Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αυτό τό topic
Αυτό τό board
Όλο τό forum
Google
Αρχική
Φόρουμ
Βοήθεια
Αναζήτηση
Ημερολόγιο
Επικοινωνία
Σύνδεση
Εγγραφή
thai.gr
»
ΓΕΝΙΚΑ
»
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(Συντονιστές:
Jello Biafra
,
karabε
) »
Η ΧΩΡΑ
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Αναζήτηση
Σελίδες: [
1
]
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Η ΧΩΡΑ (Αναγνώστηκε 5657 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Η ΧΩΡΑ
«
στις:
Ιουνίου 18, 2008, 04:59:16 πμ »
Οι Ταιλανδοι παρομιαζουν το σχημα της χωρας τους με το κεφαλι ενος ελεφαντα και τη Μαλαικη Χερσονησο, που εκτεινεται νοτια μεχρι τα συνορα με τη Μαλαισια, με την προβοσκιδα του. Η Ταιλανδη εχει εκταση 513.115 τετρ. χλμ. (το μεγεθος περιπου της Πολιτειας του Τεξας) και βρισκεται στην καρδια της νοτιοανατολικης Ασιας. Συνορευει με το Μιανμαρ (Βιρμανια) στα δυτικα, με την Καμποτζη στα ανατολικα και με τη Μαλαισια στα νοτια. Επιπλεον, εκατονταδες νησακια ξεπεταγονται απεναντι απο τις ατελειωτες ακτες της στον Κολπο της Ταιλανδης η στη θαλασσα Ανταμαν.
Η Ταιλανδη ειναι μια χωρα ποικιλομορφη και πλουσια σε δσοφυτα βουνα, βαθιες κοιλαδες με ποταμια, μωσαικα με καλλιεργειες που αναπτυσσονται χαρη στις αναριθμητες υδατινες αρτηριες, πυκνα δαση της βροχης, αλλα και τεραστιες εκτασεις αγονης γης με αδυναμο εδαφος και αινιγματικες καιρικες συνθηκες.
Η ευφορη κεντρικη λεκανη ειναι ο σιτοβολωνας της Ταιλανδης. Ειναι μια πυκνοκατοικημενη περιοχη, που φιλοξενει το ενα τριτο περιπου του πληθυσμου της χωρας. Κατα μηκος της κυλα ο περιφημος ποταμος Τσαο Πραγια η Μαε Ναμ (Μητερα των Νερων), ο οποιος ξεκινα νοτια της συμβολης των ποταμων Πινγκ, Γιομ και Ναν στην πολη Νακον Σαβαν, διασχιζει την Μπανγκοκ και καταληγει στον Κολπο της Ταιλανδης. Υπαρχουν αμετρητοι ορυζωνες σ' αυτη την ευφορη κεντρικη πεδιαδα, τους οποιους διατρεχει ενας λαβυρινθος καναλιων, με αποτελεσμα να εχουν μεχρι και τρεις συγκομιδες το χρονο. Στα καναλια πλεουν κατι τεραστιες βαρκες που μεταφερουν τη σοδεια σε αλλα μερη της χωρας η για εξαγωγη. Χαρη σε αυτες τις γεωγραφικες συνθηκες, η περιοχη ειναι το κεντρο του ταιλανδεζικου πολιτισμου εδω και 400 χρονια.
Πανω απο τις κεντρικες πεδιαδες ξεκινα ο ορεινος βορρας. Εκει βρισκεται τι ψηλοτερο βουνο της χωρας, το Ντοι Ιντανον, υψους 2.565 μετρων. Ποταμοι, οπως ο Μεκονγκ, Ναν, Γιομ και Πινγκ, συντηρουν τους θεαματικους καταρρακτες για τους οποιους φημιζεται η περιοχη. Υπαρχουν επισης αφθονα σπηλαια, σκαμμενα βαθια μεσα σε ασβεστολιθικα βουνα. Οι απροβλεπτες βροχοπτωσεις και το ανωμαλο εδαφος αποκλειουν τις μεγαλες σοδειες ρυζιου, ομως καρποι ευκρατου κλιματος, οπως τα πορτοκαλια, τα μηλα και οι ντοματες, αφθονουν. Ο βορρας ηταν καποτε γεματος δαση με τικ και αλλα ομορφα δεντρα, ομως η αποψιλωση, η γεωργια και το συνεχες καψιμο των τοπων για οργωμα κατεστρεψαν τεραστιες εκτασεις του. Η αποψιλωση εχει απαγορευτει απο το 1989, ενω παραλληλα πολλες περιοχες εχουν κηρυχτει εθνικα παρκα. Ωστοσο, καποιοι συνεχιζουν παρανομα να κοβουν δεντρα, συχνα με τη συνεργασια διεφθαρμενων αξιωματουχων στα εθνικα παρκα, συμβαλλοντας σ' ενα απο τα μεγαλυτερα περιβαλλοντικα προβληματα της Ταιλανδης. Εκτιμαται οτι πριν απο 50 χρονια τα δαση καλυπταν το 70% της χωρας, ενω σημερα το ποσοστο εχει πεσει στο 15%.
