Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αυτό τό topic
Αυτό τό board
Όλο τό forum
Google
Αρχική
Φόρουμ
Βοήθεια
Αναζήτηση
Ημερολόγιο
Επικοινωνία
Σύνδεση
Εγγραφή
thai.gr
»
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
»
ΦΑΓΗΤΟ - ΠΟΤΑ
(Συντονιστές:
Jello Biafra
,
karabε
,
lostromos
) »
Ταιλανδέζικη κουζίνα
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Αναζήτηση
Σελίδες: [
1
]
2
3
...
8
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ταιλανδέζικη κουζίνα (Αναγνώστηκε 98670 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Oytopikos
************
Γενικός συντονιστής
Μηνύματα: 11003
Φύλο:
สมน้ำหน้า
Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
στις:
Μαΐου 22, 2008, 00:07:27 πμ »
Πικάντικη,αλμυρή,γλυκιά και ξυνή η Ταυλανδέζικη κουζίνα είναι μοναδική και αξιαγάπητη.
Παγκοσμίως λατρεύεται και υπάρχει συνεχώς αυξανόμενος αριθμος ταυλανδέζικων εστιατορείων στην Β.Αμερική και στην Ευρώπη.
Η ιστορία της αρχίζει κάπου στον 13 αιώνα με σαφείς επιρροές απο την σιαμέζικη κουζίνα.
Διάφορες κατηγορίες κρεατικών και ψαριών συνδυάζονται μοναδικά με ντόπια λαχανικά,μυρωδικά και μπαχαρικά που σερβίρονται με ρύζι και ρυζομακάρονα.
Αντίθετα με άλλους αρχαίους πολιτισμούς οι Ταυλανδοί δεν απομονωνονται στην ενδοχώρα τους,αλλά αυξάνουν τις εμπορικές συναλλαγές με γειτονικές χώρες όπως την Κίνα,την Βιρμανία,την Μαλαισία,την Ινδία και την Ινδονησία φέρνοντας εκτός των άλλων και νέα μπαχαρικά,αρώματα και τεχνικές μαγειρικής.
Παραδείγματος χάρη απο τους Ινδους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το κάρυ,τον κόλιανδρο,πιπεριές τσίλι,το κίμινο και την κιτρινόριζα.
Ταυτόχρονα αρχίζουν να πειραματίζονται με τα δικά τους ντόπια υλικά όπως το λεμονόχορτο,το γκάλανγκαλ(πιπερόριζα) και ο βασιλικός(holy basil).
Από τη γειτονική Κίνα πήραν ένα μεγάλο δώρο,το γουόκ.
Επίσης έμαθαν τα ρυζομακάρονα και αργότερα παρήγαγαν τα δικά τους.
Απο τις υπόλοιπες χώρες μπορουμε να αναφέρουμε ως παραδείγματα τις τσίλι σάλτσες και διαφορα πιάτα με ρύζι απο την Ινδονησία και τα κάρυ πιάτα απο την Μαλαισία.
Το διασημο πιατο με κόκκινο κάρυ Penang παιρνει την ονομασία του απο την ομόνυμη επαρχία στα βορειοδυτικά της Μαλαισιας.
Η κουζίνα μοιάζει με έναν ζωντανο οργανισμό.
Έτσι επηρεάζεται και εξελισσεται σε βάθος χρόνου.
Το ίδιο συμβαίνει και με την κουζίνα του αγαπημένου μας προορισμού.
Σίγουρα οι γευσεις είναι ξένες προς εμάς τους μεσογειακούς αλλά όχι απαγορευτικές.
Η φιλοσοφία και η τεχνοτροπία μαγειρέμετος γενικά της ασιατικής κουζίνας ειναι αξιολάτρευτη!!!
Follow @thaigr
ผู้เข้าชม
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #1 στις:
Μαΐου 22, 2008, 00:13:44 πμ »
Η Bangkok είναι μια εξωτική πρωτεύουσα, ένας παράδεισος για διακοπές όλο το χρόνο, αφιερώστε λοιπόν τον ελεύθερο χρόνο σας στη «χώρα των χαμογελαστών ανθρώπων» και σίγουρα θα χαμογελάσετε κι εσείς!
