0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
To μέλλον του Firefox μετά από 10 χρόνια παρουσίας[Συνέντευξη] Τι καινούργιο συμπεριλαμβάνεται στον περιηγητή και τι ακολουθεί...Όπως ίσως να προσέξατε, αυτή την εβδομάδα είχαμε τη 10η επέτειο του φυλλομετρητή της Firefox. Δεδομένου αυτού, συζητήσαμε με τον Τζόναθαν Νάιτινγκεϊλ (Johnathan Nightingale), αντιπρόεδρο του Firefox, για να ανακαλύψουμε περισσότερα σχετικά με ό,τι καινούργιο έχει εισαχθεί μέχρι αυτή την εβδομάδα και τις σκέψεις του για το πώς θα είναι ο ιστός και οι φυλλομετρητές του μέλλοντος.TechRadar Pro: Τί καινούργιο φέρει ο Firefox;Johnathan Nightingale: Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι το συνεπές μοτίβο που βλέπετε από τη Mozilla είναι το ότι προσπαθούμε να λύσουμε πραγματικά προβλήματα για εσάς και να σας προσφέρουμε επιλογές που έχουν νόημα, σημασία για εσάς και τις οποίες κατανοείτε σε συχέτιση με την αξία. Αυτό ξεκίνησε με τη διάθεση του Firefox πριν από 10 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Πάντα ψάχνουμε για το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να μας πείτε σχετικά με τις online προτιμήσεις σας. Μετά σκεφτόμαστε πως να σας τις επαναπροωθήσουμε με ένα τρόπο που έχει νόημα, ώστε να ξεκινήσετε να βλέπετε το πως οι πληροφορίες σας ρέουν στο διαδίκτυο. Μετά σκεφτόμαστε το πως θα το παρουσιάσουμε στην ίδια τη βιομηχανία με ένα τρόπο που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την αλλαγή η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να έρθει. Το κάναμε αυτό με το Do Not Track (“Μην εντοπίζεις/παρακολουθείς”) και τώρα όλοι οι φυλλομετρητές το υποστηρίζουν. Το κάναμε με το WebGL και τώρα όλοι οι φυλλομετρητές το υποστηρίζουν.Συνεχίζετε να βλέπετε αυτήτ η δουλειά με το κουμπί Forget (“Ξέχνα”), το οποίο είναι ένα από τα καινούργια πράγματα που περιλαμβάνει η ειδική, επετειακή έκδοση του Firefox, η οποία εκδόθηκε αυτήτ ην εβδομάδα. Το Forget βασίζεται σε μια πολύ απλή ιδέα. Αν “πέσετε” σε ένα σύνδεσμο (link) και συνειδητοποιήσατε ότι δεν βρεθήκατε εκεί που νομίζατε, ή κλικάρετε ένα σύνδεσμο ή βρίσκετε σε κάποια ερευνητική αποστολή την οποία θα έπρεπε να κάνετε σε κατάσταση Private Browsing (Ιδιωτική Περιήγηση) αλλά το ξεχάσατε, τώρα μπορείτε απλά να το διαγράψετε. Με το Forget, υπάρχει ένας τρόπος να αναιρέσετε την πράξη αφού έχει εκτελεστεί.Ο Firefox δουλεύει για να θυμάται πράγματα που θα σας βοηθήσουν, αλλά επίσης σας βοηθά να ξεχάσετε πράγματα όταν αυτή είναι η σωστή επιλογή. Αυτό το έχουμε κάνει μια πολύ απλή συναλλαγή κατά την οποία μπορείτε να ζητάτε από τον Firefox να “ξεχάσει” να τελευταία 5 λεπτά, τις τελευταίες δύο ώρες ή τις τελευταίες 24 ώρες. Με ένα κλικ, μπορείτε να διαγράψετε το πρόσφατο ιστορικό, τα cookies, να κλείσετε όλα τα tabs (καρτέλες) και παράθυρα και να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο και να ξεκινήσετε από την αρχή.Επίσης, συμπεριλάβαμε τη μηχανή αναζήτησης DuckDuckGo ως μια από τις επιλογές αναζήτησης επειδή η αναζήτηση χωρίς παρακολούθηση είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Νιώσαμε ότι ήταν μια επιλογή που θέλαμε να κάνουμε διαθέσιμη στους χρήστες μας. Κατανοούμε ότι ακόμα και οι χρήστες που δεν περνούν τη ζωή τους στο χώρο της τεχνολογίας, ανησυχούν για το πώς παρακολουθούνται και διακινούνται οι πληροφορίες τους και δε θέλουν αυτό να γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους.