Αποστολέας Θέμα: Πολίτευμα  (Αναγνώστηκε 5779 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
    • Thailand
Πολίτευμα
« στις: Μαΐου 23, 2008, 23:32:34 μμ »
ราชอาณาจักรไทย Βασίλειο της Ταϊλάνδης


Σημαία


Εθνόσημο





Πρωτεύουσα            Μπανγκόκ
Μεγαλύτερη πόλη     Μπανγκόκ
Επίσημη γλώσσα       Ταϊλανδική
Πολίτευμα               Συνταγματική Μοναρχία/Δικτατορία
Βασιλιάς                  Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι
Ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι (Bhumibol Adulyadej, ภูมิพลอดุลยเดช , Phumiphon Adunyadet) είναι ο Βασιλιάς της Ταϊλάνδης από το 1946.

Γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, στις 5 Δεκεμβρίου 1927) και κατάγεται από τη δυναστεία των Σακρί. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Ο Μέγας» (มหาราช, Maharaja) και είναι επίσης γνωστός ως Ράμα Θ΄. Το όνομα του, Bhumibol Adulyadej, σημαίνει «Δύναμη της Γης, Ασύγκριτη Δύναμη». Είναι γιος του Μαχιντόλ Αντουλγιαντέι και της Σανγκουάλ. Είναι στο θρόνο από τις 9 Ιουνίου 1946 και σήμερα έχει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία για οποιονδήποτε Αρχηγό Κράτους ή κυβερνήσεως στον κόσμο. Είναι επίσης ο μακροβιότερος μονάρχης στην ιστορία της χώρας του.

Παντρεύτηκε τη Σιρικίτ και απέκτησε παιδιά:

    * Πριγκίπισσα Ουμπόλ Ρατάνα
    * Διάδοχος του θρόνου, Μάχα Βαγιραλονγκόρν
    * Πριγκίπισσα Μάχα Σακρί Σιριντχόρν
    * Πριγκίπισσα Τσουλαμπχόρν Βαλάιλακ

Χρέη πρωθυπουργού Σαμάκ Σουνταραβέι
Ανεξαρτησία            από Αυτοκρατορία Χμερ
• βασίλειο Σουκοτάι   1238–1368
• βασίλειο Αγιουθάια  1350–1767
• Τάκσιν                  1767–7 Απριλίου, 1782
• Δυναστεία Χάκρι     7 Απριλίου, 1782–σήμερα
Έκταση                   514.000 km² (49η)
Νερό (%)                 % 0,4
Πληθυσμός              
 - Εκτίμηση 2005      65.444.371 (19η)
 - Απογραφή 2000    60.916.441
 - Πυκνότητα        127 κάτ./km² (59η)
Α.Ε.Π.                    Εκτίμηση 2005
 - Ολικό                  $559,5 δισ. (20η)
 - Κατά κεφαλή        $8.542 (72η)
Νόμισμα                  Μπαχτ (THB)
Internet TLD            .th
Κωδικός κλήσης       +66

Ο πληθυσμός της Ταϊλάνδης (1961-2003). Πηγή : FAOSTAT, 2005. Πληθυσμός σε χιλιάδες.



Ο βασιλιάς έχει λίγη άμεση δύναμη σύμφωνα με το σύνταγμα αλλά είναι ο προστάτης του ταϊλανδικού βουδισμού και ένα σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και ενότητας. Ο σημερινός μονάρχης είναι δημοφιλής και απολαμβάνει το σεβασμό, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει πολιτικές κρίσεις. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος διορίζεται από το βασιλιά από μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου (Οίκου των Αντιπροσώπων), συνήθως τον ηγέτη του κόμματος που μπορεί να οργανώσει μια κυβέρνηση συνασπισμού πλειοψηφίας.

Το διθάλαμο Ταϊλανδικό Κοινοβούλιο είναι η Εθνική Συνέλευση ή Ραθασάφα - ​​รัฐสภา​​, το οποίο αποτελείται από έναν Οίκο των Αντιπροσώπων (το Σάφα Φουθαέν Ράτσαντον - ​​สภา​​​ผู้​​​แทนราษฎร) 500 καθισμάτων και μιας Συγκλήτου (τη Γουθισάφα - ​​วุฒิสภา) 200 καθισμάτων. Τα μέλη και των δύο σωμάτων εκλέγονται με ψηφοφορία. Τα μέλη του Οίκου των Αντιπροσώπων υπηρετούν τετραετείς θητείες, ενώ οι γερουσιαστές υπηρετούν εξαετείς θητείες. Το υψηλότερο δικαστικό σώμα είναι το ανώτατο δικαστήριο ή Σάντικα - ​​ศาลฎีกา​​, του οποίου οι δικαστές διορίζονται από το μονάρχη. Η Ταϊλάνδη είναι ενεργό μέλος της περιφερειακής Ένωσης των Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (Association of Southeast Asian Nations).