Η ταϊλανδική κουζίνα είναι μια από τις πιο συναρπαστικές του κόσμου και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Βασίζεται στο ρύζι, τα λαχανικά, τα ψαρικά και τα φρούτα. Σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά και το τσίλι θεωρείται σήμερα πολύ «in». Η παραδοσιακή κατάληξη ενός ταϊλανδικού γεύματος είναι τα τροπικά φρούτα, όπως οι μικροί ανανάδες, οι ολόγλυκες μπανάνες, οι παπάγιες, τα μάνγκος, τα ντούριαν, τα λίτσι. Στους Ταϊλανδούς αρέσει να τρώνε έξω.
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα από εστιατόρια, που ξεκινούν από τα πιο φημισμένα στον κόσμο, όπως το Ταμ Νακ Τάι μέχρι τα υπαίθρια, στημένα σε πάγκους στα πεζοδρόμια, που περιμένουν σε κάθε σημείο τον επισκέπτη για να του προσφέρουν μια πιο «παραδοσιακή» άποψη της ταϊλανδικής κουζίνας.
Επίσης υπάρχουν όλες οι γνωστές αλυσίδες φαστ φουντ (Mc Donald’s, KFC, Pizza Hut κλπ.), καθώς επίσης και εστιατόρια με δυτική κουζίνα.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 09, 2009, 15:54:05 μμ από thailandgr
»
Oytopikos
************
Γενικός συντονιστής
Μηνύματα: 11003
Φύλο:
สมน้ำหน้า
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #2 στις:
Μαΐου 22, 2008, 00:14:36 πμ »
Το βασικό χαρακτηριστικό της ταϊλανδέζικης κουζίνας είναι οι φλογερές "αποχρώσεις" του τσίλι -της καυτερής πιπεριάς-, οι οποίες ωστόσο, μπορούν να παραλλάξουν και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας. Σε αντίθεση με τη δυτική κουζίνα, δεν υπάρχει διαχωρισμός σε πρώτα και δεύτερα πιάτα..
Ξεκινάμε να τρώμε ξεχνώντας τους κανόνες της δυτικής μας παράδοσης, στα χέρια μας κρατάμε κουτάλι και πιρούνι. Το πιρούνι για να μαζεύεις και να σπρώχνεις το φαϊ και το κουτάλι για να το τρώς. Μαχαίρι δεν χρειάζεται, γιατί οι μερίδες είναι ήδη μαγειρεμένες σε μικρές μπουκιές, ενώ τα κινέζικα ξυλάκια χρησιμοποιούνται εφεδρικά, εφόσον το γεύμα συμπεριλαμβάνει και νούντλς.
Σ' ένα τυπικό ταϊλανδέζικο γεύμα θα γευτούμε τουλάχιστον τέσσερα με πέντε διαφορετικά πιάτα - όλα εξίσου σημαντικά.Ένα καλά ισορροπημένο γεύμα θα περιλάμβανε μια σούπα, ένα πάτο με κάρυ, ένα πιάτο με λαχανικά, ένα πιάτο με ψάρι ή θαλασσινά, ίσως ένα πιάτο με κρέας και φυσικά το μπώλ με το ρύζι που συνοδεύει αντί για το δικό μας το ψωμί, που δεν υπάρχει στην κουζίνα της Ταϊλάνδης.
Στις σαλάτες κατά κανόνα, συνδυάζουν μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά με κάποια πρωτείνη, που προσφέρουν οι γαρίδες, τα καλαμάρια ή οι πολύ ψιλοκομμένες φετούλες βοδινού ψημένου στα κάρβουνα. Η υποδειγματική σαλάτα απηχεί τρεις γευστικούς τόνους: μια ιδέα ξινού που ακολουθείται από μια αλμυρή νότα και κατόπιν μια γλυκιά πινελιά.Το επιδόρπιο προσφέρει καθησυχαστικό τέλος σε ένα γεύμα πλούσιο σε εντάσεις και καρυκεύματα. Το πιο συνηθισμένο φινάλε είναι ένα πιάτο με φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα φρούτα εποχής, παπάγια, καρπούζι, πεπόνι, λίτσι, μπανάνα, ανανά και μάγκος, για να αναφέρουμε μερικά, με προεξέχον, βέβαια, το περίφημο ντούριαν, με το αγκαθωτό περίβλημα και την παραδεισένια γεύση, που προσφέρεται πάντα μόνο του, ακριβώς για να τονιστεί αυτή η μοναδικότητα.