Επιπλέον, λανσάρουμε το Privacy Coach (Εκπαιδευτή Ιδιωτικότητας), ένα νέου είδους πρόσθετο για το Firefox για Android, το οποίο τοποθετεί χαρακτηριστικά-”κλειδιά” που αφορούν την ιδιωτικότητα σε μία ειδική, κεντρική οθόνη για εύκολη πρόσβαση. Μπορείτε να το προσθέσετε στο Firefox σήμερα για να έχετε στα δάχτυλά σας τις πληροφορίες όλα τα χαρακτηριστικά περί ιδιωτικότητας τα οποία προσφέρει ο Firefox, συμπεριλαμβανομένων των Do Not Track (“Μην εντοπίζεις”), Private Browsing (“Ιδιωτική Περιήγηση”), Guest Browsing (“Περιήγηση Επισκέπτη”), Cookie Blocking (“Αποκλεισμός Cookies”) και Clear History (Εκκαθάριση Ιστορικού). Θα δείτε “ευκολοχώνευτες” επεξηγήσεις σχετικά με αυτά τα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ποιες ρυθμίσεις είναι σωστές για εσάς.Και είμαστε ενθουσιασμένοι που διαθέτουμε τον Firefox Developer Edition (Έκδοση για κατασκευαστές λογισμικού) που χτίστηκε από το μηδέν για τους κατασκευαστές και αυτούς που έχουν περιέργεια για το πως φτάχνεται ο ιστός. Τώρα, έουν ένα μέρος που μπορούν να αποκαλούν σπίτι τους σε αντίθεση με το να προσπαθούν να προσαρμόσουν ένα φυλλομετρητή που απευθύνεται στο ευρύ κοινό στο συγκεκριμένο τρόπο εργασίας τους.Επίσης, εργαζόμαστε πάνω σε μία πρωτοβουλία για την ιδιωτικότητα ώστε να συνεργαστούμε με άλλους για να βελτιώσουμε τις επιλογές και τα εργαλεία προστασίας της online ιδιωτικότητας. Θα διεξάγουμε έρευνες, θα πειραματιστούμε και θα φέρουμε πρόοδο στην τεχωολογία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.TRP: Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή από την τελευταία δεκετία σε ό,τι αφορά τον Firefox;JN: Το παρόν. Ο Firefox εισήγαγε την επιλογή, την καινοτομία και την ευκαιρία στο διαδίκτυο. Έχουμε διανύσει μαι μεγάλη απόσταση και δημιουργήσαμε αυτό το έντονο ανταγωνισμό για τον ιστό, στον οποίο οι χρήστες μας έχουν στηρίξει την πλατφόρμα μας που αφορά την προτυποποίηση και τη διαφάνεια και πιστεύουμε ότι η διαφάνεια και η διαλειτουργικότητα είναι στοιχειώδεις.Το παρόν είναι συναρπαστικό επειδή συζητάμε για την τεχνολογική καινοτομία παντού στη Mozilla· νέα χαρακτηριστικά για τους χρήστες που επικεντρώνονται στην ιδιωτικότητα, συνεργασίες με άλλους οργανισμούς οι οποίοι εργάζονται για να κάνουν το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος, όλα μας τα εργαλεία για τους κατασκευαστές σε ένα “κομμένο και ραμμένο” φυλλομετρητή.Κάθε έκδοση που ακολούθησε το Firefox 1 που εκδόθηκε πριν από μια δεκαετία είναι κάτι για το οποίο είμαστε απίστευτα περήφανοι. Κάθε έκδοση αντιπροσωπεύει τον τεράστιο όγκο δουλειάς που κάναμε, προσπαθώντας να κάνουμε το διαδίκτυο καλύτερο. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς λάμπουν δυνατά αυτή την εβδομάδα.Παρόλο που είναι υπέροχο να στεκόμαστε εδώ που είμαστε και να κοιτάμε πίσω στα προηγούμενα 10 χρόνια για να δούμε πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει, αυτό που μας δίνει περισσότερη έμπνευση είναι η ενέργεια που έχουμε για να παλέψουμε στις σημερινές μάχες και το να κάνουμε τα πράγματα που ακόμα δεν έχουμε κάνει. Δεν έχει υπάρξει καλύτερη περίοδος.TechRadar Pro: Πώς και γιατί δημιουργήσατε την έκδοση για κατασκευαστές;Johnathan Nightingale: Η Mozilla υπάρχει γιατί βλέπουμε τη δύναμη του διαδικτύου. Πραματικά πιστεύουμε σε αυτό. Η αποστολή μας είναι να φροντίσουμε τον ιστό και τους χρήστες μας.Ο ιστός από μόνος του είναι ανοιχτός και διαλειτουργικός και αυτό είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να είναι και άτσαλος. Υπάρχουν πολλές “κλειστές” κατασκευαστικές πλατφόρμες, οι οποίες συχνά δεν εναρμονίζονται η μία με την άλλη, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές καταλήγουν να εναλλάσουν διαφορετικά εργαλεία, πλατφόρμες και φυλλομετρητές κάτι που μπορεί να τους καθυστερήσει και να τους κάνει λιγότερο παραγωγικούς.