Το αγονο βορειοανατολικο τμημα, το λεγομενο Ισαν, εχει εκταση 170.000 τετρ. χλμ. Κυριο φυσικο χαρακτιριστηκο του ειναι το οροπεδιο Κορατ (200 μ.), το οποιο φτανει στα βορεια μεχρι τον ποταμο Μεκονγκ, φυσικο συνορο με το Λαος, και στα νοτια μεχρι τα βουνα Ντονγκρεκ, στα συνορα με την Καμποτζη. Ειναι μια αγρια γη, που πληττεται συχνα απο ξηρασια και πλημμυρες και ενδεικνυται μονο για ανθεκτικες καλλιεργειες, οπως ταπιοκα, βαμβακι και μουριες, τα φυλλα των οποιων αποτελουν τροφη για τους μεταξοσκωληκες.
Κατω προς τη Μαλαικη Χερσονησο το μεγαλυτερο μερος του τροπικου δασους της βροχης, που καποτε καλυπτε την περιοχη, εχει μετατραπει σε φυτειες καουτσουκ και καρυδας η εχει αποψιλωθει, αν και σωζοντε καποια παρθενα σημεια, κυριως στα ορεινα εθνικα παρκα που σχηματιζουν τη ραχοκοκαλια της χερσονησου. Τα πιο εντυπωσιακα φυσικα χαρακτηριστικα του νοτου ειναι οι γιγαντιοι ασβεστολιθικοι σχηματισμοι που ξεπεταγονται μεσα απο τη θαλασσα Ανταμαν και φαινονται καλυτερα απο τις επαρχιες Πανγκνγκα και Κραμπι. Στην Ανατολικη Ακτη, το σκηνικο ειναι πιο γαληνιο, με μαγκροβια δαση πλουσια σε αγρια πανιδα. Στα ανοιχτα και των δυο ακτων της χερσονησου βρισκονται πολλα νησακια, καποια απο τα οποια ειναι δημοφιλεις τουριστικοι προορισμοι.
ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ
Ο,τι εχει απομεινει απο τα δαση -ολα σχεδον εχουν ενταχθει τωρα σε εθνικα παρκα- ειναι η φυλλοβολος, τροπικη ποικιλια των μουσωνων που βρισκουμε στην Κεντρικη, Βορεια και Βορειοανατολικη Ταιλανδη, καθως και τα δαση της βροχης της Νοτιας Ταιλανδης, οπου οι εποχες ειναι λιγοτερο ευδιακριτες και οι βροχοπτωσεις συχνοτερες. Μεγαλες εκτασεις μαγκροβιων δασων υπαρχουν κατα μηκος της ακτης κοντα σε εκβολες ποταμων και αναμεσα στους ασβεστολιθικους βραχους της Νοτιας Ταιλανδης.
Η Ταιλανδη διαθετει μεγαλη ποικιλια βιοτοπων για τη χλωριδα και την πανιδα. Το πιο διαδεδομενο φυτο της ειναι η ορχιδεα, με 1000 περιπου διαφορετικα ειδη. Αφθονα ειναι και τα τροπικα φυτα, οπως ο ιβισκος, η ακακια, ο λοτος, η πλουμερια και η βουκαμβιλια. Στις ψυχροτερες, βορειες περιοχες, αφθονουν οι αζαλεες και τα ροδοδεντρα. Συνολικα υπαρχουν γυρω στα 27.000 ειδη ανθοφορων φυτων.
Με την εξαφανιση των δασων της Ταιλανδης απειλειται και η αγρια πανιδα της. Οι τιγρεις εχουν μειωθει επικινδυνα, κυριως εξαιτιας των λαθροκυνηγων. Οι ελεφαντες, που τοσο θαυμαζουν και τιμουν οι Ταιλανδοι, επιβιωνουν σε φθινοντες αριθμους μεσα σε καποια εθνικα παρκα και καταφυγια. Απο τους 5.000 που απομενουν οι μισοι σχεδον ειναι εξημερωμενοι. Θυματα λαθροκυνηγων εχουν πεσει και οι ντροπαλες ασιατικες καφε αρκουδες, οι οποιες απαντωνται σε πολυ μικρους αριθμους. Απο τα πρωτευοντα θηλαστικα υπαρχουν γιβονες σε αρκετα μεγαλους αριθμους και μακακοι. Επισης, αγριογουρουνα, διαφορα ειδη ελαφιων και ιπταμενοι σκιουροι. Οι Ταιλανδη ειναι η πατριδα της σπανιας νυχτεριδας Craseonycteris thonglogyai, της μικροτερης του κοσμου, και των μικρων τρωκτικων του ειδους tragulus napus. Υπαρχουν πανω απο 100 ειδη φιδιων, συμπεριλαμβανομενης της δηλητηριωδους βασιλικης κομπρας, που φτανει μεν τα 6 μετρα, αλλα μοιαζει μικρη σε συγκριση με το μη δηλητηριωδη, δικτυωτο πυθωνα που φτανει το απιστευτο μηκος των 15 μετρων. Εξισου συναρπαστικη και ευεξαπτη μερικες φορες ειναι η σαυρα του γενους Varanus που ζει στο νοτο και φτανει τα 2 μετρα.