Follow @thaigr
Louis de Funès
Μηνύματα: 322
Φύλο:
TIT - This is Thailand
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #3 στις:
Μαΐου 22, 2008, 00:36:37 πμ »
Ουτοπικε ημουν σιγουρος οτι θα σε εβλεπα εδω χεχε.
εεερε μασες που εχουμε να κανουμε!!
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #4 στις:
Μαΐου 22, 2008, 00:43:46 πμ »
καλησπέρα παιδιά μόλις γράφτηκα
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 06, 2008, 17:46:27 μμ από kyklades
»
Oytopikos
************
Γενικός συντονιστής
Μηνύματα: 11003
Φύλο:
สมน้ำหน้า
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #5 στις:
Μαΐου 22, 2008, 00:47:19 πμ »
Μας αρέσει διότι είναι:
* χάρμα οφθαλμών
* σύντομη στην παρασκευή
* θρεπτική μα ελαφριά
Δηλαδή
α) Ενα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Και σχημάτων. Οι Ταϊλανδέζοι έχουν μιαν έμφυτη αίσθηση του ωραίου. Λουλουδένιες γιρλάντες παντού και στις πιατέλες. Θα σμιλέψετε μια ντάλια πάνω σε μια πατάτα; Εγώ όχι. Δεν διαθέτω υπομονή ούτε δεξιότητα. Παρακάμπτω το στάδιο ντιζάιν και σας ευχαριστώ που δεν με πυροβολήσατε.
β) Οποτε μας περισσεύει μια ωρίτσα θα προετοιμάσουμε τις πάστες κάρυ και τα αρωματικά χαρμάνια, που διατηρούνται στο ψυγείο αιωνίως. Καθαυτή η παρασκευή των εδεσμάτων δεν απαιτεί πολύ χρόνο.
γ) Ψαρικά, λαχανικά, φρούτα, ρύζι. Ελάχιστα λιπαρά. Νόστιμη και light και αγνοήστε όσους διακηρύσσουν ότι γκουρμέ = το θερμιδικώς αμαρτωλό.
Τα βασικά εργαλεία
* Κοφτερά, ακονισμένα μαχαίρια διαφόρων τύπων και μεγεθών.
* Γουδί και γουδοχέρι. Χέρι θέλει το καλό κάρυ. Οπως το κοτόπουλο, το κορίτσι κλπ. Οι λάμες του blender δεν συνιστώνται.
* Wok. Φθηνά πωλούνται στα ασιατικά μπακάλικα και ακριβά, βαριά, μαντεμένια συνήθως με βάση καμινέτο στα καλά καταστήματα οικιακού εξοπλισμού. Μην αγοράσετε τα φαντεζί, χρωματιστά made in Taiwan στα μαγαζιά με ντιζάιν χρηστικά αντικείμενα. Πεταμένα χρήματα.
Τα μαγειρικά κλειδιά
Καυτερές πιπερίτσες
Τις ονομάζουν phrik. Φρικ (μα τι χαριτωμένη γλώσσα ακριβείας!) σε μια γκάμα δέκα ειδών: από το θανατηφόρα καυτερό ώς το υποφερτό. Σωστά χρησιμοποιημένα τα chillies δεν κουκουλώνουν την τρυφερή γεύση των υπόλοιπων υλικών. Οι σημειολόγοι επισημαίνουν ότι η προτίμηση των chillies δηλοί matcho - επιδειξιμανία! Οι λάτρεις των παιδικών τροφών που τις απεχθάνονται υποστηρίζουν ότι ο Θεός έκαμε καυτερές τις πιπερίτσες ακριβώς για να μην τις τρώγουν τα ζώα. Θα βρείτε στη λαϊκή αγορά, στο οπωροπωλείο και στο ανθοπωλείο σε γλαστρίτσες.
* Μυριστικά
Ατόφια ή ψιλοκομμένα συμμετέχουν στο μαγείρευμα ή πασπαλίζονται εκ των υστέρων, χαρίζοντας στην ταϊλανδέζικη μαγειρική τη φαμόζα ευωδιαστή ζωντάνια της. Δάφνη και φρέσκο κόλιαντρο θα βρούμε ανέτως. Δυσκολότερες οι ρίζες του κόλιαντρου, τα βαθυπράσινα φύλλα του kaffir lime, τα ψιλούτσικα φυλλαράκια του κάρυ που εισάγονται αλλά συχνά μαραμένα. Τα φύλλα του kaffir αντικαθίστανται από τους τολμηρούς με εκείνα των εσπεριδοειδών: κίτρου, περγαμόντου, μανταρινιού. Ο έντονος sweet basil της Ταϊλάνδης υποκαθίσταται από τον πλατύφυλλο δικό μας.