Αν τελικά επιλέξουν τη μία έναντι της άλλης μπορούν να μείνουν “ξεκρέμαστοι” αν ένα διαδικτυακό κατάστημα εφαρμογών τους πει ότι η εφαρμογή τους δεν είναι αρκετά καλή για να την υποβάλλουν. Οι “κλειστές” κατασκευαστικές πλατφόρμες διευκολύνουν τη δημιουργία εφαρμογών για ένα συγκεκριμένο κατάστημα και αυτό είναι προφανώς ελκυστικό, αλλά οι κατασκευαστές [εφαρμογών] θέλουν να χτίσουν όμορφα πράγματα που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.Η έκδοση του Firefox για κατασκευαστές είναι ο πρώτος φυλλομετρητής εκεί έξω ο οποίος είναι σχεδιασμένος ειδικά για κατασκευαστές. Είναι ένας σταθερός φυλλομετρητής Firefox που ενσωματώνει όλα τα κατασκευαστικά εργαλεία στα οποία είστε συνηθισμένοι και μερικά νέα χαρακτηριστικά που απλοποιούν τη διαδικασία του χτισήματος του ιστού.Η έκδοση για κατασκευαστές είναι για σχεδιαστές και κατασκευαστές που θέλουν να χτίσουν επιβλητικό διαδικτυακό περιεχόμενο και εφαρμογές. Για τους κατασκευαστές που δημιουργούν διαδικτυακές εφαρμογές, δεν υπάρχει ανάγκη να κατεβάσουν πρόσθετα ή εφαρμογές για να αποσφαλματώσουν κινητές συσκευές.TRP: Γιατί έχει σημασία για εσάς η ιδιωτικότητα;JN: Οι ροές των δεδομένων είναι ανεξερεύνητες. Μερικές εταιρείες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνετε το τί συμβαίνει. Έχετε το δικαίωμα να μπορείτε να το αλλάξετε αυτό· θα έπρεπε να απαιτείτε κάτι καλύτερο από εμάς και όλους τους άλλους σε ό,τι αφορά τη διάθεση των εργαλείων που βελτιώνουν την παρεμβατικότητα και την κατανόηση αυτού.Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να μην κοιτάτε κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας επειδή δεν είστε σχετικοί με τα αυτοκίνητα και δεν ξέρετε τι βρίσκεται από κάτω, παρόλο που έχετε αυτοκίνητο και αυτή η γνώση μπορεί να σας βοηθήσει. Δεν μπορείτε να μη νοιάζεστε για την ιδιωτικότητα. Προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε να είστε τέτοια άτομα, παρέχοντας σας τρόπους για να δείτε ποιος ξέρει τί για εσάς και πώς παρακολουθείστε online. Είναι δυσνόητο και δε θα έπρεπε να είναι όσο δύσκολο είναι, αλλά την ίδια στιγμή, δε μπορείτε να αναθέσετε το καθήκον του συμβούλου στους “περπατημένους” τεχνολογικά φίλους σας. Είναι η ζωή σας και θα έπρεπε να είστε ο προστάτης της online· όπως την προχέχετε και στον υλικό κόσμο.Υπάρχουν πολλές διεπαφές στην “εκτός σύνδεσης” ζωή σας κατά τις οποίες είστε απόλυτα ικανοί να δίνετε τη συγκατάθεσή σας, παρά το γεγονός ότι δρουν πολλές περίπλοκες δυνάμεις. Όταν περπατάτε στο διάδρομο με τα δημητριακά, έρχεστε πρόσωπο με πρόσωπο με το μάρκετινγκ που προσπαθεί σκληρά να τραβήξει την προσοχή σας, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι τελικά διαλέγετε το τί αγοράζετε. Όταν είστε “συνδεδεμένοι”, δεν μπορείτε να διαλέξετε ποιος βλέπει τα τελευταία 10 πράγματα που αγοράσατε. Αυτό είναι παράξενο και σπασμένο και θα έπρεπε να το φτιάξουμε.TechRadar Pro: Πώς θα είναι το διαδίκτυο σε 10 χρόνια από τώρα;Johnathan Nightingale: Υπάρχουν τέσσερις κυρίαρχες τάσεις που βλέπω να επικρατούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια...1. Ο υπόλοιπος κόσμος θα διασυνδεθεί. Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διασυνδεθεί και αυτοί που δεν το έχουν κάνει ακόμα, δασυνδέονται γρήγορα. Ο ρυθμός απλά θα επιταχύνει. Πρωτοβουλίες σαν το δικός μας, Firefox OS (λειτουργικό σύστημα Firefox) και άλλα το κάνουν όλο και πιο εύκολο να προσεγγίσεις το διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις smartphone (έξυπνο τηλέφωνο) των 600 λιρών. Πριν από 10 χρόνια, το διαδίκτυο ήταν ένα προϊόν πολυτελείας. Σε δέκα χρόνια θα σκεφόμαστε για ένα διαδίκτυο που είναι πραγματικά παγκόσμιο με τρόπους που δεν ήταν δυνατοί πριν από 10 χρόνια, όταν ο Firefox ξεκίνησε.