Στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ από τα ξημερώματα της Τετάρτης, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το χώρο όπου βρίσκονται τα «κόκκινα πουκάμισα».
Τουλάχιστον 12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με βαριά πολυβόλα τοποθετημένα στις οροφές, εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση στο κεντρικό στρατόπεδο των διαδηλωτών, σε συνοικία όπου έχουν τα κεντρικά τους γραφεία πολλές εγχώριες και ξένες εταιρίες.
Δύο σοροί αμάχων βρέθηκαν στην οδό Ρατσαντάμρι στο «στρατόπεδο» των διαδηλωτών, μετά την εισβολή των στρατιωτικών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.
Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί από σφαίρες, εκ των οποίων ένας προσπαθούσε να βοηθήσει κάποιον άλλο διαδηλωτή που είχε δεχθεί τα πυρά του στρατού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν, είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις «ολόκληρη την ημέρα», περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι διαδηλωτές εγκαταλείπουν το βασικό τους καταυλισμό στο κέντρο της Μπανγκόκ.
«Μαχόμαστε για την Δημοκρατία», φώναξε ένας άνδρας με μεγάφωνο σε βουδιστικό ναό όπου συγκεντρώνοντας γυναικόπαιδα.
Νωρίτερα, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης κάλεσε τους διαδηλωτές να «παραδοθούν».
«Η διαδήλωση πρέπει να τερματιστεί αμέσως και οι ηγέτες [των διαδηλωτών] πρέπει να παραδοθούν και να σταματήσουν τη βία», δήλωσε ο Κορμπσάκ Σαμπαβάσου, σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε εγχώρια ΜΜΕ.
Η σημερινή επιχείρηση χαρακτηρίζεται «αποφασιστικής σημασίας» από κυβερνητικές πηγές, που προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως είναι «αβάστακτος», μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.
«Οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν», δήλωσε ο στρατηγός Λερτράρ Ραταναβάνιτς, ένας από τους 60 γερουσιαστές που προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το νόμο. Οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο στρατός θα κερδίσει, αλλά οι απώλειες θα είναι αβάσταχτες», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Θα πρόκειται για πάταξη, όχι συγκράτηση των διαδηλωτών», πρόσθεσε.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1138135#ixzz0oLe7NTkF
Συγχώνευση : [time]Μάιος 19, 2010, 08:33:57 πμ[/time]
Μάχες στρατού-διαδηλωτών στη Μπανγκόκ
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010, 01:05
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δύο τραυματίστηκαν από τα πυρά των στρατιωτών, οι οποίοι έχουν καταφτάσει εδώ και αρκετή ώρα στο κέντρο της Μπανγκόγκ.
Νωρίτερα, άνδρες του στρατού της Ταϊλάνδης με τεθωρακισμένα οχήματα διέσπασαν το κεντρικό οδόφραγμα που εμπόδιζε την είσοδο στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ.
Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) μαζί με ένα όχημα της πυροσβεστικής διέσπασαν το φλεγόμενο οδόφραγμα και τα ακολούθησαν δυο ακόμα ΤΟΜΠ. Στο οδόφραγμα, που αποτελείται κυρίως από λάστιχα, είχαν βάλει φωτιά οι ίδιοι οι διαδηλωτές.
Στρατιώτες έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ με αυτόματα, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνταν από την συνοικία όπου έχουν την έδρα τους πολλές εταιρίες προς μια οχυρωμένη διασταύρωση. Κύκλωσαν περιοχή όπου παραμένουν τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές, που αρνούνται να αποχωρήσουν.
Νωρίτερα, οι στρατιώτες είχαν εξαπολύσει προειδοποιητικές βολές στον αέρα, είχαν εκτοξεύσει χημικά και είχαν καλέσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, καθώς ετοιμάζονταν για μια ακόμα επιχείρηση με στόχο την απομάκρυνσή τους.
Σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Αμπίσιτ Βετζατζίβα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συνομιλίες με τους διαδηλωτές, υπό τον όρο να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Να σημειωθεί ότι τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στην ταϊλανδική πρωτεύουσα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 38 ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης:
Συγχώνευση : [time]Μάιος 19, 2010, 08:36:34 πμ[/time]
Μάχες στρατού - «κόκκινων πουκάμισων» στην Ταϊλάνδη
Τουλάχιστον 5 νεκροί μεταξύ τους και ένας Ιταλός δημοσιογράφος
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας Ιταλός δημοσιογράφος έχασαν τη ζωή τους κατά τη σημερινή επιχείρηση του στρατού εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, «κόκκινα πουκάμισα», στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Στους πενήντα ανέρχονται οι τραυματίες. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη την ημέρα προειδοποιεί η κυβέρνηση. Για ξέσπασμα ανταρτοπόλεμου προειδοποιεί ο εξόριστος πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακόμη ένας Ολλανδός δημοσιογράφος τραυματίσθηκε στο στομάχι και νοσηλεύεται.
Σημειώνεται ότι από τις συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας 37 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.
Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει υπό τον έλεγχό του την περιοχή Λουμπινί, στα νότια της Μπανγκόκ, ενώ ανέφερε ότι κάποιοι από τους ηγέτες των "κόκκινων πουκάμισων" εγκατέλειψαν τον αγώνα τους.
Σήμερα σε δηλώσεις του ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα δήλωσε πως φοβάται ότι η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πατρίδα του θα οδηγήσει στο ξέσπασμα ανταρτοπολέμου σε ολόκληρη τη χώρα.
"Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι η πάταξη [των διαδηλωτών] από το στρατό μπορεί να εξαπλώσει την οργή και οι οργισμένοι άνθρωποι μπορούν να μετατραπούν σε αντάρτες", είπε ο Τάκσιν στο πρακτορείο Reuters σε τηλεφωνική του συνέντευξη, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται.
Επίσης διέψευσε την κατηγορία ενός από τους στενότερους συμβούλους του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποτέλεσε βασικό παράγοντα της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του κινήματος των "κόκκινων πουκάμισων".
Η στρατιωτική επιχείρηση που εξελίσσεται στο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το πρωί και έχει σκοπό να "σφίξει" ο κλοιός γύρω από το χώρο όπου βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές, υποστήριξε η κυβέρνηση.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις "ολόκληρη την ημέρα", περικυκλώνοντας τους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 12 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με βαριά πολυβόλα τοποθετημένα στις οροφές, εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση στο κεντρικό στρατόπεδο των διαδηλωτών, σε συνοικία όπου έχουν τα κεντρικά τους γραφεία πολλές εγχώριες και ξένες εταιρίες.
Νωρίτερα, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης κάλεσε για άλλη μια φορά τους διαδηλωτές να "παραδοθούν" ή να εγκαταλείψουν το σημείο.
"Η διαδήλωση πρέπει να τερματιστεί αμέσως και οι ηγέτες [των διαδηλωτών] πρέπει να παραδοθούν και να σταματήσουν τη βία", δήλωσε ο Κορμπσάκ Σαμπαβάσου, σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε εγχώρια ΜΜΕ.
Η σημερινή επιχείρηση χαρακτηρίζεται "αποφασιστικής σημασίας" από κυβερνητικές πηγές, που προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως είναι "αβάστακτος", μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.
"Οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν", δήλωσε ο στρατηγός Λερτράρ Ραταναβάνιτς, ένας από τους 60 γερουσιαστές που προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν. "Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το νόμο.
Οι στρατιώτες με την έναρξη των επιχειρήσεων έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ με αυτόματα, αφού πρώτα κύκλωσαν περιοχή όπου παραμένουν τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν.
Οι διαδηλωτές, υποστηριχτές του Τακσίν Σιναουάτρα ο οποίος εκδιώχθηκε το 2006, ανήκουν σε μια χαλαρή συμμαχία αριστερών και δημοκρατικών ακτιβιστών, προερχόμενοι κυρίως από αγροτικές περιοχές. Ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών καθώς λένε ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν έχει την λαϊκή εντολή και πως ανέβηκε στην εξουσία έπειτα από τη σύναψη συμφωνίας στη Βουλή της χώρας.
Χθες ο ΟΗΕ έκανε έκκληση και στα δύο μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μη φτάσουν στο χείλος της καταστροφής.
Οι διαδηλωτές χθες δήλωσαν πρόθυμοι να επαναλάβουν τις συνομιλίες, όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε τον οποιοδήποτε διάλογο μαζί τους εάν δεν τερματίσουν πρώτα όπως είπε τις εδώ και δύο μήνες κινητοποιήσεις