Αποστολέας Θέμα: Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου  (Αναγνώστηκε 3269 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Firefox 3.6.8 Firefox 3.6.8
    • Thailand
Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου
« στις: Αυγούστου 31, 2010, 23:07:48 μμ »
 Πεινάτε; Είναι η ώρα του δείπνου αλλά δεν έχετε αποφασίσει που και τι θα επιθυμούσατε για φαγητό; Οι επιλογές, ειδικά σήμερα στις μεγάλες πόλεις, είναι πολλές, αλλά μόνο δέκα κουζίνες προσφέρουν απόλαυση, αλλά ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν την υγεία μας.

Πρώτη και καλύτερη από όλες είναι η ελληνική.

Τα ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά του ελαιόλαδου είναι γνωστά, όπως και εκείνα των οσπρίων, των δημητριακών και των ψαριών. Πράγματι, η κατανάλωση παραδοσιακού μεσογειακού τύπου διατροφής ισοδυναμεί με πιθανότητες μειωμένες κατά 25% για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Και οι άνθρωποι χάνουν περισσότερο βάρος και αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με αυτό το είδος της διατροφής, το οποίο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, σε σχέση με μια παραδοσιακή δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά", επισημαίνεται στην ίδια μελέτη.

Προσοχή! Εάν δεν μαγειρέψετε μόνοι σας για υπολογίσετε το λάδι και το βούτυρο, μια σπανακόπιτα μπορεί να έχει στο τέλος τις ίδιες θερμίδες με ένα τσίζμπεργκερ με μπέικον.

Η δεύτερη ονομάζεται California Fresh.

Πρόκειται για τη διατροφή που ακολουθούν οι κάτοικοι της περιοχής της Καλιφόρνιας. Αλλά, μπορεί ο καθένας όπου και αν βρίσκεται να απολαμβάνει τα αποτελέσματα αυτής της διατροφής, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ουσιαστικά φρέσκων λαχανικών και φρούτων της εποχής.

Προσοχή! Όπως η κουζίνα βασίζεται σε ένα τυρί με πολλά λιπαρά που χρησιμεύει για να νοστιμέψει το φαγητό, μπορεί να συσσωρευτούν ορισμένα κιλά γύρω από τη μέση.

 

Η τρίτη είναι η βιετναμέζικη, η οποία βασίζεται στα λαχανικά, τα ψάρια και τα όστρακα. Αλλά, είναι ωφέλιμη γιατί κατά την παρασκευή της ο μάγειρας βράζει κατά βάση το φαγητό και έτσι δεν προσθέτει λιπαρά. Επίσης, ο κόλιανδρος, η μέντα, ο άνιθος και το κόκκινο τσίλι, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Προσοχή! Εάν προσέχετε τη σιλουέτα σας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα παϊδάκια της βιετναμέζικης κουζίνας.

Τέταρτη είναι η γιαπωνέζικη.

Αν και πολλοί δεν την προτιμούν γιατί δεν αντέχουν στην ιδέα των sushi, η γιαπωνέζικη κουζίνα επειδή αποτελείται κυρίως από ψάρια θεωρείται πολύ υγιεινή.

Προσοχή! Το ρύζι εάν καταναλώνεται συχνά μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ου σακχάρου στο αίμα, για τον λόγο αυτό μπορείτε να ζητάτε ρύζι αποφλοιωμένο.

Πέμπτη είναι η ινδική.

Μόλις σκεφτείς "ινδικό φαγητό" πάει ο νους σου στα μπαχάρια, όπως το τζίντζερ, το κόκκινο τσίλι, το κύμινο, ο κάρδαμος, το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, ο κορίανδρος και βεβαίως το κάρυ.

Το κάρυ προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Προσοχή! Προς αποφυγή τα samosa, τα μικρά τηγανητά πιτάκια, με την πολύ την κρέμα και το βούτυρο.