Αυτή η αλλαγή θα είναι εκτεταμένη και μεταμορφωτική. Αυτοί που διασυνδέονται τώρα θα έχουν διαφορετικές ανάγκες από αυτούς που είναι ήδη εδώ. Θα δημιουργήσουν πίεση για αλλαγή στο λογισμικό και ευακιρίες για νέα προϊόντα και χαρακτηριστικά να αναδυθούν, τα οποία θα εξυπηρετούν αυτές τις νέες ανάγκες. Είμαστε ενοθσιασμένοι που το βλέπουμε· είναι ένα μεγάλο κομμάτι του λόγου για τον οποίο επενδύουμε στο Firefox για όλες τις πλατφόρμες. Πιστεύουμε βαθύτατα στην αξία του να είναι όλοι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.2. Μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής θα λαμβάνει χώρα online. Όταν ο Firefox ξεκίνησε, είχε δύο συνδέσεις ίντερνετ· μία στο σπίτι και μία στη δουλειά. Τώρα έχω δεκάδες πράγματα που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο: Τηλέφωνα και ταμπλέτες με Wi-Fi, το Kindle μου έχει 3G, έχω πολλαπλούς υπολογιστές και μόλις που ξεκινάω. Δεν έχω διασυνδεδεμένο θερμοστάτη ή ψυγείο ή ηλέκτρική σκούπα αλλά κάποι έχουν ήδη.Σε δέκα χρόνια, τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα και οι άνθρωποι θα ρωτούν “Πώς οργανώνουμε τις ψηφιακές ζωές μας; Πώς τοποθετούμε τον εαυτό μας στη μέση αυού του ιστού των πραγμάτων και τον ελέγχουμε και τον καταλαβαίνουμε;” Για τη Mozilla, είναι αναγκαίο να φτιάξουμε εργαλεία και να το κάνουμε πιο εύκολη τη διαχείριση των ψωφιακών ζωών των χρηστών μας.3. Τα δεδομένα θα γίνουν πιο πολύπλοκα. Καθώς αυτές οι στρώσεις της συνδεσιμότητας αναδύονται και οι συσκευές συνδέονται, ο τρόπος διαχείρισης των δεδομένων θα γίνει πιο περίπλοκος. Θα συνεχίσει να υπάρχει ένταση γύρω από το ζήτημα του αν τα δεδομένα είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή κάτι του οποίου είμαστε θύματα.Αυτό είναι άλλο ένα σημείο για το οποίο έχουμε άποψη. Στη Mozilla νομίζουμε ότι θα έπρεπε να έχετε τον έλεγχο και θα συνεχίζουμε να φτάχνουμε εργαλεία που κάνουν τις ροές των δεδομένων πιο διαφανείς· που σας δίνουν τη δυνατότητα να τα απενεργοποιήσετε ή που προσθέτουν μια αίσθηση συγκατάθεσης και υποδεικνύουν αυτά που νομίζετε ότι δεν είναι αποδεκτά. Θα συνεχίσουμε την προώθηση της πολιτικής μας και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τεχνολογικές αποδείξεις που δείχνουν ότι είναι δυνατόν τα πράγματα να φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβονται τους αθρώπους που υπηρετούν.4. Ο ιστός όπως τον κατανοούμε μπορεί να εκλείψει. Δεν το εννοώ με την έννοια ότι τα αυτοκίνητα θα αντικατασταθούν από καλύτερα αυτοκίνητα ή τα ψυγεία με καλύτερα ψυγεία. Εννοώ ότι υπάρχουν εταιρικά συμφέροντα που θέλουν να σιγουρέψουν ότι τα πάντα – το πως θα συνδέεστε στο διαδίκτυο και όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε – θα ελέγχονται από “φύλακες”. Θα έχουν πολύχρωμα σύμβολα (logos) και συνέδρια για υπέροχο design αλλά το επιχειρηματικό τους μοντέλο, μην αυταπατάσθε, είναι το να μεσολαβούν μεταξύ υμών και άλοων των άλλων.Αυτοί οι “φύλακες” θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό, ενσωματωμένο πακέτο προϊόντων γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζουν χρήματα. Αλλά εγώ δε θέλω η ζωή μου να ελέγχεται από το μοντέλο των κερδών μιας εταιρείας. Μπορεί να κατηφορηθώ για καταστροφολογία αλλά δε νομίζω ότι αυτός είναι ένας αφελής τρόπος περιγραφής της κατάστασης. Αποτελεί πραγματικά μια απειλή.Οι άνθρωποι συζητούν για τις εφαργμογές εναντίον του ιστού, αλλά το θέμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιου το προϊόν θα κάνει καλύτερη δουλειά. Το μέλλον δεν είναι “οι εφαρμογές εναντίον των φυλλομετρητών”. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι το αν θα σώσουμε τον ιστό όπως τον ξέρουμε· αυτή την αγορά ιδεών, όπου αν έχεις μια καλή ιδέα η οποία είναι προκλητική, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Αυτό θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα, εκτός και αν νικήσουν οι χρήστες.TRP: Πώς θα είναι ο φυλλομετρητής του μέλλοντος;JN: Οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο το βασικό φυλλομετρητή που μπορεί να αναπαραστήσει τον ιστό πιστά και να συλλειτουργεί με άλλους φυλλομετρητές κααι να τους δίνει τα πράγματα στα οποία προσπαθούν να φτάσουν· και αυτά είναι καλά νέα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα.Όταν ξεκινήσαμε το Firefox πριν 10 χρόνια, δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι θα βρεθούμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.Τώρα, όλοι εξερευνούν το χώρο των εφαρμογών, αλλά θέλω εμείς να εξελίξουμε τη συζήτηση κατά ένα διαφορετικό τρόπο. Νομίζω ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη οι φυλλομετρητές να παρέχουν στους χρήστες μια βαθυτέρου επιπέδου υποστήριξη. Σκεφτείτε το σαν ένα κομμάτι λογισμικού που δουλεύει για εσάς, αντί να είναι απλά ένα παράθυρο στο περιεχόμενο του ιστού που βρίσκεται εκεί έξω.Άρα, υπάρχει χώρος για να εξελιχθεί ο φυλλομετρητής σε ένα βοηθό ή έμπιστο φίλο στον ιστό που σας δίνει επιλογές με ένα τρόπο τον οποίο κατανοείτε, και που αναμένει το ό,τι μπορεί να χρειαστείτε και να το κάνει αυτό με την ίδια σταθερή απόδοση στην οποία είστε συνηθισμένοι.Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ της περιήγησης στον ιστό κατά το 2014 και το 2004. Αυτό είναι προφανώς κάτι πολύ σημαντικό και έτσι οι εφαρμογές έχουν εισχωρήσει στη συζήτηση, αλλά το μεγαλύτερο θέμα είναι η διασυνδεσιμότητα των συσκευών και το να σιγουρέψουμε ότι έχετε μία ομοιόμορφη διαδικτυακή εμπειρία ενώ κινείστε μεταξύ δουλειάς και σπιτιού ή ανάμεσα σε μία επιτραπέζια μηχανή και ένα έξυπνο τηλέφωνο.TRP: Τι κάνει τον Firefox να διαφέρει από τους άλλους φυλλομετρητές;JN: Για κάθε αντικειμενικό κριτήριο που μπορώ να σκεφτώ – και εκτιμώ το ότι δεν είμαι αντικειμενικός – πιστεύω ότ ο Firefox είναι ο καλύτερος φυλλομετρητής σήμερα. Είναι γρήγορος, υπέροχα σχεδιασμένος και πολύ προσαρμοστικός.Οι χρήστες ανταποκρίνονται καλά στις αλλαγές που κάνουμε στον Firefox στους επιτραπέζιους υπολογιστές και επίσης βλέπουμε μεγάλη άνοδο στην υιοθέτηση του Firefox για Android. Έχουμε ξεπεράσει τις 80 εκ. μεταφορτώσεις στο Android.Ο Firefox είναι τώρα ο ταχύτερος σε κάθε δοκιμή επιδόσεων αλλά, για να πω την αλήθεια, ψάχνω κάτι περισσότερο από τα αποτελέσματα στις δοκιμές επιδόσεων στα προϊόντα που λατρεύω. Κάποιος άλλος φυλλομετρητής θα επιδείκνυε εκπληκτική ταχύτητα στη Javascript ή θα μπορούσαν να αντιγράψουν τη σχεδίασή μας και να είναι το ίδιο παραμετροποιήσιμοι, αλλά κανένας τους δε θα μπορέσει να μιμηθεί την ανεξαρτησία μας. Είμαστε ανεξάρτητοι και βάλλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρέσει στους ανθρώπους το ότι έχουμε μια αποστολή· το ότι έχουμε αξίες. Και κανένας άλλος φυλλομετρητής δε μπορεί να μας συναγωνιστεί σε αυτό το πεδίο.Αν κοιτάξετε τους ανταγωνιστές μας, αυτοί είναι η Google, η Apple και η Microsoft. Όλοι αυτοί είναι γιγάντιοι οργανισμοί με επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν ως στόχο να σας τραβήξουν στις πλατφόρμες τους και να σας κρατήσουν εκεί. Εμείς, αντίθετα, προσπαθούμε να σας οδηγήσουμε στον ιστό – ένα μεγαλειώδη, διαλειτουργικό, παγκόσμια προσβάσιμο, χωρίς φύλακες Τύπο της μοντέρνας εποχής.TechRadar Pro: Θα κάνετε διαθέσιμη 64bit έκδοση του Firefox για Windows;Johnathan Nightingale: Δουλεύουμε πάνω σε 64bit εκδόσεις και στη Mozilla υποβάλλουμε ό,τι κάνουμε σε υψηλής ποιότητας δοκιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτόματες δοκιμές καθώς και ανθρώπινες δοκιμές διασφάλισης ποιότητας.