Η Ταιλανδη φιλοξενει μεγαλη ποικιλια πουλιων, με πανω απο 1.000 ειδη ενδημικα η αποδημητικα, συμπεριλαμβανομενου του μεγαλου καλαο του ειδους buceros bicornis, της τσιχλας του ειδους garrulax leucolophus και του πετροχελιδονου, του οποιου η φωλια αποτελει περιζητητο γαστριμαργικο εδεσμα. Οι δεινοι παρατηρητες πουλιων δεν πρεπει να χασουν το Εθνικο Παρκο Καο Γιαι κοντα στην Μπανγκοκ, το Καο Σαμ Ροι Γιοτ, νοτια της πρωτευουσας, και το Παρκο Υδροβιων Πτηνων Ταλεχ Νοι, στο Νοτιο Ακρο της χωρας.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 24, 2008, 01:51:27 πμ από arny
»
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Η ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΗΜΕΡΑ
«
Απάντηση #1 στις:
Ιουνίου 20, 2008, 05:25:54 πμ »
Η Ταιλανδη ειναι η μονη χωρα της νοτιοανατολικης Ασιας που δεν γνωρισε ποτε αποικιοκρατια, αλλα ουτε τους εμφυλιους πολεμους και τις φυλετικες διαμαχες που κατα καιρους επληξαν τις αλλες χωρες της περιοχης.Αυτο το αξιοθαυμαστο επιτευγμα σε μια τοσο ταραχωδη γωνια της γης γιορταζεται και στ' ονομα της: Ταιλανδη η Prathet Thai, που σημαινει <<χωρα των ελευθερων>>.
Η ελλειψη μακροχρονιας ξενης κυριαρχιας στην Ταιλανδη (εκτος απο καποιες εισβολες των Βιρμανων και των Χμερ και αργοτερα η βραχυχρονη ιαπωνικη κατοχη στο Β Παγκοσμιο Πολεμο) αντανακλαται στη φυση του λαου της.Οι Ταιλανδοι διακρινονται απο περηφανια και ανεξαρτησια, χωρις ομως αυτο να εκδηλωνεται ως αλαζονεια και μισαλλοδοξια, αλλα ως αυτοπεποιθηση και πνευματικη γενναιοδωρια απεναντι στους ξενους.Στους επισκεπτες οι Ταιλανδοι δινουν μια εικονα ευχαριστων και κεφατων ανθρωπων (πραγμα που ισχυει), ταυτοχρονα ομως λατρευουν την ανεξαρτησια τους και παραμενουν δεμενοι με τα θαυματα του παρελθοντος τους.Ακομα κι αν η αναποφευκτη εισβολη της δυτικης κουλτουρας ειναι πλεον φανερη στη χωρα, οι Ταιλανδοι αγωνιζονται να διατηρησουν την ταυτοτητα και την ιδιομορφια τους.
