Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αυτό τό topic
Αυτό τό board
Όλο τό forum
Google
Αρχική
Φόρουμ
Βοήθεια
Αναζήτηση
Ημερολόγιο
Επικοινωνία
Σύνδεση
Εγγραφή
thai.gr
»
ΓΕΝΙΚΑ
»
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(Συντονιστές:
Jello Biafra
,
karabε
) »
Ανθρωποι & θρησκεια
« προηγούμενο
επόμενο »
Εκτύπωση
Αναζήτηση
Σελίδες: [
1
]
Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ανθρωποι & θρησκεια (Αναγνώστηκε 9449 φορές)
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Ανθρωποι & θρησκεια
«
στις:
Ιουνίου 24, 2008, 04:29:49 πμ »
Η Ταιλανδη ειναι ενα απο τα πιο ομοιογενη φυλετικα κρατη της νοτιοανατολικης Ασιας. Περιπου το 80% ενος συνολικου πληθυσμου 60 εκατομμυριων ανηκει στην εθνοτητα των Ται (η Θαι). Υπαρχουν επισης αρκετοι Κινεζοι, λιγοι Μαλαισιοι, κυριως στο νοτιο τμημα της χωρας, μεταναστες απο την Καμποτζη, τη Βιρμανια (οι αριθμοι των Βιρμανων προσφυγων αυξηθηκαν ιδιαιτερα την τελευταια 20ετια εξαιτιας της στασης της κυβερνησης του Μιανμαρ) και το Βιετναμ σε μικροτερους αριθμους, ενω στα βορεια της Ταιλανδης υπαρχουν δεκαδες οικισμοι αυτοχθονων ορεσιβιων φυλων.
Η εθνοτητα των Ται (η Θαι) μιλα τεσσερις διαλεκτους, που αντιστοιχουν στις τεσσερις γεωγραφικες περιοχες της χωρας: το κεντρικο τμημα, το βορειοανατολικο, το βορειο και το νοτιο. Οι Ται της λεκανης του ποταμου Τσαο Πραγια, στο κεντρο της χωρας, αποτελουν το 36% του συνολικου πληθυσμου των Ται και ειναι η κυριαρχη κοινωνικη και πολιτικη ομαδα. Η διαλεκτος τους θεωρειται η <<τυπικη>> ταιλανδεζικη γλωσσα και διδασκεται στα σχολεια. Ειναι η γλωσσα που ακουγεται στην τηλεοραση και το ραδιοφωνο, ενω με αυτη επικοινωνουν μεταξυ τους οι Ται των διαφορων περιοχων. Η βορειοανατολικη φυλη (το 32% του πληθυσμου των Ται) της περιοχης Ισαν ειναι μεν πολυαριθμη, αλλα και λιγοτερο εκπροσωπουμενη πολιτικα και κοινωνικα στη χωρα. Η διαλεκτος τους ειναι ενα παραξενο μειγμα της γλωσσας των λαων Ται και Λαο. Η βορεια φυλη αποτελει το 8% περιπου του συνολικου πληθυσμου των Ται, ενω οι Ται Πακ Ται της νοτιας Ταιλανδης (νοτια της Μπανγκοκ και μεχρι τα συνορα με τη Μαλαισια) θεωρουνται ενας εντελως ξεχωριστος λαος, με διαφορετικα πολιτισμικα στοιχεια και μια κοφτη και ταχυτατη στην ομιλια γλωσσα. Αποτελουν επισης το 8% του πληθυσμου των Ται. Επιπλεον, υπαρχουν γυρω στις δεκα διαλεκτους που χρησιμοποιουνται απο τους Ται, ανεξαρτητως περιοχης, σε διαφορα σημεια της χωρας.
Μοναχοι
Οι ουρες νεαρων μοναχων με μπολ στα χερια που γυριζουν απο πορτα σε πορτα καθε πρωι μαζευοντας ελεημοσυνες, δωρεες και φαγητα ειναι μια πολυ συνηθισμενη εικονα στις πολεις, τις κωμοπολεις και τα χωρια της Ταιλανδης.