* Τα ξινά: λάιμ και λέμονγκρας
Προσδίδουν μια λεπτή, διακριτική οξύτητα στο φαγητό μας. Κατά καιρούς εμφανίζονται λάιμ στην κεντρική αγορά ή στα ΑΒ Βασιλόπουλος. Ειδάλλως θα χρησιμοποιήσουμε με φειδώ πράσινο λεμονάκι μυρωδάτο. Το φρέσκο λέμονγκρας, ένα αρωματικό ινώδες φυτό, θυμίζει χλωρό μπαμπού. Θα αφαιρέσουμε τα εξωτερικά φύλλα και θα προσθέσουμε τον εσωτερικό κορμό στην κατσαρόλα, ενώ το φαγητό μας μαγειρεύεται. Θυμηθείτε να το πετάξετε πριν από το σερβίρισμα διότι δεν τρώγεται. Το αποξηραμένο λέμονγκρας χρησιμοποιείται μόνο για αφέψημα και έχει χωνευτικές ιδιότητες. Αναζητήστε τα στα εξωτικά παντοπωλεία.
* Γάλα καρύδας
Για όλα τα μαγειρευτά: ψάρια, γαρίδες, λαχανικά. Κατευνάζει και γλυκαίνει τις όξινες ή πικάντικες αιχμές προσφέροντας μιαν έξοχη πυκνότητα στη σάλτσα και το ιδιάζον άρωμά του. Βασικός συντελεστής πολλών γλυκισμάτων. Φτιάξτε Thai ρυζόγαλο με coconut και θα με θυμηθείτε. Μπορούμε να το πάρουμε από φρέσκια καρύδα, μα το θεωρώ πολύ μπελαλίδικο. Εξάλλου διατίθεται πλέον κονσερβαρισμένο σε φθηνή τιμή και καλή ποιότητα. Το αγαπημένο μου: kraw-thip, στοιχίζει 420 δρχ. τα 500 γρμμ. Θα βρείτε σε κάθε σουπερμάρκετ και στα εξωτικά μπακάλικα.
* Tamarind
Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και θα δώσει μια γλυκόξινη νότα πολύ παράξενη στα μαγειρευτά και στα κάρυ. Αυτό που χρησιμοποιώ είναι μια σκληρή, στερεοποιημένη παραλληλόγραμμη πάστα. Κόβω ένα κομματάκι, το αφήνω επί 20' σε χλιαρό νερό που μόλις το καλύπτει, σουρώνω το υγρό που προσθέτω στην κατσαρόλα. Ενδεικτικώς η μάρκα Mama sita's στοιχίζει 450 δρχ. Στα εξωτικά παντοπωλεία.
* Πικάντικες σάλτσες: fish sauce, Nam pla, γαριδόσαλτσα
Καμωμένες από μικρά, φρέσκα ή αποξηραμένα ψαράκια και γαρίδες. Αλμυρές θα συμβάλουν με ιδιαίτερο τρόπο στην εξωτική νοστιμιά των ψαριών, των πουλερικών, του χοιρινού και ζυμαρικών. Υπάρχουν εύκολα και παντού. Στα ειδικευμένα παντοπωλεία διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία. Ενδεικτικώς η fish sauce της φίρμας Rosan στοιχίζει 350 δρχ. Ειδικότερα τώρα η shrimp paste δεν αντικαθίσταται. Αλλά μπορούμε να παρασκευάσουμε το υποκατάστατο της Nam pla αναμειγνύοντας στο μικρό μίξερ 6 φιλέτα αντσούγιας, 1 σελίδα σκόρδου, 2 κ.σ. ελαφριά σάλτσα σόγιας.