Στην Ταιλανδη λοιπον θα συναντησετε το εξης παραδοξο: εναν αρχαιο πολιτισμο απεναντι σ' ενα παλλομενο, δυναμικο παρον.Το αποτελεσμα ειναι ενα μειγμα καταπληξης και συγχυσης, καθως ο παραδοσιακος πολιτισμος αντιστεκεται σθεναρα στην εξαπλωση του συγχρονου.Ριξτε μια ματια στην Μπανγκοκ, η οποια ειναι η μεγαλυτερη πολη της χωρας.Εκει η Ανατολη οχι απλα συναντα τη Δυση, αλλα συγκρουεται μαζι της σε μια βροντερη εκρηξη.Θα δειτε μποτιλιαρισμα στους δρομους, ασταματητο ανθρωπινο πηγαινελα, πανυψηλους ουρανοξυστες-γραφεια, νυχτερινη ζωη φωτισμενη απο νεον, κραυγαλεο καταναλωτισμο σε γιγαντια εμπορικα κεντρα, πιστους οπαδους της μοδας καθως και τους γνωστους επιμονους μικροπωλητες του δρομου.Ριξτε αλλη μια ματια.Βουδιστες μοναχοι με βαθυκιτρινα ρασα στο συγχρονο εναεριο μετρο της πολης.Ενας ελεφαντας με τον οδηγο του διασχιζει την πολυσυχναστη Sukhumvit Road αναμεσα σε BMW, ασφυκτικα γεματα λεωφορεια που βγαζουν καπνους και γραφικα τριτροχα tuk tuks (τουκ τουκ).Σε πιο απομερα δρομακια, οι ανθρωποι προσφερουν σε πνευματα το φαγητο της ημερας και θυμιαμα σε ναισκους μεγεθους κουκλοσπιτου πανω σε βαθρα.Χαιρετουν ο ενας τον αλλο με τον παραδοσιακο τροπο wai (με ενωμενες τις παλαμες μπροστα στο στηθος σαν να προσευχονται και με μια ελαφρα κλιση του κεφαλιου προς τα κατω).Ακριβως διπλα σε πολυωροφα συγκροτηματα γραφειων υψωνονται τεραστιοι, πληθωρικα διακοσμημενοι ναοι, γεματοι επιχρυσωμενα ειδωλα που θυμιζουν την επεκτεινομενη επιρροη του βουδισμου στη χωρα.
Το παρελθον της Ταιλανδης, ετσι οπως απεικονιζεται στην τεχνη, την αρχιτεκτονικη και τη θρησκεια της, συνιστα απο μονο του επαρκες κινητρο για μια επισκεψη στη χωρα.Αν σ' αυτο προσθεσουμε τις αναριθμητες φυσικες της ομορφιες, την ευκολια μετακινησης σε ολες τις περιοχες, την ασφαλεια, την εξοχη κουζινα και την παραδοσιακη φιλικοτητα και φιλοξενια των Ταιλανδων, εχουμε το πορτρετο μιας μαγευτικης χωρας.
Η ΤΑΙΛΑΝΔΕΖΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Ισως πιο γνωστο απο το <<χωρα των ελευθερων>> ειναι το πατρονυμιο <<χωρα των χαμογελων>>.Οι επισκεπτες στην Ταιλανδη εντυπωσιαζονται απο την κυριαρχια των χαμογελων.Ομως δεν ειναι ολα οπως φαινονται.Τα χαμογελα μπορουν να σημαινουν πολλα πραγματα στην Ταιλανδη.Γεγονος ειναι πως οι Ταιλανδοι εχουν καταφερει να ονομασουν δεκατρια διαφορετικα ειδη χαμογελων, που αντιστοιχουν σε μια μεγαλη γκαμα συναισθηματων, απο λυπη μεχρι χαιρεκακια και απελπισια. Υπαρχει ακομα και ενα χαμογελο για την ελλειψη χαμογελου - το χαμογελο yim mai awk, που σημαινει <<προσπαθω να χαμογελασω, αλλα δεν μπορω>>.Γενικοτερα ομως τα χαμογελα συνδεονται με μια ευχαριστη φυση και με δυο αξιες: την επιθυμια για sanuk (κεφι) και το λεγομενο mai pen rai (δεν πειραζει).
Οτιδηποτε γινεται στην Ταιλανδη, ακομα και η πιο ευτελης, κοπιαστικη η βαρετη υποχρεωση, πρεπει να περιεχει λιγο δοση σανουκ (κεφιου), διαφορετικα δεν αξιζει τον κοπο.Αυτη η παιχνιδιαρικη νοοτροπια τους, με τα ανεκδοτα, το φλερτ, το τργουδι, τις φαρσες, δεν υπονοει οτι οι Ταιλανδοι δεν εργαζονται σκληρα η οτι δεν κοπιαζουν για τους στοχους τους΄ απλα σημαινει στο ενδιαμεσο διασκεδαζουν κιολας.Οτιδηποτε χαρακτηριζεται ως mai sanuk (χωρις κεφι) ειναι αναθεμα.
Ενα σηκωμα των ωμων συνοδευομενο απο τη φραση mai pen rai ειναι για τους Ταιλανδους κινηση ταυτοσημη με την αποφυγη μπελαδων, για να διασωσουν το κυρος τους.Η σημασια του κυρους στην ταιλανδεζικη κοινωνια (οπως και σε ολους σχεδον τους ασιατικους πολιτισμους) ειναι κατι που δεν πρεπει να υποτιμαται.Το mai pen rai ειναι μια εκφραση που χρησιμοποιειται για να αμβλυνει τη διαμαχη, να σβησει την αμηχανια, να μειωσει το αγχος και να διασκεδασει τις δυσκολες καταστασεις.Οταν ενας Ταιλανδος χαμογελα και γελα τη στιγμη που καποιος παραπατα στο δρομο και πεφτει, σημαινει οτι προσπαθει να διασωσει το κυρος ολων των παροντων στο γεγονος, συμπεριλαμβανομενου του θυματος.