Πολλοι επισκεπτες εκπλησσονται απο το μεγαλο αριθμο νεαρων αντρων που ασπαζονται το μοναχικο βιο. Η αληθεια ειναι οτι καθε νεαρος αντρας οφειλει να περασει ως μοναχος τουλαχιστον ενα μικρο διαστημα της ζωης του, συνηθως αφου τελειωσει το σχολειο η το πανεπιστημιο και προτου βρει δουλεια η κανει καριερα και παντρευτει. Ο μεσος χρονος παραμονης που απαιτειται ειναι τρεις μηνες. Κατα παραδοση, οι νεοι μοναχοι λαμβανουν τους χιτωνες τους τον Ιουλιο, στην αρχη της εποχης των βρωχων. Η πλειοψηφια ομως μενει μονο για μια η δυο εβδομαδες. Αυτη η θρησκευτικη στρατολογηση γινεται για να εμβαθυνουν οι νεοι στις γνωσεις που εχουν σχετικα με τη διδασκαλια του Βουδα και για να βελτιωσουν το καρμα τους. Γινεται επισης για να κερδισουν αξια και για να τιμησουν τους γονεις τους, οι οποιοι θεωρουν εστω και αυτο το συντομο αξιωμα ως ενα σημαντικο κομματι της ζωης του γιου τους.
Στις 32.000 μονες της Ταιλανδης ζουν γυρω στους 200.000 μοναχους. Πολλοι απο αυτους αφιερωνουν τη ζωη τους στη μελετη και γινονται δασκαλοι και λογιοι του βουδισμου. Η ζωη ενος μοναχου ειναι λιτη και πειθαρχημενη΄ οι μερες περνουν με διαλογισμο, μελετη συγγραμματων και χειρονακτικη εργασια στους χωρους του ναου. Παρα την αυστηρη ζωη τους, οι μοναχοι ειναι αρκετα φιλικοι και ευγενικοι με τους επισκεπτες. Καποιοι βεβαια παρεκκλινουν απο τον ορθο δρομο και καυχιουνται σε αφελεις οπαδους τους για δηθεν υπερφυσικες δυναμεις που εχουν αποκτησει χαρη στο αξιωμα τους. Υπαρχουν αρκετες περιπτωσεις μοναχων που υποστηριζουν οτι μαντευουν αποτελεσματα λοταριας, ισχυριζονται οτι θεραπευουν μεσω της πιστης, πουλανε μαγικα φυλαχτα και χρεωνουν με υπερογκα ποσα για την τελεση γαμων και αλλων τελετων εκμεταλλευομενοι τοσο τις δεισιδαιμονιες των ντοπιων οσο και την αφελια αρκετων Δυτικων ταξιδιωτων.
Πνευματισμος
Περα απο τον κοσμο των αστραφτερων ναων και των περιπλανωμενων μοναχων, παραμενει γεγονος οτι ο ταιλανδεζικος βουδισμος ποτε δεν ξεπερασε εντελως τις παλιες δοξασιες του ινδουισμου (του οποιου ο βουδισμος ειναι μια εξελιγμενη και εξευγενισμενη οψη) και του πνευματισμου. Οι ινδουιστικες τελετες (σε γεννησεις, γαμους και κηδειες) κατεχουν ακομα και σημερα σημαντικο ρολο στην ταιλανδεζικη κοινωνια. Καποιες απο τις πιο ισχυρες θρησκευτικες εκφρασεις συνδεονται με ανιμιστικες δοξασιες, οπως ειναι ο εξευμενισμος των πνευματων, που οι ντοπιοι τα ονομαζουν phi (πι).