Έκτη είναι η ιταλική.

Παρόλο που δεν θεωρείται από τις πιο ελαφριές, μόνο από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα φαγητά η ντομάτα κερδίζει την έκτη θέση.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες βοηθά στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του μαστού.

Επίσης, το σκόρδο, ο βασιλικός και όλα τα υπόλοιπα βότανα περιέχουν βιταμίνες Α και C.

Προσοχή! Η αμερικανική εκδοχή της ιταλικής κουζίνας, όπως τα λαζάνια και η πίτσα είναι ό,τι χειρότερο σύμφωνα με την έρευνα.

Στην έβδομη θέση είναι η ισπανική.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα πιάτα που έχει να προσφέρει αυτή η κουζίνα είναι τηγανητά, οι ποσότητες στα λεγόμενα "tapas" είναι μικρές και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες της ροκ σκηνής ακολουθούν αυτή τη δίαιτα για να διατηρήσουν τη γραμμή τους, καθώς καταναλώνουν πολλά ψάρια και λαχανικά.

Προσοχή! Τα λουκάνικα των tapas καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Ύστερα, στην όγδοη θέση βρίσκεται η μεξικανική κουζίνα.

Μην πάει ο νους σας σε αυτά τα λαχταριστά πλούσια σε θερμίδες πιάτα που σερβίρονται σε αλυσίδες εστιατορίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παραδοσιακή μεξικανική κουζίνα δεν έχει καμία σχέση με αυτά.

Βασίζεται στα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, την ντομάτα και το καλαμπόκι.

Προσοχή! Να βάζετε την ποσότητα που θέλετε σε ένα μικρό μπωλ, διότι ο πειρασμός για λίγη ακόμη σαλτούλα είναι μεγάλος…

Προτελευταία έρχεται η κουζίνα των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Και οι 12 χώρες της Νότιας Αμερικής διαθέτουν διαφορετική κουζίνα και διαφορετικές παραδόσεις.

Ωστόσο, όμως, αποτελούν μια κατηγορία, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νωπών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, μαζί με τα υψηλά σε πρωτεΐνες δημητριακά όπως το quinoa.

Στην πραγματικότητα, ένα τυπικό γεύμα της Νότιας Αμερικής αποτελείται από ρύζι και φασόλια.

Προσοχή! Στη βραζιλιάνικη και στην κουζίνα της Αργεντινής συνηθίζεται, πέρα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, να τηγανίζουν εκτός από τα λουκάνικα, και τα φρούτα, όπως οι μπανάνες.

Τελευταία, είναι η κουζίνα της Ταϊλάνδης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σούπες που τρώνε καθημερινά οι Ταϊλανδοί αποτελούν το καλύτερο φάρμακο για τον καρκίνο. Οι γαρίδες, ο κόλιανδρος, το λεμονόχορτο, η πιπερόριζα, και άλλα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της Ταϊλάνδης, διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες 100 φορές περισσότερο σε σχέση με άλλα τρόφιμα.

Προσοχή! Το γάλα καρύδας που νοστιμεύει πολλές παραδοσιακές σούπες περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες.

enet



Αποσυνδεδεμένος giannis

  • ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • ***
  • Μηνύματα: 1107
  • Φύλο: Άντρας
  • «Το ψέμα ποτέ δεν ζει για να γεράσει.»
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.9 Firefox 3.6.9
Απ: Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2010, 14:26:08 μμ »
καλη δουλεια αλλα δεν  μπορω να καταλαβω γιατι τοση διαφορα θεσεων της  ιταλικης και της ισπανικης με την ελληνικη διοτι και οι τρεις εχουν βαση τη μεσογειακη νοοτροπια αλλα και τασεις προς βορειες νοοτροπιες η ελληνικη πχ  ανατολιτικη  και βορειοελλαδιτικη με (μπαχαρικα, βουτυρο, αρνια, χοιρινα καπαμαδες ,τηγανιτα σπληναντερα κτλ)οπως και η βιετναμεζικη με την ται  που ειναι εαν οχι 100% αλλα90% ιδιες
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 16, 2010, 16:11:05 μμ από giannis »