Παρόλο που ο 64bit Firefox μπορεί να φαντάζει σαν ένα μικρό πράγμα σε μερικούς ανθρώπους, εμείς θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα δουλεύουν τέλεια. Έχουμε έναν υψηλό δείκτη ποιότητας και επικεντρώνουμε σε πολλά πράγματα όπως επίδοση και σταθερότητα· πράγματα τα οποία οι χρήστες μας μάς έχουν πει ότι θεωρούν σημαντικά. Δε θα εκδώσουμε σε μια νέα πλατφόρμα αν δεν είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι ότι διαθέτουμε κάτι που είναι αντάξιο του ονόματος του Firefox. Ο 64bit Firefox στα Windows έχει εξέλθει της φάσης της προσαρμογής και της έγκρισης και από τη Δευτέρα θα τον δείτε στο κανάλι των Nightly εκδόσεων. Αναμένουμε να τον διαθέσουμε στην έκδοση 36, εκτός αν συναντήσουμε τίποτα προβλήματα.Οι ήδη υπάρχουσες εκδόσεις του Firefox τρέχουν ήδη στα 64 bit στο MAC OSX και το Linux. Ο Firefox 64 bit στα Windows καταφθάνει γοργά.TRP: Τι χαρακτηριστικά θα θέλατε να δείτε στο μέλλον στο Firefox;JN: Ο Firefox είναι στα καλύτερά του όταν με βοηθά. Πριν από μια δεκαετία αυτό σήμαινε να μου προσφέρει περιήγηση σε καρτέλες, ώστε να μην είχα εκατοντάδες παράθυρα παράλληλα ανοιχτά επειδή αυτό ήταν δύσκολο να το διαχειριστώ. Κι άλλοι φυλλομετρητές είχαν το χαρακτηριστικό των καρτελών, αλλά ο Firefox πραγματικά καθιέρωσε την ιδέα και την έφερε στο προσκήνιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η online ζωή μου έγινε ευκολότερη επειδή είχα ένα καινούργιο εργαλείο.Πριν από 10 χρόνια, ο Firefox με βοήθησε αποκλείοντας τις pop-up διαφημίσεις. Αυτό ήταν αμφιλεγόμενο γιατί, ως φυλλομετρητής, υπάρχει το επιχείρημα ότι δε θα έπρεπε να απρεμβαίνει σε ό,τι προσπαθεί να κάνει μία σελίδα. Διαφωνώ με αυτό. Νομίζω ότι θα έπρεπε να έσχουμε άποψη. Τότε, η άποχή μας ήταν ότι οι pop-up διαφημίσεις αποτελούσαν εχνόχληση, οπότε εκδώσαμε έναν αναστολέα για να απομακρύνει αυτή την ταλαιπωρία.Ας κοιτάξουμε στην επίλυση προβλημάτων του παρόντος.Σήμερα, το ζήτημα είναι η ύπαρξη πολλών μηχανών. Θα ήθελα να δω χαρακτηριστικά στον Firefox που το κα΄νον ευκολότερο για 'μένα να κινηθώ μεταξύ των συσκευών μου και να μου δώσει τη δυνατότητα να τις συγχρονίζω όλες και να ζω σε πολλές παράλληλα. Θα ήθελα να μπορώ να ξεκινήσω κάτι στον επιτραπέζιο υπολογιστή και να το συνεχίσω αργότερα στο τηλέφωνό μου ή την ταμπλέτα, ακριβώς από εκεί που σταμάτησα.Σήμερα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με “ακολουθούν” και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δεν ξέρω πόσοι είναι, δεν ξέρω τι κάνουν με τις πληροφορίες μου και δεν ξέρω πως να το ελέγξω.Έχω ανησυχίες περί ιδιωτικότητας που αφορούν τόσο τον ιστό γενικά αλλά και τις συσκευές μου. Θέλω να μπορώ να δώσω το τηλέφωνό μου σε ένα φίλο όταν είμαστε σε ένα εστιατόριο ώστε να μπορούν να δουν κάτι στα γρήγορα χωρίς να μπορούν να κοσκινίσουν τα προσωπικά μου δεδομένα.Πώς το κάνω αυτό; Θέλω να μπορώ να μοιραστώ το φορητό υπολογιστή μου με ένα συγκάτοικο στο κολλέγιο αλλά μα διατηρήσω τα μυστικά μου. Πώς το κάνω αυτό;Θέλω να δω περισσότερα τέτοια πράγματα.TechRadar Pro: Σε πόσες συσκευές έχετε εγκατεστημένο το Firefox;Johnathan Nightingale: Έχω το φορητό της δουλειάς μου, τον υπολογιστή του σπιτιού και πάντα έχω μερικά τηλέφωνα και ταμπλέτες μαζί μου. Είμαι σχετικά “ψηφιακός”. Αλλά, στην πραγματικότητα, έχω εγκαταστήσει το Firefox σε εκατοντάδες συσκευές.