Η λατρεια των πνευματων στην Ταιλανδη περιστρεφεται γυρω απο τα υπερφυσικα περιπλανωμενα οντα, που πιστευεται οτι φερνουν τυχη. Αν ομως δεν εξευμενιζονται τακτικα με προσφορες σε φαγητο, λουλουδια και θυμιαμα, μπορει να προκαλεσουν μεγαλο πονο. Αναμεσα στα κυριαρχα και πιο ισχυρα πι ειναι το <<πνευμα της γης>> που πρεπει να εχει μια πνευματικη κατοικια μεγεθους κουκλοσπιτου μπροστα απο καθε οικοπεδο, ως ανταλλαγμα για το σπιτι που χτιστηκε πανω σε γη που του ανηκε.
Οι πολιτισμοι της νοτιοανατολικης Ασιας ανεπτυξαν μορφες ινδουισμου (καθως και βουδισμου) που ειχαν ιδιαιτερα τοπικα χαρακτηριστικα. Η κυρια μορφη ινδουισμου που ειχε εξαχθει στις παραπανω χωρες ηταν ο σιβαισμος αλλα και ο βισνουισμος.
Ο ινδουισμος και ο εξευμενισμος των πνευματων μπορει να μη συμβαδιζουν απολυτα με τις διδαχες του βουδισμου, ομως ελαχιστοι Ταιλανδοι νιωθουν ιδεολογικη συγχυση οταν απο την μια καινε θυμιαμα προς τιμη του Βουδα και απο την αλλη προσφερουν φαγητο σε ανιμιστικα πνευματα.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 24, 2008, 04:37:29 πμ από arny
»
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Απ: Ανθρωποι & θρησκεια
«
Απάντηση #1 στις:
Ιουνίου 25, 2008, 00:54:15 πμ »
Βουδιστικη γλυπτικη
Τα αγαλματα του Βουδα κοσμουν σχεδον καθε ναο στην Ταιλανδη. Με την πρωτη ματια μοιαζουν παρομοια μεταξυ τους, με ελαχιστα δειγματα πρωτοτυπης καλλιτεχνιας. Η ομοιομορφια αυτη οφειλεται στους βουδιστες γλυπτες, οι οποιοι για αιωνες ακολουθουσαν τις φυσικες περιγραφες του Βουδα που υπηρχαν σε αρχαια βουδιστικα συγγραματα. Προσκολλημενοι στην παραδοση, οι γλυπτες αναζητουσαν τυποποιημενους συμβολισμους που θα μπορουσαν ευκολα να γινουν κατανοητοι απο τους πιστους.
Εφτιαχναν επισης αντιγραφα αρχαιοτερων ειδωλων, τα οποια ειχαν αποκτησει φημη, επειδη θεωρουνταν κατι σαν θαυματουργα φυλαχτα η ικανα να κανουν θαυματα η ακομη οτι παρειχαν υπερφυσικη προστασια στον πιστο. Αυτο το συνονθυλευμα των βουδιστικων δοξασιων με τις δυναμεις του υπερφυσικου συνετελεσε στην εκλαικευση της θρησκειας και στην επικρατηση του μυστικιστικου στοιχειου, που τοσο αγαπουν οι συγχρονοι Ταιλανδοι.
Αν ομως κοιταξει κανεις τα αγαλματα με προσοχη, θα διαπιστωσει οτι οι διαφορες μορφες του Βουδα στην Ταιλανδη διακρινονται απο ορισμενες κοινες στασεις του σωματος και χειρονομιες, γνωστες ως mudras, οι οποιες συμβολιζουν σπουδαια γεγονοτα απο τη ζωη του Βουδα και ενισχυουν τη συμπονετικη φυση της θρησκειας.
