγραφή της γέννησής τους.
Η χώρα έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει την κράτηση των προσφυγόπουλων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμός-ρεκόρ -68 εκατομμύρια άνθρωποι- έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Από αυτούς, οι μισοί και πλέον είναι παιδιά.
Μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την μκο με έδρα τη Βρετανία Save the Children έδειξε τον περασμένο μήνα ότι τα προσφυγόπουλα στην Μπανγκόκ και την Τζακάρτα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να πέσουν θύματα τράφικινγκ και καταναγκαστικής εργασίας.
Για να έχει δικαίωμα να αποκτήσει την υπηκοότητα, ένα παιδί πρέπει να έχει γεννηθεί στην Ταϊλάνδη, οι γονείς του να ανήκουν σε μια αναγνωρισμένη εθνοτική ομάδα και να έχουν ζήσει στη χώρα επί πολλά χρόνια.
Το βράδυ της Τρίτης, ο τελευταίος από την ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» διασώθηκε από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, κοντά στη μεθόριο με την Μιανμάρ, δίνοντας έτσι τέλος στη 17ήμερη δοκιμασία που έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές χώρες.
Ανάμεσα στα παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο ήταν και ένα αγόρι άπατρις, το οποίο επικοινώνησε στα αγγλικά με τους δύτες που εντόπισαν την ομάδα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το παιδί αυτό ήταν γεννημένο στην Μιανμάρ και είχε εγκατασταθεί στην Ταϊλάνδη.
Ενώ η πολιτική της Ταϊλάνδης για την παραχώρηση της υπηκοότητας δίνει διάφορες επιλογές στους πρόσφυγες, οι συνθήκες συχνά είναι αυστηρές, λέει η Ρατιρόουζ Σουπαπόρν της Save the Children.
«Τα πολλά έγγραφα που απαιτούνται πιθανόν να δυσκολεύουν ανθρώπους με περιορισμένη μόρφωση και η εφαρμογή της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο πιθανόν να απαιτεί χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι μπορεί να παραμένουν χωρίς έγγραφα για μεγάλο διάστημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