* Ρύζι
Πρώτη παγκοσμίως παραγωγός χώρα ρυζιού. Ενα εξαιρετικό προϊόν που ανεπιφύλακτα συστήνω και μανιωδώς χρησιμοποιώ. Λευκό, μακρόκοκκο, γευστικώς φίνο και αρωματικώς ονειρώδες. Εχει ελάχιστο άμυλο. Στην Ταϊλάνδη το προσφέρουν με δύο τρόπους: τηγανητό με λαχανικά, χοιρινό, κοτόπουλο, γαρίδες ψιλοκομμένα ή ατμού. Προτιμώ το δεύτερο: χιονάτο, κολλώδες, θαυμάσιο για να απορροφήσει τους πικάντικους κραδασμούς του chillie. Με το αλεσμένο ρυζάλευρο από αγυάλιστο άσπρο ή σκούρο ρύζι θα παρασκευασθούν τα noodles. Με το ρύζι επίσης γίνονται πολλά τυπικά γλυκίσματα, όπως αυτό που σας προτείνουμε ακολούθως. Ενδεικτικές τιμές από 715 ώς 900 δρχ. το κιλό. Θα βρείτε ρύζι γιασεμιού σε κάθε σουπερμάρκετ.
* Οι πρωτεϊνούχες πηγές
Κυρίως ψάρια, γαρίδες, καβούρια, αστακοί. Ευλογημένα, πλούσια νερά σε είδη που δεν ανευρίσκονται στις δικές μας θάλασσες. Αυτό δεν θέτει απαγορευτικά φράγματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας ψάρια: σφυρίδες, συναγρίδες, ροφούς, στήρες, λιθρίνια.
Πουλερικά όπως κοτόπουλα και πάπια. Εμφανής η κινεζική επίδραση στην παρουσία του χοιρινού, που συνηθέστατα μαγειρεύεται κομμένο σε μπουκίτσες. Καθώς δε στους ορυζώνες υπάρχουν βουβάλια, οι Ταϊλανδοί τρώγουν το κρέας τους σε ειδικές περιπτώσεις. Εμείς θα το αντικαταστήσουμε με μοσχάρι ή βοδινό.
Η σούπα
Ταϊλανδέζικο τραπέζι δίχως σούπα δεν νοείται. Και αντιθέτως προς τις δικές μας συνήθειες, δεν προσφέρεται ως εναρκτήριο πιάτο μα συνοδεύει, μαζί με το ρύζι, τα λοιπά εδέσματα καθ' όλη τη διάρκεια του γεύματος.
Διακρίνουμε τρεις τύπους σούπας. Το Kaeng chut κατάγεται από τους κινεζικούς ζωμούς με ψιλοκομμένο κρέας και λαχανικά. Το Khao tom, διάφανο υγρό με ρύζι, καρυκεύεται με ξίδι ρυζιού ή καυτερές πιπερίτσες ή Nam pla και θεωρείται μπάλσαμο διά πάσαν νόσον. Ιδίως για τα άγρια μεθύσια.
Follow @thaigr
Oytopikos
************
Γενικός συντονιστής
Μηνύματα: 11003
Φύλο:
สมน้ำหน้า
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #6 στις:
Μαΐου 22, 2008, 12:01:25 μμ »
Για τους Tαϊλανδούς το φθηνό φαγητό δεν έχει τίποτε το υποτιμητικό ενώ η κοινωνική επίδειξη μέσω του φαγητού δεν είναι ίσως τόσο σημαντική όσο στη χώρα μας. Eίτε τρώνε όμως σε καντίνα, είτε σε «κανονικό» εστιατόριο οι ίδιοι οι κάτοικοι σπάνια επισκέπτονται εστιατόρια όπου βρίσκεις όλων των ειδών τα πιάτα, ακόμη και μόνον ταϊλανδέζικα. Aντίθετα οι τύποι των εστιατορίων με αυθεντικό ύφος σερβίρουν είτε μόνον ζυμαρικά, είτε μόνον κάρυ, είτε μόνον θαλασσινά. Oπότε αν θελήσεις ένα κάρυ σε ένα εστιατόριο ζυμαρικών ή ζυμαρικά σε ένα εστιατόριο θαλασσινών, απλώς δεν θα τα βρεις. Aυτές οι τρεις κατηγορίες φαγητού είναι και οι στυλοβάτες του τι σημαίνει εστίαση, τουλάχιστον καθημερινή, για τον μέσο Tαϊλανδό. Tα ζυμαρικά για παράδειγμα σερβίρονται με πολλούς και διάφορους τρόπους, στον ατμό, σε σούπα, τηγανητά, με θαλασσινά, κοτόπουλο ή λαχανικά. Eιδικά το ντόπιο είδος των ζυμαρικών στην Tαϊλάνδη διαφέρουν έντονα από άλλα αντίστοιχα της νοτιοανατολικής Aσίας και της Kίνας, όντας μεγάλη, πλακέ, ακανόνιστα λαζάνια που μοιάζουν οπτικά σαν λαχανικά ή μανιτάρια.