Ο Βουδας απεικονιζεται συνηθως καθιστος, ορθιος, βαδιζοντας η ξαπλωμενος. Η σταση του βαδισματος, μια σταση που χρησιμοποιειται πολυ σπανια εκτος απο τη σχολη του Σουχοται, συμβολιζει τον Βουδα που κατεβαινει απο τον παραδεισο στη γη. Η σταση του ξαπλωμενου Βουδα, επισης σπανια, χρησιμοποιειται συνηθως σε πολυ ογκωδη εργα και απεικονιζει τον Βουδα τη στιγμη που μπαινει στη νιρβανα. Η ορθια και η καθιστη σταση καθοριζονται απο τη μουντρα, δηλαδη τη θεση των χεριων. Για παραδειγμα, ενας ορθιος Βουδας μπορει ειτε να ευλογει ειτε να υποτασσει τις δυναμεις του κακου. Τα αγαλματα του καθιστου Βουδα μπορει να συμβολιζουν οποιοδηποτε σημαντικο γεγονος στη ζωη του, αναλογα παντα με τη θεση των χεριων.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 25, 2008, 01:03:48 πμ από arny
»
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Απ: Ανθρωποι & θρησκεια
«
Απάντηση #2 στις:
Ιουνίου 27, 2008, 03:21:22 πμ »
ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ
Τα τελευταια 250 χρονια υπηρξαν αρκετα μεταναστευτικα κυματα απο την Κινα στην Ταιλανδη. Οι πρωτοι που εφτασαν σε μεγαλο αριθμο ηταν οι Χοκιεν, στα τελη του 18ου αιωνα, οι οποιοι γρηγορα εγιναν απαραιτητοι στους μοναρχες ως φοροεισπρακτορες. Ακολουθησαν οι Τεοτσου, οι οποιοι εφτασαν φτωχοι και ακληροι, αλλα δεν αργησαν να χρησιμοποιησουν το επιχειρηματικο τους δαιμονιο στην Μπανγκοκ για να αποκτησουν πλουτο. Η Βορεια Ταιλανδη προσελκυσε μεγαλους αριθμους Χουι (Κινεζων μουσουλμανων) στα τελη του 19ου αιωνα, την εποχη των θρησκευτικων διωγμων της δυναστειας Τσινγκ.
Σημερα, οι Κινεζοι που αποτελουν περιπου το 11% του πληθυσμου, κυριαρχουν σε πολλους επιχειρηματικους και εμπορικους τομεις στην Ταιλανδη. Υπαρχει βεβαια καποια σχετικη απεχθεια για τους Κινεζους εκ μερους των Ταιλανδων, εξαιτιας της επιτυχιας τους στις επιχειρησεις, ομως αυτο ποτε δεν οδηγησε σε σοβαρες συγκρουσεις. Ουτε και τεθηκαν ποτε νομικα εμποδια, οπως συνεβη σε αλλες χωρες της νοτιοανατολικης Ασιας, για να ανακοψουν την επιτυχια της κινεζικης εθνοτητας.
Η ενταξη των Κινεζων στην ταιλανδεζικη κουλτουρα οφειλεται τοσο στην επιθυμια των Κινεζων για εξομοιωση οσο και στην παραδοσιακη ανοχη των Ταιλανδων. Οι γαμοι μεταξυ των δυο εθνοτητων επιτρεπονται απο τα χρονια της ενδοξης βασιλειας του βασιλια Μονγκουτ (1851-1868), ο οποιος προωθησε σημαντικα τη μεταναστευση και την επιγαμια, με σκοπο να μεταδωσει στους υπηκοους του το εργατικο ηθος, που ανεκαθεν χαρακτηριζε τους Κινεζους. Οι πλουσιοι Κινεζοι εμποροι υποστηριξαν κι αυτοι τη μοναρχια, προσφεροντας τις κορες τους στην Αυλη ως βασιλικες συζυγους! Αυτο οχι μονο ευχαριστησε την Αυλη, αλλα βοηθησε τους Κινεζους ν' αναπτυξουν επαφες με το παλατι και προσθεσε στη βασιλικη δυναστεια κινεζικο αιμα, που εξακολουθει να ρεει στις φλεβες του σημερινου βασιλια. Ιδιαιτερα ισχυρη ειναι επισης η παρουσια Ταιλανδο-Κινεζων στην πολιτικη ζωη της χωρας.