Το ισχύον Σύνταγμα εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους με 57,8% υπέρ σε δημοψήφισμα στις 19 Αυγούστου του 2007. Το προηγούμενο Σύνταγμα ήταν προσωρινό και είχε ανακοινωθεί το 2006.
Εκλογές

Γερουσία 2008

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας διεξήχθησαν στις 2 Μαρτίου του 2008 υπό το νέο Σύνταγμα του 2007. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 56%. Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 9 Μαρτίου 2008.
Εξελέγησαν 76 υποψήφιοι ένας για κάθε επαρχία, ενώ 74 γερουσιαστές διορίζονται από ειδική επιτροπή επιλογής με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βιράτ Λιμβιτσάι. Η θητεία των γερουσιαστών είναι εξαετής. Οι διορισμένοι γερουσιαστές είναι προσκείμενοι στην απερχόμενη στρατιωτική κυβέρνηση κατά μεγάλη πλειοψηφία. Στις 13 Μαρτίου του 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Γερουσίας ο Prasopsuk Boondej, με 78 ψήφους έναντι 45 για τον κύριο αντίπαλό του, Thaweesak Khidbanchong.



Ο βασιλιάς έχει λίγη άμεση δύναμη σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά είναι ο προστάτης του ταϊλανδικού βουδισμού και ένα σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και ενότητας. Ο σημερινός μονάρχης είναι δημοφιλής και απολαμβάνει το σεβασμό, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει πολιτικές κρίσεις. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος διορίζεται από το βασιλιά από μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου (Οίκου των Αντιπροσώπων), συνήθως τον ηγέτη του κόμματος που μπορεί να οργανώσει μια κυβέρνηση συνασπισμού πλειοψηφίας.

Το διθάλαμο ταϊλανδικό Κοινοβούλιο είναι η Εθνική Συνέλευση ή Ραθασάφα - รัฐสภา, το οποίο αποτελείται από έναν Οίκο των Αντιπροσώπων (το Σάφα Φουθαέν Ράτσαντον - สภาผู้แทนราษฎร) 500 καθισμάτων και μιας Συγκλήτου (τη Γουθισάφα - วุฒิสภา) 200 καθισμάτων. Τα μέλη και των δύο σωμάτων εκλέγονται με ψηφοφορία. Τα μέλη του Οίκου των Αντιπροσώπων υπηρετούν τετραετείς θητείες, ενώ οι γερουσιαστές υπηρετούν εξαετείς θητείες. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

Το υψηλότερο δικαστικό σώμα είναι το ανώτατο δικαστήριο ή Σάντικα - ศาลฎีกา, του οποίου οι δικαστές διορίζονται από το μονάρχη. Η Ταϊλάνδη είναι ενεργό μέλος της περιφερειακής Ένωσης των Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (Association of Southeast Asian Nations).

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2008 διορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο γαμπρός του έκπτωτου πρωθυπουργού, Τακσίν Σιναγουάτρα, Σομτσάι Ουονγκσαουάτ. Ο πολιτικός εξελέγη με 298 ψήφους υπέρ και 163 κατά.
Στις 7 Οκτωβρίου του 2008 διαδηλωτές επεχείρησαν να κρατήσουν ομήρους 320 βουλευτές και γερουσιαστές εντός του κτηρίου του κοινοβουλίου, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ανάγκασαν τον Ουονγκσαουάτ να φύγει κάνοντας άλμα από πίσω φράκτη. Η καθιστική διαμαρτυρία και η πολιορκία της περιοχής διήρκεσαν 6 εβδομάδες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο χώρο του πρώην διεθνούς αεροδρομίου. Τελικά, η αστυνομία κατέστειλε τη διαδήλωση διά της βίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματισμούς και έναν διαδηλωτή νεκρό.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι μια υποεπιτροπή θα εξέταζε τον Σομτσάι - σε χρονικό περιθώριο 30 ημερών- για πιθανή παραβίαση του Συντάγματος με το να έχει μετοχές στη CS LoxInfo PCL, έναν πάροχο Διαδικτύου στη χώρα του. Με βάση το Σύνταγμα ο Σομτσάι έπρεπε να παραιτηθεί, επειδή είχε αυτές τις μετοχές.