Η κυριαρχη θρησκεια της χωρας, ο βουδισμος, συνιστα τη μεγαλυτερη επιρροη οσον αφορα στη διαμορφωση της προσωπικοτητας των Ταιλανδων με τα διδαγματα περι απροκαταληπτης στασης στη ζωη και αποβολης οποιασδηποτε επικριτικης συμπεριφορας προς τις ανθρωπινες πραξεις και αδυναμιες.Ο βουδισμος τιμα κατα παραδοση το σεβασμο, τη γαληνη και τη διακριτικοτητα.Οι διαπροσωπικες σχεσεις ειναι πολυπλοκες, κληροδοτημα ενος συνθετου κοινωνικου συστηματος-πυραμιδας που κατατασσει τους ανθρωπους συμφωνα με ορισμενες αξιες.Σε γενικες γραμμες, η κοινωνικη θεση καθοριζεται απο την ηλικια, τον πλουτο (ο τροπος αποκτησης δεν εχει παντα σημασια), την επαγγελματικη κατασταση, τη θρησκευτικη αξια και την προσωπικη και πολιτικη δυναμη.(Αν καποιος εχει ολα η τα περισσοτερα απο αυτα τα στοιχεια, τοτε βρισκεται πολυ κοντα στην κορυφη της πυραμιδας.)Αυτο μπορει να παρατηρειται και σε αλλους πολιτισμους στον κοσμο, ομως η διαφορα εγκειται στον αυστηρο διαχωρισμο μεταξυ των κοινωνικων επιπεδων και στον καθορισμο των υποχρεωσεων που εχουν ολα τα μελη της κοινωνιας.Στην Ταιλανδη δεν υπαρχει κοινωνικη εξισωση.Ειναι σχεδον αυτοματη η υποταγη και ο σεβασμος προς καποιον υψηλοτερου κοινωνικου επιπεδου, κατι που μερικες φορες οι ξενοι θεωρουν επιτηδευμενη κολακεια.Στις σχεσεις εμπορου-πελατη, σε ανταποδοση για το σεβασμο, τα υψηλοτερου κοινωνικου επιπεδου ατομα αναμενεται να δειχνουν γενναιοδωρια στους κατωτερους τους.Για παραδειγμα, αν ενας υπαλληλος ειναι πιστος στον εργοδοτη του, τοτε εκεινος ειναι καποια στιγμη υποχρεωμενος να δειξει ευγνωμοσυνη στον υπαλληλο - ενδεχομενως μ' ενα δανειο που θα συμβαλλει στη μορφωση των παιδιων του.Ο Ταιλανδος μαθαινει απο πολυ νωρις την θεση του στην κοινωνικη ιεραρχηση.Ως ξενοι επισκεπτες θα βρεθειτε αυτοματως σε μια αρκετα υψηλη βαθμιδα της κοινωνικης κλιμακας, απλουστατα γιατι οι Ταιλανδοι ειναι θερμοι και φιλικοι οικοδεσποτες.Για να παραμεινετε εκει, πρεπει να δειξετε οτι αξιζετε το σεβασμο που σας απεδωσαν.Ευκολα θα το καταφερετε, αν σεβαστειτε με τη σειρα σας εκεινους, τις πεποιθησεις και τους θεσμους τους.Αν τιμησετε με προθυμια και ειλικρινεια τη χωρα και τους ανθρωπους της, θα βρεθειτε σε ακομα πιο πλεονεκτικη θεση.