Tα φαγητά με κάρυ είναι επίσης αυτά τα οποία θεωρούνται άρρηκτα δεμένα με την εικόνα της Tαϊλανδέζικης κουζίνας προς τα έξω. Aσφαλώς είναι συνήθως εξαιρετικά καυτερά και σερβίρονται κι αυτά με μια τεράστια ποικιλία από πηχτές σάλτσες μέχρι διαφανείς σούπες. Aν και για τους ντόπιους η κάψα είναι απαραίτητο στοιχείο, ο διστακτικός Farang (δυτικός) μπορεί να ζητήσει να του μειώσουν την ένταση. Tα θαλασσινά τώρα εξαφανίζουν μια ποικιλία που θα αφήσεσι άφωνο τον Έλληνα που τείνει να ξεχάσει τα οστρακόδερμα από το τραπέζι του. Eδώ θα βρείτε τριών(!) ειδών αστακούς, δύο ειδών μεγάλα καβούρια, καραβίδες μήκους πενήντα εκατοστών και πολλές γαρίδες. Tα θαλασσινά τιμολογούνται με βάση το βάρος κι εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους είναι αρκετά χαμηλότερες απ' ό,τι στην Eλλάδα απέχουν από το να χαρακτηριστούν «εξευτελιστικές». Eκτός από τα οστρακόδερμα υπάρχει και μεγάλη πληθώρα ψαριών, ποταμίσιων και θαλασσινών αν και θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αμφότερα είναι λιγότερο εύγευστα από τα ελληνικά. Aυτό που ίσως θα εντυπωσιάσει είναι τα εξωτικά κοχύλια που προσφέρονται σ' αυτά τα εστιατόρια. Aυτά περιέργως δεν τρώγονται ωμά αλλά ψήνονται στη σχάρα, ίσως γιατί η σάρκα τους είναι σκληρή σαν λάστιχο, θυμίζοντας αμυδρά σαλιγκάρι.
Για να περάσουμε στον πραγματικά «εξωτικό» τόνο αυτής της κουζίνας δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στις καντίνες της Mπανκόκ και άλλων πόλεων της Tαϊλάνδης ο περιπετειώδης γαστρονομικός περιηγητής θα βρει πραγματικά «περίεργα» εδέσμετα. Όπως για παράδειγμα θα βρει την περίφημη Σούπα από πτερύγιο καρχαρία, έναν πανάκριβο πιάτο το οποίο αναζητείται σε όλη την Aνατολική Aσία όχι για τη γεύση του μια που το μακρόχρονο βράσιμο και σούρωμα έχει ουσιαστικά αφαιρέσει οποιοδήποτε άρωμα από το κρέας του καρχαρία κι έχει διατηρήσει μόνον τη ζελατινοειδή υφή του ζωμού (η γεύση της σούπας οφείλεται περισσότερο στην προσθήκη καβουριού, άλλων ψαριών και λαχανικών) αλλά για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές και δυναμωτικές του ιδιότητες. H μανία για τη σούπα αυτή σε όλη την ανατολική Aσία έχει προκαλέσει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα με την παράνομη αλιεία του ψαριού. Eπιπλέον η σπανιότητα του είδους και η περίπλοκη διαδικασία παρασκευής της σούπας έχει ανεβάσει κυριολεκτικά στα ύψη την τιμή της.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σπανίως οι ταϊλανδέζικες οικογένειες ετοιμάζουν ένα τέτοιο πιάτο στο σπίτι αλλά είτε την τρώνε σε εστιατόρια και καντίνες είτε την παίρνουν σε κάποια προετοιμασμένη μορφή, ξερή, αφυδατωμένη ή σε κονσέρβα.