Στις 17 Οκτωβρίου η επιτροπή εναντίον της διαφθοράς καταδίκασε τον πρωθυπουργό για παραμέληση των καθηκόντων του. Το Νοέμβριο η Αντιπολίτευση κλιμάκωσε τις κινητοποιήσεις της, που έφτασαν μέχρι την κατάληψη αεροδρομίων. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2008 το Συνταγματικό Δικαστήριο τον εμπόδισε από το να μετέχει στα πολιτικά για τουλάχιστον 5 χρόνια. Έτσι, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε. Προσωρινός αντικαταστάτης του Ουονγκσαουάτ έγινε ο Τσοβαράτ Τσανουιράκουλ. Το Κοινοβούλιο όρισε αρχικά την 8η Δεκεμβρίου ως ημέρα για την εκλογή νέου πρωθυπουργού, στις 4 Δεκεμβρίου όμως η σχετική έκτακτη συνεδρίαση του σώματος ακυρώθηκε.Στις 15 Δεκεμβρίου του 2008 διορίστηκε νέος πρωθυπουργός μετά την εκλογή του από την Κάτω Βουλή ο Αμπχισίτ Βετζάτζιβα.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Ιανουαρίου του 2009 βγήκε ενισχυμένη η συμμαχία του πρωθυπουργού, καθώς οι έδρες αυξήθηκαν σε 48 (συνολικά η συμμαχία κέρδισε 20 έδρες στις μερικές εκλογές). Οι εκλογές έγιναν για την πλήρωση των εδρών 29 βουλευτών, των οποίων αφαιρέθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα για μία πενταετία έπειτα από δικαστική απόφαση στις 2 Δεκεμβρίου του 2008 με την οποία διαλύθηκε το πρώην κυβερνητικό Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας (ΡΡΡ) για καλπονοθεία
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 15, 2010, 17:57:26 μμ από Oytopikos »



Αποσυνδεδεμένος ΠΑΡΗΣ

  • ***
  • Μηνύματα: 522
  • Φύλο: Άντρας
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
Απ: Πολίτευμα
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 01, 2013, 14:21:13 μμ »
Δεν ειναι κακκό να γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό των μελών του Κοινοβουλίου στην Ταιλάνδη.
Υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία.
O συνολικός αριθμός των  μελών που απαρτίζουν το Ταιλανδικό Κοινοβούλιο ανέρχετε στα 645 μέλη (Γερουσιαστές και Βουλευτές) σήμερα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων απαριθμεί 497 βουλευτές:
α. Εκ των οποίων οι 400 εκλέγονται απο τον λαό
β. Οι υπόλοιποι 100 ειναι απο την λίστα των κομμάτων.(σήμερα υπηρετούν 497 βουλευτές)
Απο τα συνολικά 497 μέλη του Ταιλανδικού Κοινοβουλίου οι 298 ανήκουν στα κόμματα της Κυβέρνησης Συνασπισμού και οι 199 στην Αντιπολίτευση.
Η Γερουσία 148 γερουσιαστές εκ των οποίων:
α. Οι 75 εκλεγονται  απο τον λαό
β Οι 73 ειναι διορισμένα μέλη της Γερουσίας.
Σήμερα στην Γερουσία υπηρετούν 147 γερουσιαστές επειδή ενας Γερουσιαστής απεβίωσε την προηγούμενη εβδομάδα και την θέση του δεν δύναται να την λάβει αλλος προτού λήξει η Θητεία της παρούσας Γερουσίας και διενεργηθούν νέες εκλογές για την Γερουσία το 2014.
Απλά ενημερωτικά :
Tα κόμματα που απαρτίζουν την τωρινή Κυβέρνηση Συνασπισμού  αποτελουμένη απο 298  βουλευτές ειναι : Chartthaipattana 19, Chart Pattana seven, Palang Chon seven, Mahachon one and New Democracy one.
Eν αντιθέσει με την Αντιπολίτευση  σε σύνολο 199 βουλευτών  την απαρτίζουν : Democrat Party 159, Bhumjaithai 33,  Rak Thailand four, Matubhum two, Rak Santi one.
To δημοσίευμα ειναι εδώ:
http://www.bangkokpost.com/breakingnews/343395/parliament-now-has-645-members
Το επίσημο site του Ταιλανδικού Κοινοβουλίου :
http://www.parliament.go.th/ewtadmin/ewt/parliament_parcy/ewt_w3c/main.php?filename=portal_03___EN


Youtube :Sensual Kim Basinger Striptease in 9 1/2 Weeks Movie