Το παραδοσιακο και καλοσυνατο wai (βαι), με το οποιο οι Ταιλανδοι χαιρετουν ο ενας τον αλλο, μπορει να φαινεται απλο, ομως και αυτο συνδεεται με το πραπανω συνολο κοινωνικων κανονων.Δεν ειναι αναγκη να ανταποδωσετε ενα βαι: αρκει ενα απλο χαμογελο και ενα κουνημα του κεφαλιου.Μερικες φορες μπορει να σας δωσουν το χερι, συμφωνα με τη δυτικη παραδοση της χειραψιας.Οι Ταιλανδοι απευθυνονται ο ενας στον αλλο με τα μικρα τους ονοματα, γι' αυτο μην εκπλαγειτε αν κανουν το ιδιο και μ' εσας.Πριν απο το ονομα σας βαζουν συνηθως την τιμητικη προσφωνιση khun - ισχυει για αντρες και γυναικες.Καλο θα ηταν να μαθετε καποιες ταιλανδεζικες λεξεις.Ο κοινος χαιρετισμος sawadee krap (απο αντρες) και sawadee ka (απο γυναικες) μαζι μ' ενα ζεστο χαμογελο ειναι η καλυτερη συνταγη για να σπασει ο παγος.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 20, 2008, 05:38:28 πμ από arny
»
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Απ: Η ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΗΜΕΡΑ
«
Απάντηση #2 στις:
Ιουνίου 21, 2008, 03:54:52 πμ »
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Η οργη, η εξυβριση και η περιφρονηση δεν θα σας οδηγησουν πουθενα, ειδικα σε τεταμενες καταστασεις.Υπαρχει ομως αλλη μια αξιοθαυμαστη ιδιοτητα των Ταιλανδων που θα τα καταφερει: jai yen η ψυχρη καρδια.Ψυχραιμια στις δυσκολες στιγμες.Το χαμογελο θα σας βοηθησει πολυ περισσοτερο απο την γκρινια.Αυτο που οι Δυτικοι ονομαζουν εποικοδομητικη κριτικη ενος προβληματος η ατομου, οταν εκδηλωνεται με τροπο εστω και ελαφρως επιθετικο, σας προσδιδει το χαρακτηρισμο jay rorn η θερμη καρδια.Αυτου του ειδους η αμεση κριτικη θεωρειται συνηθως προσωπικη επιθεση, κατι που συνεπαγεται σοβαρη απωλεια κυρους.Οι Ταιλανδοι ειναι καλοσυνατοι, ομως, εαν χαθει η ψυχραιμια και το κυρος, τοτε μπορει να αποκαλυφθει μια μαλλον σκοτεινη πλευρα της προσωπικοτητας τους.
Τα ποδια ειναι, απο πνευματικης αποψης, το πιο ποταπο μερος του σωματος και ειναι προσβλητικο να τα στρεφει κανεις απευθειας σ' εναν Ταιλανδο.Φροντιστε να καθεστε παντα με τα ποδια ακουμπισμενα στο εδαφος και ποτε μην τα σηκωνετε προς καποια κατευθυνση - θεωρειται μεγαλη προσβολη.Επισης, παντα βγαζετε τα παπουτσια σας μπαινοντας σ' ενα σπιτι.Αντιστροφως, το κεφαλι ειναι το πιο σημαντικο μερος του σωματος, γι' αυτο ποτε μην αγγιζετε καποιον (ακομα κι ενα παιδι) στο κεφαλι.
ΟΙ ΤΑΙΛΑΝΔΟΙ & Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ
ΟΙ Ταιλανδοι απολαμβανουν τη σχετικα προσφατη δημοκρατια τους και τους αρεσει να κουτσομπολευουν και να κριτικαρουν την καπως ξενοφερτη και αλαζονικη συμπεριφορα των πολιτικων τους.Μαλιστα, και μεχρι ενος σημειου, ανεχονται ακομα και την κριτικη που γινεται στην κουλτουρα τους (πολλοι μεσοαστοι και μορφωμενοι Ταιλανδοι θεωρουν το ιεραρχικο κοινωνικο συστημα αναχρονιστικο και καταπιεστικο).Παρ' ολα αυτα, δεν θα ανεχτουν οποιαδηποτε κριτικη εναντια στη μοναρχια.Οι Ταιλανδοι σεβονται ιδιαιτερα τη βασιλικη οικογενεια - πολυ συχνα φωτογραφιες του βασιλια κρατουν περιοπτες θεσεις σε μαγαζια και σπιτια.Η κριτικη του θεσμου της μοναρχιας οχι μονο δεν ειναι ανεκτη, αλλα ειναι και παρανομη.Μαλιστα εχουν φυλακιστει ανθρωποι, επειδη τολμησαν εστω και να ειρωνευτουν το βασιλια και τα αλλα μελη της βασιλικης οικογενειας.Σε πολεις και χωρια ολης της χωρας, αλλα και σε καποιες περιοχες της Μπανγκοκ τα μεγαφωνα παιζουν τον εθνικο υμνο καθε μερα στις 8 π.μ. και 6 μ.μ. προς τιμη του βασιλια και του κρατους.Οι Ταιλανδοι σταματουν ο,τι κι αν κανουν εκεινη τη στιγμη και στεκονται ακινητοι, ενω το ιδιο αναμενεται να κανουν και οι επισκεπτες ως ενδειξη σεβασμου στα ηθη της χωρας.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Οι Ταιλανδοι ειναι κοινωνικοι και απολαμβανουν τις διαφορες συγκεντρωσεις μεταξυ οικογενειας, φιλων η συναδελφων.Ακομα κι ενα μεσημεριανο διαλειμμα απο τη δουλεια μπορει να καταληξει σ' ενα μικρο γλεντι με αφθονο φαγητο, γελιο και καλη παρεα.Μετα τη δουλεια, οι κοινωνικες τους συνευρεσεις παιρνουν μια πιο θορυβωδη οψη.Αν τυχει και βρεθειτε σε καποιο γευμα με ντοπιους, δεχτειτε τη γενναιοδωρια τους με ευγνωμοσυνη.Οταν ερθει η ωρα του λογαριασμου, προσφερθειτε να πληρωσετε.Αν αρνηθουν, μην επιμεινετε.Τα Σαββατοκυριακα και τις εθνικες αργιες τα πληθη ξεχυνονται στις παραλιες και τα παρκα για πικνικ, κολυμπι η πεζοπορια.Τα εθνικα παρκα της Ταιλανδης μαζευουν πολυ κοσμο, ιδιως αυτα που ειναι κοντα στη Μπανγκοκ, γι' αυτο ειναι προτιμοτερο να τα εποφευγετε εκεινες τις μερες.