Aνάλογη είναι και η περίπτωση της σούπας από φωλιές πουλιών. Eδώ συλλέγονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι φωλιές που κατασκευάζουν τα πουλιά σε απόκρημνες σπηλιές και κλαδιά χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σάλιο που εκκρίνουν γι' αυτό το σκοπό. Kαι σ' αυτή την περίπτωση, η σούπα που παράγεται είναι σοκαριστικά άγευστη και ουδέτερη. Παρ' όλα αυτά Kινέζοι και Tαϊλανδοί επιμένουν για τις αφροδισιακές και δυναμωτικές ιδιότητές της που κι εδώ με τη σειρά τους έχουν δημιουργήσει οικολογικό πρόβλημα και οι τιμές είναι πραγματικά υπέρογκες. Όποιοι επισκεφτούν τη φάρμα κροκοδείλων λίγο έξω από τη Mπανκόκ και δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες ή είναι χορτοφάγοι, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν σούπα από κροκόδειλο, άλλο ένα εξωτικό έδεσμα, αυτή τη φορά όμως σε πολύ πιο προσιτή τιμή (περίπου πεντακόσιες δραχμές).
Aκόμη πιο φθηνό και πιθανότατα ακόμη πιο εξωτικό πιάτο είναι κάτι που βρίσκουμε καμιά φορά σε καντίνες της Mπανκόκ.
Για την ακρίβεια, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν κοινά όρια παγκοσμίως για το γούστο του φαγητού, αυτό πρέπει να είναι από τα πιο σοκαριστικά πράγματα - τουλάχιστον για τον δυτικό γευσιγνώστη.
Follow @thaigr
thailandgr
Γενικός συντονιστής
Μηνύματα: 8509
Φύλο:
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #7 στις:
Μαΐου 24, 2008, 19:38:16 μμ »
barbecue ψηνεις μονος σου και τρως οσο θες ... καπου στην πατονκ
Χαρμα οφθαλμων και οχι μονο ( rawai beach )
Ζεστη ζεστη σουπα με θαλασσινά
H πιο καλη επιλογη στο κεντρο της πατονγκ ειναι το υπογειο κατω απο το carrefour ..
Εχει φαγητα απο ολα τα μερη της ταυλανδης και ειναι παμφτηνο ( εκτος απο τα deserts )
Σε πολλες υπαιθριες αγορες θα βρειτε το εδεσμα που ακουει στο ονομα
" baboo γεμιστο με ρυζι"
Δοκιμαστε το ......
"Δικό σου είναι αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα"
The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #8 στις:
Ιουνίου 06, 2008, 08:37:23 πμ »
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 28, 2008, 00:09:30 πμ από Oytopikos
»
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #9 στις:
Ιουνίου 06, 2008, 09:45:44 πμ »
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 07, 2008, 01:55:53 πμ από Oytopikos
»
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #10 στις:
Ιουνίου 06, 2008, 09:47:33 πμ »
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 07, 2008, 01:56:17 πμ από Oytopikos
»
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #11 στις:
Ιουνίου 06, 2008, 09:58:58 πμ »
για μερικους απαιτητικους.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2008, 03:11:13 πμ από George31
»
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #12 στις:
Ιουνίου 06, 2008, 10:07:58 πμ »
οι απαιτησεις συνεχιζονται.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2008, 03:12:25 πμ από George31
»
Doctortilac
Επισκέπτης
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #13 στις:
Ιουνίου 06, 2008, 10:13:38 πμ »
και λιγο αραβικο στην Bangkok.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 08, 2008, 03:12:53 πμ από George31
»
Markos
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ
Μηνύματα: 1396
Φύλο:
Απ: Ταιλανδέζικη κουζίνα
«
Απάντηση #14 στις:
Ιουνίου 07, 2008, 17:46:16 μμ »
Ένα πολύ καλό site με Ταϋλανδέζικες συνταγές:
http://www.your-thai-recipe.com/
Η ζωή δε μετριέται από τις αναπνοές που παίρνουμε, αλλά από τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα!!!!
Εκτύπωση
Αναζήτηση
Σελίδες: [
1
]
2
3
...
8
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
thai.gr
»
ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
»
ΦΑΓΗΤΟ - ΠΟΤΑ
(Συντονιστές:
Jello Biafra
,
karabε
,
lostromos
) »
Ταιλανδέζικη κουζίνα
Τα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Εφόσον χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
OK
Μάθετε περισσότερα