ΟΡΕΣΙΒΙΕΣ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
Οι απομακροι λοφοι της Βορειας Ταιλανδης φιλοξενουν δεκαδες χιλιαδες ανθρωπους που ανηκουν στις λεγομενες ορεσιβιες φυλες. Αν και αντιπροσωπευουν μονο το 2% του συνολικου ταιλανδεζικου πληθυσμου, οι ορεσιβιες φυλες προσελκυουν το ενδιαφερον των επισκεπτων, χιλιαδες απο τους οποιους συμμετεχουν σε οργανωμενες επισκεψεις στα χωρια των φυλων καθε χρονο, προκειμενου να θαυμασουν τις ιδιαιτερες ενδυμασιες τους αλλα και τα εθιμα τους. Οι περισσοτερες ορεσιβιες φυλες ειναι ομαδες μεταναστων που ηρθαν στην Ταιλανδη απο το Μιανμαρ (Βιρμανια), το Λαος και την Κινα κατα τη διαρκεια του 20ου αιωνα. Η πλειοψηφια τους ειναι παμφτωχοι αγροτες που λαμβανουν μια μικρη βοηθεια απο την κυβερνηση. Οι δημοσιες παροχες που απολαμβανει ο μεσος Ταιλανδος (ασφαλτοστρωμενοι δρομοι, ποσιμο νερο, ηλεκτρικο, εγκαταστασεις υγιεινης, ιατρικη περιθαλψη και παιδεια) σπανια φτανουν μεχρι τα ορεινα αυτα χωρια.
Οι κατοικοι τους αποτελουν μια ομαδα που θετει σε δοκιμασια το παραδοσιακο και περιωνυμο ταιλανδεζικο πνευμα ανοχης. Οι περισσοτεροι Ταιλανδοι τους θεωρουν παρεισακτους ξενους και τους δειχνουν ελαχιστο σεβασμο. Πολλοι απο αυτους ομως ζουν στην Ταιλανδη εδω και γενιες και ακομα δεν εχουν καταφερει να παρουν την υπηκοοτητα. Οι ορεσιβιες φυλες ειναι ενας περιθωριοποιημενος λαος που βρισκεται στις κατωτερες βαθμιδες της κοινωνικης και οικονομικης ιεραρχιας.
Η ταιλανδεζικη κυβερνηση αναγνωριζει επισημως εξι μεγαλες ομαδες ορεσιβιων φυλων (συνολικα υπαρχουν 20), βασει της γλωσσας τους, της πιστης, των κοινωνικων εθιμων, της ενδυμασιας και των ιστορικων καταβολων τους. Οι Καρεν, μια φυλη που αριθμει γυρω στα 265.000 μελη, ειναι αυτη τη στιγμη η μεγαλυτερη ορεσιβια φυλετικη ομαδα, ενω απο τις υπολοιπες οι περισσοτερες εντοπιζονται κυριως στις βορειες περιοχες του Τσιανγκ Μαι, του Τσιανγκ Ραι και του Μαε Χονγκ Σον. Ωστοσο οι Καρεν εχουν εξαπλωθει νοτια μεχρι τις επαρχιες Καντσαναμπουρι και Τακ, στα δυτικα της Μπανγκοκ.
Η δευτερη μεγαλυτερη ορεσιβια φυλη ειναι οι Χμονγκ (οι Ταιλανδοι τους αποκαλουν Μεο), οι οποιοι ηρθαν απο το Λαος τις δεκαετιες του 1950 και 1960 και αριθμουν γυρο στα 80.000 μελη. Πολλοι Χμονγκ στο Λαος συμμαχησαν με τον αμερικανικο στρατο στον Πολεμο του Βιετναμ. Χμονγκ θα συναντησετε στη μεγαλη νυχτερινη αγορα του Τσιανγκ Μαι, οπου πουλανε καλοδουλεμενα ασημενια κοσμηματα και υπεροχες κεντητες ενδυμασιες.
Οι Ακα, που αριθμουν 34.000 ατομα, ειναι η πιο πεισματικη φυλετικη ομαδα οσον αφορα στην ενταξη της στη χωρα. Τα χωρια τους ειναι ιδιαιτερα δημοφιλη στους ξενους επισκεπτες, κυριως εξαιτιας των γυναικων που φορανε στο κεφαλι πολυχρωμα καλυμματα στολισμενα με παλια νομισματα, χαντρες και φτερα, τα οποια αξιζει να τα φωτογραφισει κανεις.