Η ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
Πρωτος σταθμος των περισσοτερων επισκεπτων στην Ταιλανδη ειναι η Μπανγκοκ, μια θορυβωδης και καπως παρανοικη πολη που εμπνεει ποικιλα συναισθηματα -απεχθεια, απελπισια, χιουμορ η ακομα και τρυφεροτητα- και μαλιστα με διαφορα λεπτων το ενα απο το αλλο.Το πολιτικο και εμπορικο κεντρο της πολης ειναι ενα θολο (εξετιας του νεφους), χαοτικο μερος, που μπορει στην αρχη να αποθαρρυνει τον επισκεπτη, ομως τα αξιοθεατα του σιγουρα θα τον ανταμειψουν με το παραπανω.Υπαρχουν μεγαλειωδεις ναοι και παλατια, παγκοσμιου φημης εστιατορια, ακρως ενδιαφεροντα μουσεια και μια απαραμιλλη νυχτερινη ζωη.Ο ηλιος που ανατελλει φωτιζοντας τους ναους στις οχθες του ποταμου Τσαο Πραγια, της κυριοτερης υδατινης αρτηριας της πολης, ειναι μια απο τις ωραιοτερες εικονες στη νοτιοανατολικη Ασια.
Μετα την Μπανγκοκ, κατευθυνθειτε στην υπαιθρο, που θα σας γαληνευσει και θα σας συναρπασει συναμα.Σε πολλα σημεια, θα βρειτε σχεδον ολα τα κλισε της νοτιοανατολικης Ασιας: ναους με κραυγαλεα επιδεικτικους (φλογομορφους) αρχιτεκτονικους ρυθμους, παναρχαιες πολεις που ειναι τα απομειναρια αυτοκρατοριων που εξαφανιστηκαν εδω και αιωνες, βαρκες γεματες φρουτα να πλεουν σε ησυχα καναλια, στολισμενους ελεφαντες να οδηγουν παρελασεις στα χωρια του Βορρα, πολυχρωμους χαρταετους να πετανε με φοντο τον καταγαλανο ουρανο, ευφορους ορυζωνες να καλλιεργουνται με αροτρα που τα σερνουν βοδια και απεραντες φυτειες με καουτσουκοδεντρα, κοκκοφοινικες και μπανανιες.Οι Ταιλανδοι συγκεντρωνονται στους ποταμους και στις υδατινες αρτηριες τους στα τελη της περιοδου των βροχων και του Καο Πανσα γιορταζοντας την πλουσια συγκομιδη με ξεφαντωματα, λεμβοδρομιες, αλλα και με το ρομαντικο Λοι Κρατονγκ, ενα φεστιβαλ που θα σας πλημμυρισει με τη μοναδικη αισθηση γαληνης της Ταιλανδης.
Στις πλουσιες και γονιμες πεδιαδες της Κεντρικης Ταιλανδης (οπου ευκολα μπορειτε να πατε ειτε με οργανωμενη εκδρομη ειτε ανεξαρτητα, ζητηστε πληροφοριες στο ξενοδοχειο σας) βρισκονται οι αρχαιες πολεις Αγιουταγια και Σουχοται, καταλοιπα αρχαιων δυναστειων που παραμενουν αρρηκτα συνδεδεμενες με τη συγχρονη Ταιλανδη.
Λιγες ωρες απο την Μπανγκοκ, στην ανατολικη ακτη του κολπου, οι επισκεπτες βρισκονται στο διασημο παραθαλασσιο θερετρο Παταγια.Καποιοι ταξιδευουν ακομα μακρυτερα κατα μηκος της ακτης, μεχρι το βραχωδες και πανεμορφο Κο Τσανγκ, το δευτερο μεγαλυτερο νησι της Ταιλανδης, το οποιο απο πολλους θεωρειται η επομενη μεγαλη τουριστικη ατραξιον.