Ακόμα και πριν πιάσω δουλειά στη Mozilla, ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Firefox και των πραγμάτων που αντιπροσωπέυει, οπότε ήμουν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που πάνε στα μαγαζιά υπολογιστών και εγκαθιστούν το Firefox στους εκθεσιακούς φορητούς υπολογιστές. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι ευσπρόδεκτο αλλά το κάνω! Ακούμε συνεχώς από τους θαυμαστές μας ότι το κάνουν κι αυτοί επειδή θέλουν οι άνθρωποι να έχουν επιλογή. Πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε και το καταλαβαίνουν.TRP: Γιατί είναι η παραμετροποίηση σημαντική για εσάς;JN: Ο Firefox είναι ασφαλής και διασκεδαστικός. Είναι όλα αυτά τα πράγματα από τη φύση του. Δεν χρειάζεται να του κάνεις τίποτα. Αλλά όταν συζητάμε με τους χρήστες μας, μάς λένε η μοναδικότητα και η ανεξαρτησία μας είναι κάτι το οποίο εκτιμούν. Εκτιμούμε τη μοναδικότητα των χρηστών μας ως αντάλλαγμα.Άρα, η παραμετροποίηση είναι σημαντική επειδή θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται να κάνετε το φυλλομετρητή σας να δουλεύει όπως εσείς θέλετε. Το θέμα είναι να σας δίνουμε την ικανότητα να εκφράζετε αυτή την επιλογή, είτε θέλετε να τον παραμετροποιήσετε εγκθιστώντας ένα θέμα ή να αλλάξετε τη λειτουργικότητα σε βάθος εγκθιστώντας ένα πλήθος προσθέτων ή αλλάζοντας τις προτιμήσεις σας.Ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο φυλλομέτρητή σας απ' ότι σε οποιδήποτε άλλο λογισμικό ή διεπαφή στη ζωή σας. Άρα, για εμάς, ναι, έχει νόημα το να μπορείτε να τον πιάσετε και να τον μετακινήσετε.Νωρίτερα φέτος, εκδώσαμε μία εκδοχή του Firefox η οποία έκανε την παραμετροποίηση ακόμη ευκολότερη γιατί θέλαμε να προσκαλέσουμε περισσότερους ανθρώπους να το κάνουν. Το κουμπί παραμετροποίησης είναι το μόνο κομμάτι του μενού που δεν μπορείτε να ξηλώσετε από το φυλλομετρητή σας! Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι πάντα δυνατό το να τροποποιήσετε το φυλλομετρητή σας. Αυτή είναι μια κεντρική αξία μας.TRP: Πώς έχετε τροποποιήσει τον Firefox σας;JN: Ο φυλλομετρητής μου είναι το μέρος όπου ζω· και αυτό φαίνεται! Τον παραμετροποίησα διεξοδικά με πρόσθετα και τις δικές μου προσωπικές προτιμήσεις και κάνω μικρές αλλαγές ανάλογα με τη δουλειά που κάνω.Όταν βρίσκομαι σε μια διαδικασία σχεδιασμού, θα επαναρυθμίσω διάφορα πράγματα και θα βρω ένα πρόσθετο που τοποθετεί τις καρτέλες μου στην άκρη για να μπορώ να τις διαχειριστώ ευκολότερα ή θα μετακινηθώ σε πολλαπλά παράθυρα και θα αρχίσω να χρησιμοποιώ τις καρτέλες. Όταν είμαι έτοιμος να εργαστώ πάνω σε κάτι άλλο, θα τον επαναρυθμίσω. Είμαι εένας από αυτούς τους ανθρώπους που συγκεντρώνουν καρτέλες· έχω εκατοντάδες καρτέλες, οπότε, που και που, τις αναδιοργανώνω.TRP: Ποιο είναι το αγαπημένο σας πρόσθετο;JN: Ενθουσιάζομαι με τα πράγματα που δίνουν στους ανθώπους πρόσθετη ορατότηα σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή τους εμπειρία. Οι άνθρωποι είναι έξυπνοι και θέλουν να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο λειτουργεί και είναι γεγονός το ότι είναι περίπλοκο. Η δουλειά μας είναι να το κάνουμε ευκολότερο για εσάς να κατανοείτε και να ελέγχετε και αυτός είναι που χρησιμοποιώ πρόσθετα σαν το Lightbeam, τα οποία δημιουργήσαμε στη Mozilla. Σας δείχνει πως οι ιστότοποι που επισκέπτεστε σας παρακολουθούν και αλληλεπιδρούν με τα δεδομένα σας και ρίχνει φως στο ποιοι τρίτοι ιστότοποι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας βασιζόμενα στον πρώτο ιστότοπο που επισκεφτήκατε.