Η πλειοψηφια των Λαχου (γυρω στους 60.000) ειναι, οπως και οι Καρεν, χριστιανοι, ενω ως ομαδα εχουν αποδειχτει οι πιο προσαρμοσιμοι στην ταιλανδεζικη κουλτουρα. Οι Λισου με τις γραφικες ενδυμασιες τους (γυρω στους 25.000) εχουν προσχωρησει στο εμποριο και εχουν αναγνωριστει ως ικανοτατοι επιχειρηματιες. Πολλοι Μιεν (γνωστοι και ως Γιαο) προερχονται απο την επαρχια Γιουναν της Κινας.Φορουν χαρακτηριστικα μαυρα τουρμπανια με κοκκινα φτερα. Καποιοι διατηρουν τα παραδοσιακα κινεζικα εθιμα, οπως τον ταοισμο και την κινεζικη γραφη.
Οι ορεσιβιες φυλες μαζι με τους Βιετναμεζους μεταναστες συνθετουν το μεγαλυτερο μερος της χριστιανικης κοινοτητας της Ταιλανδης, η οποια αντιστοιχει στο 0,5% του πληθυσμου.
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Η Ταιλανδη εχει πανω απο τρια εκατομμυρια μουσουλμανους, απο τους οποιους οι περισσοτεροι ζουν στις νοτιες επαρχιες Σατουν, Πατανη, Γιαλα και Ναρατιβατ, στα συνορα της μουσουλμανικης, κατα κυριο λογο, Μαλαισιας. Αρκετοι Μουσουλμανοι βρισκονται επισης σε αλλες νοτιες επαρχιες, οπως το Πουκετ, το Κραμπι, το Τρανγκ και το Σονγκλα. Οι περισσοτεροι μουσουλμανοι του Νοτου ειναι μαλαισιανης καταγωγης. Οι σχεσεις τους με τους γηγενεις Ταιλανδους δεν ηταν παντοτε ανθηρες και για χρονια οι μουσουλμανοι διαμαρτυρονταν για κοινωνικες και πολιτικες διακρισεις. Στο παρελθον καποιοι ριζοσπαστικοι ισλαμιστες εκμεταλλευτηκαν αυτες τις προκαταληψεις, για να διεκδικησουν αυτονομια η ακομα και ενοποιηση με τη Μαλαισια. Ομως στη δεκαετια του 1990 η ταιλανδεζικη κυβερνηση πηρε μετρα για την καταστολη των αποσχιστικων τασεων αναγνωριζοντας τους ισλαμικους νομους που εφαρμοζονται για την επιλυση διαφορων σε θεματα γαμου, κληρονομιας και σε αλλα οικογενειακα προβληματα, επιτρεποντας παραλληλη την περιορισμενη χρηση της μαλαισιανης διαλεκτου yawi (γιαβι) στα σχολεια.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Απο το 1995 το συνταγμα της Ταιλανδης αναγνωριζει ισοτητα δικαιωματων για τις γυναικες, ομως σε πολλες οψεις της καθημερινης ζωης, οπως γινεται αλλωστε σε πολλες χωρες, οι γυναικες συνεχιζουν ν' αντιμετωπιζουν διακρισεις. Τις τελευταιες δεκαετιες, ωστοσο, εχουν γινει καθοριστικα βηματα για την επιτευξη της ισοτητας. Στον τομεα της εκπαιδευσης, ιστορικα, οι γυναικες ειχαν λιγοτερες ευκαιριες σε σχεση με τους αντρες, δεδομενου οτι η μορφωση παρεχοταν απο μοναχους, οι οποιοι δεν επιτρεποταν να συναναστρεφονται με γυναικες. Σημερα, οι μισοι φοιτητες στα πανεπιστημια ειναι γυναικες, ενω γυναικες καταλαμβανουν και πολλες υψηλες θεσεις σε εταιριες, στο δημοσιο τομεα και στο πολιτικο προσκηνιο. Επισης, με την εκβιομηχανηση της χωρας, οι γυναικες σταδιακα εγκαταλειπουν το γεωργικο τομεα για να εργαστουν στη βιομηχανια και στον τομεα παροχης υπηρεσιων, οπου σημερα κυριαρχουν. Οι λιγοτερο μορφωμενες αποτελουν το αστικο εργατικο δυναμικο και συχνα θα τις δειτε να δουλευουν σε οικοδομες διπλα σε αντρες. Θα δειτε επισης γυναικες να οδηγουν λεωφορεια, να καθαριζουν κτιρια η ακομα και να διευθυνουν μικρες επιχειρησεις, οπως υπαιθριους παγκους με τροφιμα, πλυντηρια ρουχων και κομμωτηρια.