Αποσυνδεδεμένος Oytopikos

  • ************
  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 11003
  • Φύλο: Άντρας
  • สมน้ำหน้า
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10
    • Thailand
Απ: Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2010, 23:00:19 μμ »
καλη δουλεια αλλα δεν  μπορω να καταλαβω γιατι τοση διαφορα θεσεων της  ιταλικης και της ισπανικης με την ελληνικη διοτι και οι τρεις εχουν βαση τη μεσογειακη νοοτροπια αλλα και τασεις προς βορειες νοοτροπιες η ελληνικη πχ  ανατολιτικη  και βορειοελλαδιτικη με (μπαχαρικα, βουτυρο, αρνια, χοιρινα καπαμαδες ,τηγανιτα σπληναντερα κτλ)οπως και η βιετναμεζικη με την ται  που ειναι εαν οχι 100% αλλα90% ιδιες

Οκ , έχεις δίκιο , αυτές οι έρευνες και οι καταταξεις δεν είναι και ότι το πιο τεκμηριωμένο.

Ουσιαστικά υπάρχουν 2 μεγάλες κουζίνες στον κόσμο η δυτική ( με κέντρο την Γαλλία) και η ανατολίτικη (με βάση την Κινα).

Απο κει και πέρα υπάρχουν όμως σημαντικές διαφοροποιήσεις , αν διαβάσεις τον τελευταίο καιρό η κρητική δίαιτα παλέυει να γίνει ξεχωριστή από την μεσογειακή.

Μια παρατήρηση μόνο , υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ Τάι και Βιετναμ...

Αποσυνδεδεμένος Αρίσταρχος

  • ***
  • Μηνύματα: 554
  • Φύλο: Άντρας
  • Super ~ Sonic Jet
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.10 Firefox 3.6.10
Απ: Οι 10 πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2010, 04:30:25 πμ »
Συμφωνω και εγω όσον αφορά την Κινέζική είναι ότι σημαντικότερο έχει να επιδείξη η άπω ανατολή απο θέμα κουζίνας!

 Και να μην ξεχάσουμε ότι η υψηλή γαστρονομική τέχνη  ξεκίνησε απο την Γαλλία!Οπως το ότι κατα την διάρκεια του γέυματος οι αστικές-Αριστοκρατικές οικογένειες της Γαλλίας αλλάζανε 2-3 μπορεί και 4 κρασία ανάλογα με το πίατο που σερβιρίζοταν.

Ακόμη  έχει τα πρωτεία στο ότι θεωρείται η πιο ανθυγιεινη λόγω ότι τα περισσότερα "πίατα" της στηρίζονται στην υψηλή επεξεργασία αντιθέτα με την Μεσογειακή-Ελληνική.

Πλεόν στον τομέα της γατρονομίας κορυφαίοι θεωρούνται οι Αμερικανοί  σεφ μέσα απο διάφορους διαγωνισμούς που γίνονται κατα καιρούς.Και το κυριότερο πλεόν δυσκολέυεσαι να βρείς παραδοσιακά μπιστρό διότι λόγω της παγκοσμοποιήσης έχουν πάρει την θέση τους τα αμερικάνικα φαστ φουντ,γενικώς έχουν χάσει την αίγλη τους δεν μπόρεσε να κρατηθει όπως παλία η κουλτούρα τους και η όλη ιεροτελεστεία που είχαν οι Γάλλοι πριν, κατα την διάρκεια και μετά το φαγητό
Men of vision designed this wonderful machine,men of passion built her.And i hope that it will be said,men of skill and daring flew her

Capt.Adrian Thompson Concorde pilot
                 
                ........................

Last flight            Heathrow-New York