Δεν είμαστε οι μόνοι που εξερευνούν το πως να κάνουμε την κατάσταση του ιστού πιο ορατή σε εσάς και αυτό με ενθουσιάζει, Υπάρχουν κι άλλα πρόσθετα, συμπεριλαβμανομένων των Privacy Badger και Ghostery τα οποία επίσης δουλεύουν πάνω στην προώθηση των ίδιων ιδεών.Αυτά είναι, επίσης, τα πρόσθατε που συνιστώ οποτεδήποτε κάποιος με ρωτάει για τα online δεδομένα και την online ιδιωτικότητα. Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν “τρέχουν” κάποιο από αυτά τα πρόσθετα για κάποιο χρονικό διάστημα· αρχίζουν να αποκτούν μία καθαρότερη αίσθηση περί του πως παρακολουθούνται. Αυτό προκαλεί νέες ερωτήσεις και αναπόφευκτα κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται διαφορετικά για μερικούς από τους ιστοτόπους που επισκέπτονται και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν αυτοί οι ιστότοποι για να τους παρακολουθούν.TRP: Όταν δεν εργάζεστε, χρησιμοποιείτε τον Firefox για διαδικτυακά παιχνίδια;JN: Ναι. Έχω χρησιμοποιήσει τον ιστό για παιχνίδια με διαφορετικούς τρόπους στο πέρασμα των χρόνων. Τα παιχνίδια που παίζω φέτος είναι καλύτερα από τα παιχνίδια που έπαιζα δυο χρόνια πριν και τα παιχνίδια που θα παίξω του χρόνου θα είναι φανταστικά.Αυτό που με ενθουσιάζει είναι το πόσα έχουν γίνει δυνατά όσον αφορά το παιχνίδια στον ιστό. Τα παιχνίδια θεωρούνταν ένα από τα τελευταία “οχυρά” του λογισμικού προς κατέβασμα· ένα παιχνίδι θα λειτουργούσε μόνο αν το εγκαθιστούσες στη μηχανή ή την κονσόλα σου και το “έτρεχες” τοπικά. Τον Οκτώβριο, η Mozilla εξέδωσε ένα πακέτο 8 παιχνιδιών ιστού με το Humble Bundle. Αυτού που βλέπεις εκεί, είναι η ικανότητα να παίξεις μεγάλα, πλούσια, διαδραστικά, χωρίς πρόσθετα παιχνίδια, χωρίς να κατεβάσεις ή να εγκαταστήσεις τίποτα.Αυτό γίνεται πιο δυνατό λόγω της δουλειάς που κάνουμε για να κάνουμε το JavaScript να αποδώσει πολύ καλά και να το κάνουμε εύκολο για τους κατασκευαστές να “μεταφέρουν” τον υπάρχοντα κώδικά τους στο Javascript και στον ιστό.Αυτή η δουλειά σχετίζεται με αυτά που κάνουμε στον τομέα της επιτάχυνσης γραφικών με το WebGL, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να φτιαχτούν πανέμορφα πράγματα online.Ξεκλειδώσαμε τον ιστό ώστε οι κατασκευαστές παιχνιδιών να τον εκμεταλλευτούν με τον ίδιο τρόπο που τόσες άλλες εφαρμογές το έχουν κάνει κατά την τελευταία δεκαετία. Εξαιτίας αυτού, βλέπουμε μεγάλες μηχανές παιχνιδιών να κοιτάζουν επίμονα προς τον ιστό ως μια πλατφόρμα για τα παιχνίδια.Ο ιστός είναι ένα συναρπαστικό μέρος για τους κατασκευαστές παιχνιδιών, γιατί, στον ιστό η διανομή είναι εύκολη και δε χρειάζεται να πείσεις τον κόσμο να εγκαταστήσει πράγματα. Οι κατασκευαστές παιχνιδιών αρχίζουν να συνειδητοποιούν έχει έρθει ο καιρός για να πουν: “Θέλω αυτό το παιχνίδι να είναι διαθέσιμο για PC, XBOX και στον ιστό.”TRP: Πόσο σημαντική ήταν η δουλειά της κοινότητας των εθελοντών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας;JN: Η παγκόσμια κοινότητά μας είναι λίγο-πολύ η πνοή μεγάλου μέρους της μηχανολογικής δουλειάς μας. Περίπου 500 άνθρωποι εργάστηκαν πάνω στον Firefox 33 και περισσότεροι από τους μισούς ήταν εθελοντές.Επιπλέον, ο Firefox είναι διαθέσιμος σε 90 γλώσσες χάρη στη δουλειά εκατοντάδων εθελοτών τοπικής προσαρμογής. Είναι μία ταπεινωτική και πανίσχυρη εμπειρία το να είναι σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους που δεν πληρώνονται, που ξοδεύουν το χρόνοτ τους κοιτάζοντας όλα όσα έχουμε χτίσει στο Firefox, να παίρνουν όλα τα κείμενα που τον συνοδεύουν, να κοιτάζουν όλες τις υποθέσεις για το πως γράφεις αριθμούς και πως εκφράζεις διαφορετικές συλλήψεις (ιδέες), κάνοτνάς το να δουλέψει στη δική τους γλώσσα και να το πετυχαίνουν. Η κοινότητα των εθελοντών μας αποτελεί την καρδιά αυτού που κάνουμε.Πηγή: TechRadar.com