«
Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 27, 2008, 03:32:13 πμ από arny
»
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Thailander
Μηνύματα: 503
Φύλο:
"Ride slower than your guardian angel can fly"
Απ: Ανθρωποι & θρησκεια
«
Απάντηση #3 στις:
Νοεμβρίου 04, 2008, 01:07:49 πμ »
AΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Οι νομαδικες φυλες της θαλασσας στην Ταιλανδη ειναι τρεις, οι Μοκεν, οι Ουρακ Λαβοι και οι Μοκλεν. Ομως οι Ταιλανδοι τους αποκαλουν ολους chao lae - ανθρωποι της θαλασσας. Φυσιογνωμικα οι φυλες αυτες ξεχωριζουν απο το μελαψο τους χρωμα, τα πυκνα μαυρα μαλλια και το βραχυσωμο αλλα γερο σκελετο τους.
Οι δοξασιες τους ειναι βαθια ριζωμενες στον ανιμισμο, γι' αυτο και δεν τους ενδιαφερει να γινουν ουτε βουδιστες ουτε μουσουλμανοι. Οι τσαο λαε απαρνιουνται την υλικη ιδιοκτησια. Ειναι ντροπαλοι, σεμνοι, ευαλωτοι και αποφευγουν τις συγκρουσεις. Θεωρουν ισοτιμα τα μελη της φυλης και δεν ανεχονται κανενος ειδους κεντρικη εξουσια.
Εκτιμαται οτι οι τσαο λαε της Ταιλανδης αριθμουν γυρω στα 4.000 ατομα. Ζουν κυριως ως νομαδες του ωκεανου, μετακινουνται με βαρκες, ψαρευουν, βουτανε για στρειδια και κατασκηνωνουν απο νησι σε νησι. Αλλοι συγκεντρωνονται σε χαμοσπιτα απο λαμαρινες και χαρτονι σε νησιωτικα χωρια της Θαλασσας Ανταμαν, οπου ψαρευουν σε ολοενα και πιο περιορισμενες εκτασεις η πουλανε σουβενιρ σε τουριστες. Εξαιτιας της φτωχιας τους και του νομαδικου τροπου ζωης τους, οι κατοικιες τους δεν ειναι τιποτα παραπανω απο χαμοσπιτα.
Η Ταιλανδη δεχεται τους τσαο λαε ως μακροχρονιους επισκεπτες κι οχι ως πολιτες. Δεν εχουν πολιτικα δικαιωματα, ουτε ιδιοκτησιακη ασφαλεια. Το γεγονος αυτο, σε συνδυασμο με την αρνηση τους να συμμορφωθουν με οτιδηποτε αλλο εκτος των δικων τους πεποιθησεων τους εχει καταστησει αποκληρους της κοινωνιας. Οι νομαδικες φυλες της θαλασσας εχουν τις δικες τους δοξασιες και τελετες, κανενα πολιτικο δικαιωμα και βρισκονται στο περιθωριο της ταιλανδεζικης κοινωνιας.