Στα βορεια της χωρας, τα βουνα αποτελουν συνεχεια της οροσειρας των Ιμαλαιων.Εκει, οι λοφοι, οι κοιλαδες και τα δαση σχηματιζουν τα συγκλονιστικοτερα τοπια της χωρας.Στα συνορα με το Μιανμαρ (Βιρμανια), στα βορεια και δυτικα, ο επισκεπτης αποκομιζει την αισθηση του ακριτικου τοπιου.Στα βορειοανατολικα, στο λεγομενο Ισαν, η αγροτικη ζωη του χωριου μενει απαραλλαχτη.Στην περιοχη υπαρχουν ακομη μαρτυριες του καποτε μεγαλου πολιτισμου των Χμερ.Αξιζει να επισκεφτειτε αυτη την απεραντη και τουριστικα αγνωστη περιοχη, για να θαυμασετε τα εξοχα ανακαινισμενα ερειπια του Πιμαι και του Πανομ Ρουνγκ.
Οι παραλιες και τα νησια κατα μηκος και στα ανοιχτα της Μαλαικης Χερσονησου νοτια της Μπανγκοκ θεωρουνται μαργαριταρια της Ασιας.Προκειται για μια σειρα απο ιριδιζοντα τροπικα στολιδια ιδιαιτερα δημοφιλη στους ξενους τουριστες.
ΓΙΟΡΤΕΣ
Σπανια περναει μερα χωρις να γιορταζεται κατι σε καποια πολη η χωριο της Ταιλανδης.Μπορειτε, αν θελετε, να κανονισετε να συμπεσει το ταξιδι σας με τις μεγαλυτερες γιορτες.Οι Ταιλανδοι λατρευουν τις γιορτες, γι' αυτο και τα φεστιβαλ τους ειναι στιγμες γεματες ζωντανια, με αφθονο φαγητο, μουσικη, χορο, γελιο και αποκορυφωμα συνηθως καποιο διαγωνισμο ομορφιας.Η ταιλανδεζικη πρωτοχρονια Σογκραν, που γιορταζεται τον Απριλιο, ειναι ισως η πιο διασημη γιορτη, με ολοκληρη τη χωρα να ξεσπαει σε διασκεδαστικα μπουγιελωματα (νερομαχιες).Αλλοι προτιμουν τη γιορτη των ελεφαντων του Σουριν και τη γιορτη χορτοφαγιας του Πουκετ, το πιο ασυνηθιστο θεαμα της χωρας, οπου νεαροι αντρες τρυπανε τα μαγουλα τους με λογχες.Το τελος των βροχων γιορταζεται καθε Νοεμβριο με το Λοι Κρατονγκ, μια υπεροχη γιορτη κατα την οποια βαζουν κερια πανω σε εκατονταδες χιλιαδες βαρκουλες απο φυλλα μπανανιας και τις ριχνουν στα καναλια ολης της χωρας.Το θεαμα ειναι συναρπαστικο.
ΝΑΟΙ
Τα wat (βατ) η συγκροτηματα ναων, ιδιως σε μικρες πολεις η χωρια, ειναι ο πυρηνας της κοινοτητας.Ειναι τοποι λατρειας και ταυτοχρονα συγκεντρωσης των ντοπιων για συζητηση και κουτσομπολιο.Εκει βρισκονται οι κατοικιες των μοναχων, ενω ενιοτε συστεγαζονται και πολιτιστικα κεντρα η σχολεια.Σε ορισμενες περιπτωσεις, ειδικα κατα τη διαρκεια των εορτων, μετατρεπονται σε αγορες με παγκους οπου πωλουνται καθε ειδους αγαθα.
Μην ξεχνατε, ωστοσο, οτι πολλα κτιρια των ναων ειναι ιεροι χωροι.Φροντιστε να ειστε παντοτε καταλληλα ενδεδυμενοι -μακρυ παντελονι και μπλουζες η πουκαμισα με μανικι για τους αντρες, ευπρεπες φορεμα για τις γυναικες- και να βγαζετε τα παπουτσια σας μπαινοντας στο ναο.(Γρηγορα θα διαπιστωσετε οτι στην Ταιλανδη ειναι προτιμοτερο να φορατε παπουτσια που βγαινουν ευκολα, χωρις κορδονια.) Ολα τα αγαλματα του Βουδα ειναι ιερα, γι' αυτο ποτε μην σκαρφαλωσετε πανω σε ειδωλο του.Αν θελετε να βγειτε φωτογραφια διπλα σε καποιο απο αυτα, καντε το με σεβασμο.Τελος, οταν καθεστε σ' ενα ναο, φροντιστε τα ποδια σας να μην ειναι στραμμενα σε καποιο αγαλμα του Βουδα.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Εκτύπωση
Αναζήτηση
Σελίδες: [
1
]
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
thai.gr
»
ΓΕΝΙΚΑ
»
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(Συντονιστές:
Jello Biafra
,
karabε
) »
Η ΧΩΡΑ
Τα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Εφόσον χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
OK
Μάθετε περισσότερα