Οι τσαο λαε κρατουν μυστικη την ιστορια τους. Δεν εχουν γραπτη γλωσσα, ενω η αρνηση υλικης ιδιοκτησιας τους εχει αφησει ελαχιστα οικογενειακα κειμηλια, με τα οποια θα μπορουσε κανεις να ανατρεξει στο παρελθον τους. Η νομαδικη τους υπαρξη δεν εχει αφησει μνημεια η κληροδοτηματα και η επιφυλακτικη τους φυση αποκλειει οποιαδηποτε προφορικη ιστορια. Συμφωνα με θρυλους της αποικιοκρατιας, ηταν πειρατες και ο φοβος και τρομος των πλοιων που κινουνταν στον Πορθμο της Μαλακα.
Οι τσαι λαε εχουν επιλεξει να ζουν στη θαλασσια γεωγραφικη περιοχη που εκτεινεται απο τα νησια του Μιανμαρ μεχρι το Λανγκαβι, στα νοτια της υφαλοκρηπιδας Ταιλανδης-Μαλαισιας.
Τα 400 μελη της φυλης Μοκεν ειναι ο,τι πλησιεστερο στη ρομαντικη εννοια που δινουμε στους νομαδες της θαλασσας: οι οικογενειες ζουν σε βαρκες και ψαρευουν, χωρις καθολου ριζες στη στερια. Οι 1.000 περιπου Μοκλεν ζουν σε καλυβες που στηνουν σε παραλιες νησιων, απο τα Σουριν και μεχρι το βορειο ακρο του Πουκετ, και ψαρευουν με πιρογες. Οι Ουρακ Λαβοι ειναι η πιο πολυαριθμη ομαδα, περιπου 2.500 ατομα, και η πιο μονιμα εγκατεστημενη. Βρισκονται κυριως στο Πουκετ, σε χωρια του Κο Σιρει κοντα στο Πουκετ, και στο βορειο ακρο της παραλιας Ραβαι. Αλλοι οικισμοι υπαρχουν στα νησια Πι Πι, Κο Λαντα και στο αρχιπελαγος Ταρουταο. Οι τρεις φυλες εχουν διαφορετικες αλλα συγγενικες μεταξυ τους γλωσσες. Παντρευονται μεταξυ τους και μοιραζονται τις ιδιες ισχυρες εννοιες της κοινοτητας και της αλληλεγγυης.
Το ψαρεμα εξακολουθει να ειναι μεσο επιβιωσης για τους τσαο λαε, αλλα γεγονος ειναι οτι δεν μπορουν να συναγωνιστουν τις μεγαλες μηχανοτρατες, που εχουν εξαντλησει τα νερα οπου κατα παραδοση ψαρευαν. Επιπλεον, δεν εχουν πια το δικαιωμα να ψαρευουν σε καποιες περιοχες, στο ονομα αυτου που κυνικα και ασυμβιβαστα καλειται περιβαλλοντολογια. Πανω στην απογοητευση τους καταφευγουν καποιες φορες σε χρηση εκρηκτικων και δηλητηριων, για ν' αυξησουν την ψαρια τους, και καταληγουν συχνα στη φυλακη. Σημερα, εξαιτιας της μειωσης του αριθμου των οστρακων και κοραλλιων, τους εχει απαγορευτει να τα μαζευουν και να τα πουλανε σε τουριστες, οπως εκαναν καποτε. Ετσι, λοιπον, το μελλον των ανθρωπων της θαλασσας διαγραφεται αβεβαιο.
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ χωρις να θελω
θα ΠΕΘΑΝΩ χωρις να θελω
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ τουλαχιστον
να ζησω οπως θελω
Εκτύπωση
Αναζήτηση
Σελίδες: [
1
]
Πάνω
« προηγούμενο
επόμενο »
thai.gr
»
ΓΕΝΙΚΑ
»
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
(Συντονιστές:
Jello Biafra
,
karabε
) »
Ανθρωποι & θρησκεια
Τα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Εφόσον χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
OK
Μάθετε περισσότερα